Népszava
2011. július 20. 09:31

Ősszel stílust vált, akciókba fog a párt

Az MSZP csak a demokratikus erőkkel kíván összefogni, és egyetlen hónapra sem ülnének le egyezkedni a szélsőjobbal - mondja Mesterházy Attila az LMP-s Karácsony Gergely javaslatáról.

Az MSZP elnöke szerint mára elfogyott az emberek türelme, még a Fideszben nagyon bízók közül is sokan meglepetten tapasztalták, hogy a Orbán Viktornak nem volt programja a kormányzáshoz. Úgy véli, a kriminalizációnak és az elszámoltatásnak az az oka, hogy a Fidesz nem tud kenyeret adni az embereknek, ezért kell a cirkusz. Állítja, az ősz mindenféleképpen stílusváltást fog jelenteni a szocialisták számára.

- Múlt szombaton, Lendvai Ildikó a Népszavának adott interjújában azt mondta, minden demokratikus pártnak, politikusnak törnie kell a fejét azon, mi lesz, ha a Fidesz elveszíti a hatalmát. Karácsony Gergely még fel sem vázolta az általa elképzelt alkalmi szövetséget, amikor Lendvai új ellenzéki kerekasztalt sürgetett. Van-e realitása ma ennek a közös gondolkodásnak?

- Létezik már számos olyan kezdeményezés, amire oda kell figyelni. Megmozdultak a demokratikus erők és most nem elsősorban pártokra, hanem civilszervezetekre gondolok. Ezek jelentősége nőni fog a következő időszakban. Együttműködni azonban csak program és értékalapon lehet, mert nem elég leváltani Orbán Viktort. Egy éve arról beszélünk, hogy semmilyen ellenzéki együttműködésnek nem lehet pusztán csak az a célja, hogy váltsuk le őt. Ennél ambiciózusabbnak kell lenni.

Fontos előre kidolgozni, hogyan rakjuk helyre azokat a dolgokat, amiket az Orbán-kormány elrontott. A demokratikus erőknek jó előre meg kell mondani a választópolgároknak, hogy merre akarnak menni a szövetséges partnerek, ezt az utat azonban csak a közös értékeket valló erők tudják együtt kijelölni.

- Az LMP az összes demokratikus erőn kívül a Jobbikot is leültetné egy asztalhoz. Akarja-e ezt az MSZP?

- Mi, Karácsony Gergellyel ellentétben csak a demokratikus erőkkel kívánunk összefogni, és még egyetlen hónapra sem ülnénk le a szélsőjobbal egyezkedni.

- De a szakszervezetekkel, a civilszervezetekkel igen. Akár '89-ben, most is velük közösen határoznák meg: merre tovább.

- Így van, de ma még korai az együttműködés konkrét formáiról beszélni. Egyre többen felismerik, hogy a Fidesz akkor sem kíméli meg őket, ha hallgatnak, vagy ha mindig mindennel egyetértenek. Nincs megértés, nincs belátás és nincs visszakozás. Csak idő kérdése és a fideszes darálógép mindenkit utolér, ezért nem szabad csöndben maradni. Lassan egyértelmű, hogy egyre több civilszervezet menne másfelé, mint az arrogáns és pökhendi Fidesz, ez segítheti, hogy minél többen üljék körbe az asztalt.

- A Fidesztől ezután sem várhatunk semmiféle gesztust. Sokan azt hitték, hogy az uniós elnökség idején konszolidáltabb lesz a kormánypárt, de ha ez volt a konszolidált Fidesz, akkor milyen lesz ezután, a sarkalatos törvények elfogadásakor?

- Igazából Magyarországon már nem is küzdelem, hanem harc kezdődik és ebben a harcban kellenek a bajtársak. Civilek, demokratikus mozgalmak, értelmiségiek, szakemberek, akik egy-egy adott kérdéssel kapcsolatban fogalmaznak meg ellenérzéseket a kormány politikájával szemben, mindannyian fontos szereplői az ellenállásnak. Sőt, egyre több mérsékelt konzervatív gondolkodó is arról beszél, hogy ez a stílus számukra sem elfogadható. Fél évvel ezelőtt ez talán még baráti társaságokban sem fogalmazódott meg.

Inkább azt mondogatták, hogy majd meglátjuk mennyivel jobb lesz minden és, hogy adjunk esélyt a Fidesznek, hiszen minden kormány megérdemli, hogy kapjon kifutási időt. De mára úgy látom sokakban elfogyott a türelem. A Fideszben nagyon bízók közül is sokan meglepetten tapasztalták, hogy a Orbán Viktornak tényleg nem volt programja a kormányzáshoz. Például az egészségügy területén is naponta kap kritikát a kormány az érdekképviseletektől, pedig komoly várakozás előzte meg a szektorban a Fidesz hatalomra kerülését.

- Eközben a Fidesz kriminalizál; most Szijjártó Péter közölte, hogy az elmúlt nyolc év baloldali kormányzásában akarnak felelősöket találni és büntetőjogilag felelősségre vonni, ami azt jelenti, hogy Medgyessy Pétertől kezdve az összes miniszterelnök, pénzügyminiszter s netán még a frakcióvezető, frakcióvezető-helyettes sorra kerülhet. Akár Mesterházy Attila is, csak mert igen gombot nyomott valamikor.

- Állunk elébe. De tudjuk, hogy mindennek az az oka, hogy a Fidesz nem tud kenyeret adni az embereknek, ezért kell a cirkusz. Azt hiszik, hogy ezzel a leszámolósdival el tudják fedni a szociális és gazdasági problémákat. Azt, hogy nincs elég munkahely, hogy egyre nehezebb helyzetben élnek az emberek, hogy a devizahitelesek megfizethetetlen részletekkel szembesülnek, és hosszan lehetne a gondokat sorolni. Emiatt egyre nő az emberekben a kiábrándultság, a feszültség és a düh.

- Szakemberek úgy vélik, a Fidesznek az a jó, ha 2014-ben az MSZP lesz a legerősebb ellenzéki párt, mert akkor a kampányban még mindig vissza tudnak nyúlni a 2010-es lózungjaikhoz.

- Szerintem ez nem igaz. Mindennek lejár a szavatossága. A választópolgár addigra azt fogja mondani, hogy az előző kormányt a hibái miatt leváltotta, az utóbbi évek hibáit azonban már mások követték el. Például az igazságtalan adórendszert, a növekvő munkanélküliséget, a csőd közelbe sodort egészségügyet, a kiéheztetett kulturális szektort, a növekvő egyenlőtlenséget, a gazdasági káoszt nem lehet majd négy év után a Magyar Szocialista Párt nyakába varrni. Ezért, egészen biztos vagyok abban, hogy 2014-ben nem mi, hanem a Fidesz kerül ellenzékbe.

- Az elmúlt egy évben ennyire megerősödött a párt?

- Minden relatív. Ahhoz képest, ahonnan elindultunk, egészen biztosan sokat. Tavaly szinte mindenki leírta a szocialista pártot, egyáltalán nem számoltak velünk, ma pedig már azért ostoroznak bennünket, hogy mért nem tudunk gyorsabban kormányzóképes és hiteles alternatívaként mutatkozni a választók előtt. Ég és föld a két pozíció. Van, aki pedig már azt kéri rajtunk számon, hogy mért nem tudtuk már leváltani a Fidesz-kormányt. Ezt a kritikát sokkal jobb érzés hallgatni, mint az egy évvel ezelőttit.


- Legutóbbi találkozónkon is szóba került, hogy a politikailag érzékenyek már most várják, hogy történjen valami, mert ez elviselhetetlen. Ősszel lesz-e valamiben más stratégiája a pártnak, tud-e erőteljesebbé válni a kínálat, hogy amit a kétharmados törvények alapján a Fidesz el fog követni, azzal szemben erő is megmutatkozzon?

- Ahhoz, hogy erősebb legyen a szocialista párt védőernyője, az kell, hogy minél nagyobb társadalmi támogatottsággal rendelkezzen. Hiszen a parlamenti kétharmad jogi kétharmadot is jelent. Ettől különbözik egy párt politikai támogatottsága, amely korlátot szabhat a hatalomgyakorlásának. Alacsony támogatottság mellett is keresztül tudnak a parlamenten bármit nyomni, de ez akkor már csak látszathatalom. Ráadásul minél görcsösebben ragaszkodnak a saját maguk által választott úthoz, annál jobban vesztenek társadalmi támogatottságukból.

Ezért a szocialista pártnak jobb szakmai megoldásokat kell adni a társadalmi problémákra és ezeket érthetően is kell bemutatni a választóknak. Az ősz mindenféleképpen stílusváltást is fog jelenteni a szocialisták számára. Mind a frakcióban, mind a pártban egy akciódúsabb stílusra váltunk, több szakmai és politikai kezdeményezésünk lesz és több, talán a médiában is jobban bemutatható akciót szervezünk.

- Formálódik már az Orbán-kormány elleni szövetség? A partnerek elkezdték elfogadni a szocialista pártot?

- Sokat változott a helyzet ebben is. Még távol vagyunk a szövetségkötéstől, de egyre több civilszervezettel tudunk leülni és érdemi szakmai ügyekben egyeztetni. Azt a civileknek kell eldönteni, hogy hajlandóak lesznek-e szövetkezni a demokratikus ellenzék pártjaival a Fidesz-kormány leváltására, vagy azt mondják, hogy számukra az orbáni rendszer a jó. Az MSZP a szakmai és politikai munkában is egyre inkább építeni fog a civilek véleményére. Szeretném közelebb vinni a pártot és a frakciót is a civil szférához, de úgy, hogy ők is lássák, nem pusztán a látszat miatt keressük velük a kapcsolatot és nem csak a választási kampányban, hanem valóban kíváncsiak vagyunk a véleményükre, amellyel befolyásolni is tudják a politikánkat.

- Térjünk vissza a napi ügyekhez. A szocialista párt elnöke tudja-e, hogy miről szól a kém-ügy, hogy miről szól a Balsai-féle javaslat, amely 2006. október 23-át terrorcselekménynek akarja nyilvánítani. Tudja-e szocialista párt elnöke, hogy milyen listák vannak?

- Egy hétköznapi állampolgárnál biztosan tájékozottabb vagyok, több pletykát hallok, de hivatalos tájékoztatást nekünk sem adtak. Nem véletlenül kezdeményeztük a nemzetbiztonsági bizottság összehívását. A bizottság elnöke pedig több levelet írt és kérést fogalmazott meg különböző hivatalos szerveknek, hogy mindenki tisztán láthasson. Hiszen nem sűrűn vádolnak meg volt titkosszolgálati főnököket, minisztert hazaárulással. Ez nagyon komoly vád, amit sziklaszilárdan kell bizonyítani. Itt nem csak a megvádoltak tisztessége, hanem nemzetbiztonságunk is kockán forog. Láthatóan a Fidesz itt is, mint számos másik ügynél a titkolózásban és az időhúzásban érdekelt, hogy minél később derüljön ki, hogy ezek az ügyek csak a politikai kommunikációjukat szolgálják.

- Most már hazaárulásnál tartunk...

- Igen, de az a legfurcsább, hogy egy "C" típusú nemzetbiztonsági átvilágításon átesett bizottság tagjai, a testület zárt ülésén sem kaptak egyértelmű válaszokat arra, miben nyomoznak, mivel gyanúsítanak embereket. Eközben azt tapasztaljuk, hogy bizonyos jobboldali sajtóorgánumokból többet tudhatunk meg, mint a hivatalos forrásokból. Sok esetben, a Hír Tv élő egyenes tudósítást ad bizonyos nyomozati cselekedetekről. Nos, ez azt az érzést erősíti, hogy itt egy politikai játszma folyik, előre megírt forgatókönyv szerint. Aminek a lényege, amire Ön is kérdezett: hogyan lehet besározni a magyar szocialista párt volt, vagy jelenlegi politikusait. Ez pedig akkor nem más, mint figyelemelterelés a társadalmi feszültségről és a gazdasági sikertelenségről.

- Hogyan értelmezi a gyöngyöspatai választást?

- Ha a politika nem vesz tudomást létező társadalmi problémákról és ráadásul pusztán rendészeti kérdésként kezeli, akkor az a szélsőjobboldal malmára hajtja a vizet. A gyöngyöspatai választáson a társadalomban felgyülemlett indulatok, feszültségek és szőnyeg alá söpört problémák sűrűsödtek össze. Ez a helyzet a szélsőjobboldali demagógiának, radikalizmusnak, populizmusnak ad teret, amely a Jobbik terepe. A folyamatos ellenségkeresésnek és -teremtésnek beláthatatlan következményei lesznek.

- Az a kép kezd kialakulni - ha ezt a jobboldal teljesen el is tagadja -, hogy Európában egyre inkább egy zárványként kezelik Magyarországot. A baj az, hogy ennek mindannyian sérültjei vagyunk, vagy leszünk, főként azok, akik nincsenek hatalomban. Így van-e ez?

- Én pontosabban fogalmaznék: minden magyar ember sérülni fog ebben. Hiszen a határon túli közösségekre is gondolok, ez a fajta szomszédságpolitika, nem a jószomszédi viszonyt erősíti, hanem konfliktusokat gerjeszt. Az, hogy megpróbálják a határon túli magyar politikai szervezeteket is megosztani, azaz exportálják a belpolitikában megszokott fideszes metodikát, gyengíti az ottani érdekképviseletet, hozzáteszem, erősítheti a szélsőséges politikai erők megerősödését. Eddig szinte alig hallottunk Slotáról, most meg hetente hallunk olyan idézetet tőle, amelyek megint csak a magyarokat ütik. Az ilyen politikának az az eredménye, hogy elveszítjük a szövetségeseinket és barátainkat nemcsak a világban, hanem a Kárpát-medencében is.

Elszigetelődik Magyarország és ez nem attól függ, hogy idejön-e az amerikai külügyminiszter, vagy a kínai miniszterelnök. Hillary Clinton egyértelműen fogalmazott, amikor itt járt és csak az nem értette a kritikáját, aki nem akarta. A kínaiak pedig hosszú távú, több cikluson átívelő kapcsolatépítő munkát ismertek el amikor megállapodást kötöttek. Ez nem az Orbán-kormánynak szólt, hanem több magyar kormány kitartó politikájának. Az orbáni külpolitika eredményeként tetten érhető elszigetelődés pedig tovább fogja rontani a magyarok helyzetét, itthon és határon túl egyaránt.

Fazekas Ágnes, Németh Péter / Népszava