Összefogással egy erősebb európai demokráciáért

Demokrácia és szabadság Kelet-Közép-Európában címmel rendezett konferenciát a Progresszív Tanulmányok Európai Intézete három magyar szervezet, a Táncsics Alapítvány, a József Attila Alapítvány, valamint a Policy Solutions közreműködésével.

A rendezvényen Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Intézet alelnöke mellett részt vett Sergei Stanishev, az Európai Szocialisták Pártja elnöke, Hannes Swoboda, a Szocialisták és Demokraták Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának elnöke, valamint Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke is.

Húsz évvel a közép-kelet-európai rendszerváltások után a régió demokratikus berendezkedése továbbra is sérülékeny. Nem véletlen, hogy a pénteki konferencia helyszínéül a szervezők Budapestet választották. Bevezető beszédében dr. Gurmai Zita hangsúlyozta, hogy az Európai Unió, amelyhez 2004-ben hazánk is csatlakozott, nem csupán gazdasági, hanem értékközösség is. Az európai és ezen belül a közép-kelet-európai demokrácia megerősítéséért sokat kell tenni. Ezt támasztják alá azok a friss kutatási eredmények, amelyek az állampolgároknak az uniós intézményekbe vetett csökkenő bizalmát és az európai parlamenti választásokon egyre alacsonyabb szavazói részvételt diagnosztizálnak.

A képviselőnek határozott álláspontja, hogy az embereket aktívan be kell vonni a döntéshozatalba, több információt kell szolgáltatni részükre. Az információ érdeklődést szül, az érdeklődés pedig fokozottabb részvételt. Jó példaként említette a 2012 áprilisában bevezetett Európai Polgári Kezdeményezést, amelynek az Európai Parlament részéről maga is jelentéstevője volt. A kezdeményezés rendkívüli fontosságát jelzi, hogy ez a részvételi demokrácia első transznacionális eszköze.

Dr. Gurmai Zita az európai identitás megőrzése és erősítése érdekében további szempontokat is a résztvevők figyelmébe ajánlott. Véleménye szerint nem fenntartható, hogy huszonhét párhuzamos vita folyik európai ügyekről. Célul kell kitűzni, hogy a kérdésekről összeurópai párbeszéd bontakozzon ki, amelyhez világos, érthető üzenetek társulnak. További feladat, hogy az európai politikai családok saját szervezetükön belül szorosabban dolgozzanak együtt. Fontos, hogy a választók arcokat tudjanak társítani hozzájuk és az Európai Bizottság elnöki posztjára is az egy családba tartozó pártok közös jelöltet indítsanak. Ezáltal – még ha közvetve is – az állampolgároknak több beleszólása lesz abba, ki vezesse az Európai Bizottságot és ez növelheti a részvételt az európai parlamenti választásokon is.

A képviselő nyitó beszéde végén hangsúlyozta, hogy az Európai Szocialisták Pártja és a Magyar Szocialista Párt is az aktív demokrácia elkötelezettje. A jövőben is mindent el fognak követni annak érdekében, hogy az Európai Unió átlátható és fenntartható legyen, valamint képviselje a progresszív értékként kezelt sokszínűséget.