Összefogás: már a Fidesz alkotmánybírái sem védik kinevezőik pofátlan jogszabályait

Még a fideszes házikedvencekkel fölhígított Alkotmánybíróság sem védte meg a kormánypártok egyik legszemérmetlenebb intézményét, a végkielégítésekre kivetett hányatott sorsú 98%-os különadót.

Összeszámolni is nehéz, hányadszor minősítette tegnap a testület alkotmányellenesnek a Fidesz által a pofátlannak minősített végkielégítések ellen hozott törvényt. Nem csoda: maga a törvény százszorta pofátlanabbra sikeredett, mint a kordában tartani kívánt végkielégítések. Sértette a visszamenőleges jogalkotás tilalmát, az emberi méltósághoz és a tulajdonhoz való jogot, a jogbiztonság elvét, amibe a mostani indítványozó szerint az is beleértendő, hogy a közteherviselésre vonatkozó jogszabályok nem lehetnek büntető jellegűek. A strasbourgi Emberi Jogi Bíróság nemzetközi szerződésbe ütközőnek is találta.

A pofátlanság csúcsa volt, hogy a jogalkotó eleve mentesítette a különadó alól a Fidesz csókosait, például a PSZÁF 2004-ben menesztett elnökét, a tavaly pedig végképp hatályon kívül helyezte a törvényt, hogy a várható kormányváltás után menesztendő Fideszes pártkatonákat már ne sújtsa.

Az összefogás pártjai jó jelnek tekintik az áprilisi választás kimenetelére nézve, hogy immár a kizárólag a Fidesz bizalmát élvező alkotmánybírák sem merik teljesíteni küldetésüket, a Fidesz számára fontos, ám alkotmányellenes jogszabályok megvédését.

Molnár Csaba,
a DK ügyvezető alelnöke

Szigetvári Viktor,
az Együtt társelnöke

Lukács Zoltán,
frakcióvezető-helyettes MSZP