mszp.hu | Belföld
2020. március 29. 12:09

Összeomló egészségügy, társadalom és gazdaság: azonnali intézkedésekre van szükség!

Összeomló egészségügy, társadalom és gazdaság: azonnali intézkedésekre van szükség!
Halogatott, ám de lehetséges beavatkozások azonnali megtételére van szükség, elsősorban a kritikus helyzetbe jutott egészségügy, valamint a szociális szféra és a gazdaság területén.

Nem katonák, hanem tesztek kellek a kórházakba – erről tartott sajtótájékoztatót, Korózs Lajos, az MSZP alelnöke, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke vasárnap délelőtt Budapesten.

Korózs Lajos köszönetet mondott a frontvonalban dolgozók helytállásáért a járvány idején, majd kitért azok helyzetére, akik még náluk is rosszabb helyzetben vannak. „A legkiszolgáltatottabb helyzetben most azok az emberek vannak, akik valamilyen tartós betegséggel küszködnek, akik hajléktalanok, ahol szinte hetente vagy havonta kéne, hogy a szakemberek lássák őket.

Az alapellátás és a szakorvosi ellátás jelen állapotában azonban szinte reménytelen, hogy az orvosaikkal tudjanak találkozni. Ezért azt javasoljunk, hogy a szakorvosi vélemények érvényességét 6 hónapra hosszabbítsák meg, az összevont gyógyszerbeszerzésekkel ugyanis csak háromhavonta kellene patikába járni” – ismertette az alelnök.

Hangsúlyozta, ezen túlmenően az MSZP azt is javasolja, hogy a közgyógyellátást, a gyógyászati segédeszközi jogosultságot is hosszabbítsák meg. „Ez fontos, mert jelentősen csökkenteni lehet a kontaktusok számát, még úgy is, hogy a krízis idején is szükség van a szakorvosokkal való találkozásra”.

Továbbra is kulcsfontosságú – mondta –, hogy megfelelő védőfelszerelésekkel lássák el az egészségügyi és a szociális dolgozókat és felhívta a figyelmet a keserű tényre, hogy számos intézményben sorsolással osztják ki, hogy ki kaphat meg aznapra legalább papírmaszkot.

„Tessék tisztességes felszereléseket adni az egészségügyben és a szociális szférában dolgozóknak! Tessék a tesztek számát bővíteni! Erre van az embereknek a legnagyobb szüksége, és elmondta a WHO is, hogy ezzel lehet gátat szabni a vírus terjedésének! Ezen felül kértük, hogy fizetés-kiegészítésként minden ezen a területen dolgozó személy kapjon 500.000 forintos egyszeri bértámogatást. Van rá pénz”!

Harmadik kulcsterületként Korózs Lajos a gazdaságban szükséges további intézkedéseket emelte ki. „Kezdeményeztük, hogy a minimálbérhez igazítsák a munkavállalók álláskeresési támogatását, legalább 100.000 forintban állapítsák ezt meg, és tolják ki 9 hónapra a folyósítás idejét. Ezen kívül követeltük a nyugdíjak április 6-i kifizetését, a 6.5%-os emelést januárig visszamenőlegesen, és kértük azt is, hogy a novemberi nyugdíj-kiegészítést hozzák előre és április 6-án kezdjék meg annak kiutalását és kifizetését”.

Elmondta, pártja azt is kezdeményezte, hogy hatósági árakat vezessenek be az alapvető élelmiszerekre, védőfelszerelésekre, maszkokra, kesztyűkre, fertőtlenítőszerekre, illetve kérték a kormány, hogy védje meg a forintot is. „Ezek voltak azok az öt pontba foglalt követeléseink, amelyekkel a kormánynak foglalkoznia kéne. Mert azt gondoljuk, ha itt most egy működő egészségügy lenne, akkor nem katonatiszteket kéne vezényelni a kórházak élére, hanem teszteket kéne biztosítani a kórházakba”!

Kapcsolódó párttagok