1956 Kecskemét
2012. október 23. 15:44

Összefogás és megemlékezés Kecskeméten

Egy nappal a forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója előtt, október 22-én este tartott megemlékezést a Magyar Szocialista Párt helyi szervezete. A résztvevők egymás kezét megfogva demonstrálták összetartozásukat és hirdették az összefogás erejét.

Az összefogás jó példája volt a mintegy 150 ember, akik a Magyar Szocialista Párt, a Szolidaritás, a Demokratikus Koalíció és a szakszervezetek képviseletében jelentek meg.


A főtéren, a Kossuth szobornál gyülekeztek október 22-én délután azok, akik részt akartak venni az MSZP helyi ’56-os megemlékezésén. Miközben előkerültek a nemzetiszínű lobogók, és sorra gyújtották a fáklyákat, a várakozók többsége az ország jelenlegi állapotáról és a másnapi pesti eseményekről beszélgetett.


Amikor sötétedni kezdett a menet átsétált az ’56-os Emlékműhöz, ahol először Riczu Péter az MSZP városi szervezetének elnökségi tagja osztotta meg a forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos gondolatait a jelenlévőkkel.


- Jó érzéssel tölti el szívemet, hogy sokan vagyunk, akik békés, demokratikus úton állunk ki magunkért, egymásért, hazánkért. Mi, kecskeméti szocialisták is elítélünk minden olyan cselekedetet, mely a magyarság ellen irányul. Nem engedhetünk a diktatúrának, nem lehet még egy 1956 – hívta fel a hallgatóság figyelmét Riczu Péter. – A Magyar Szocialista Párt már nem ugyanaz, mint évekkel korábban és pláne semmi köze ahhoz a grémiumhoz, mely 1956-ban a forradalmat el akarta tiporni. Koromból adódóan nem élhettem át 1956-ot, viszont sokat meséltek róla nagyszüleim, és mindazok, akik látták, hallották, tapasztalták az eseményeket. Örülök, hogy nem kellett a fegyveresek és a tankok ellen menekülnöm, hogy nem kellett végignéznem több ezer ember halálát az utcákon. Ugyanakkor sajnálom, hogy nem élhettem át azt az euforikus hangulatot, mely a forradalom kirobbanásakor honfitársaink lelkében tombolt. Nem láthattam a pesti srácokat, akik hősiesen küzdöttek a barikádokon értünk, a jövőért – mondta az MSZP elnökségi tagja.


Riczu Péter kiemelte, nekünk ma 2012-ben egy autoriter hatalom jutott, mely minden és mindenki fölé helyezi magát alaptalanul, és nem rest küzdeni saját polgáraival szemben sem. Az ilyen cselekedetek ellen 1956-ban az ifjak és a szívükben fiatalok egyaránt harcoltak. Egy cél lebegett a szemük előtt, a szabad és demokratikus haza.


- 1956-ban az összefogásra hajlandó demokraták megmutatták, hogy nekünk magunknak kell tennünk a jövőnkért. Nincs szükségünk vérontásra, ne használjunk köveket, fegyvereket az igazunkért, addig nem fajulhatnak el a dolgok. Fogjunk össze és tegyünk meg minden demokratikus lépést annak érdekében, hogy hazánk ne legyen diktatúra, egypártrendszer – bíztatta a jelenlévőket Riczu Péter.


A kecskeméti szocialisták elnökségi tagjának beszéde után Váczi Mihály Valami nincs sehol című versét felvételről, Latinovits Zoltán előadásában hallgathatták meg résztvevők, majd Király József lépett a pódiumra. Az MSZP helyi szervezetének elnöke hangsúlyozta, a baloldali, demokrata embereknek ugyanúgy, emelt fővel kell emlékezniük az 56 évvel ezelőtt történtekre, mint azoknak, akik októberi forradalmunkat megpróbálták kisajátítani maguknak, és ezzel a magyar embereket szembeállították egymással.


- 1956 örökségéhez akkor lehetünk méltók, ha azt nem felejtjük és üzeneteit megfogadjuk. Ma ’56-ra sokan úgy gondolnak tévesen, hogy polgárháború dúlt a jobb és baloldal között, és ezt próbálják átörökíteni. De nem így volt, forradalom és szabadságharc zajlott a zsarnokság ellen. Munkások, értelmiségiek, városlakók és falun élők, öregek és fiatalok, egyetemisták, sőt, gyermekek, pesti srácok harcoltak a szabadságért. A magyar emberek az elmúlt század történelmében kétszer is diktátorok, elnyomó eszmék kényszerében voltak kénytelenek élni. A válság ismét előhívta a világban a könnyebb megoldást kínáló szélsőségesek demagógiáját, a hatalom centralizálása iránti igényt, a rend óhajtását és az ellenségek megnevezését. Ezek mind a diktatúrák kialakulásához vezető út első lépései. Az ilyen gondolatok, eszmék a közelmúltban már kétszer tették tönkre Magyarországot, szorították bilincsbe a magyar emberek kezét, szellemét, szabadságát. Ez ellen harcoltak 1956-ban és ez az emlékezés is abban kell, hogy megerősítsen bennünket, hogy soha többé ne engedjünk ilyen csábításnak. Soha többé kényszer életet, ránk erőltetett gondolatokat, szabadságunkat korlátozó intézkedéseket, törvényeket, hatalmakat – fogalmazott Király József.


Az MSZP helyi szervezetének elnöke szerint minden magyar embernek egyre nagyobb terhet jelent a most regnáló kormány. Az elmúlt időszakban hozott kormányzati intézkedések minden területen fejetlenséget okoztak. Gazdasági növekedés helyett visszaeséssel kell számolnunk, mely még nagyobb mélységbe taszítja az amúgy is nehéz sorban élőket. Reményt vesztve egyre több fiatal hagyja el az országot, a gyermekvállalással pedig sajnos tovább romlik a családok anyagi helyzete. A hibás döntések sorozatának bezárt kórházak, iskolák, közintézmények a következményei.


- Tévednek akkor, amikor azt gondolják, hogy a magyar embereket szolgasorba lehet hajtani. 56 év után is kimondhatjuk, hogy nem hagyjuk magunkat. Magyarország, a magyar nemzet nem ezt érdemli. A változás iránti igény és hogy együtt ünnepeljük nemzeti ünnepeinket, már ott pislákol minden szívben. Sorsunk jobbá tételéhez mindannyiunkra szükség van, ezért vallási és párthovatartozástól függetlenül össze kell fognunk. Jobb és baloldali embereknek, munkásoknak, értelmiségieknek, városlakóknak és vidéken élőknek, öregeknek és fiataloknak. 1956-nak ez a legfontosabb üzenete. 56 évvel később ezt nem feledhetjük – jelentette ki Király József.


A megemlékezés végén a résztvevők összetartozásukat demonstrálva, egymás kezét megfogva énekelték el a Szózatot, majd helyezték el a megemlékezés virágait és mécseseit.