mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. március 03. 11:17

Összeomlott Orbán „keleti nyitás”-politikája

Orbán „keleti nyitás”-politikája összeomlott, a kormány kármentést folytat – jelentette ki Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője az ATV-ben az orosz-ukrán helyzet kapcsán a Parlament Külügyi Bizottságának üléséről, melynek tartalmát 50 évre titkosították.

Felhívta a figyelmet: épp a határon túli magyarok okán életveszélyesnek tartja, hogy Orbán még mindig próbálja a különállását jelezni a nagyon konkrét és szimbolikus nemzetközi lépésektől, holott a NATO-ban bármely felvetésről csak úgy születnek döntések, hogy azokban ott a magyar kormány „igen” vagy „nem” szavazata is.

„Nem az a nagy kérdés, hogy átmegy-e az országon egy valamilyen szállítmány, a legfőbb kérdés az, hogy hozzájárulunk-e ahhoz, hogy valahova a fegyvereket szállítsanak; ezt Magyarország megtette” – szögezte le Mesterházy, egyben a NATO Parlamenti Közgyűlésének alelnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán.

Mint mondta, azokat a döntéseket hozza meg az Orbán-kormány, amiket nem tud elkerülni, „és énszerintem ez egy bizonyos szempontból kármentés”.

Hozzátette: a mostani helyzet világosan mutatja, hogy Orbán „keleti nyitás”-politikája, „lavírozása” a nagyhatalmak között – miközben szerinte „az értékalapú külpolitika csak az ostoba országoknak lett kitalálva az okos országok részéről” – összeomlott, most pedig utólagos kríziskommunikáció folyik, amihez azonban Magyarországnak minden egyes NATO- és európai uniós döntést meg kell szavaznia.

Felhívta a figyelmet: a határon túli magyarok biztonsága szempontjából az sem mindegy, hogy hányszor mond a miniszterelnök nemet az ukrán fél által megfogalmazott kérésekre.

Felidézte: korábban nem zavarta Orbánt, amikor Szerbiába szállítottak orosz fegyvereket, pedig akkor az Európai Unió részéről szankció alatt volt az oroszokkal való üzletelés. „Magyarország akkor nagyon megértő volt Oroszországgal; most hirtelen ebben megváltozott a pozíció.”

Az ellenzék fegyverszállítást érintő álláspontjával kapcsolatban elmondta: a NATO nem fogalmazott meg ilyen kérdést, olyan kérdésekre pedig „nem érdemes választ adni, amiket nem tesznek föl nekünk”.

Mint mondta, Putyin „hazudott Orbánnak” a találkozójukon és a többi európai uniós vezetőt is „átverte”, hiszen akkor már tudnia kellett, milyen katonai lépésekre készül.

Orbán „speciális viszonya” Putyinnal, „úgy látszik, hogy elég egyoldalú: tehát a kutya ugathatja a Holdat, de a Hold, az ugye nem foglalkozik a kutyával” – vonta le a következetést.

Elmondta: a NATO Parlamenti Közgyűlésében lévő ukrán kollégái, akik közül most a hölgyek is fegyverrel harcolnak, s akiket az orosz hadsereg el akar fogni, sorsfordítónak látják a következő napokat.

A bizottsági ülésről ismertette: azt az ellenzék hetekkel ezelőtt kezdeményezte, hogy megtudja, miről tárgyalt Orbán Putyinnal, de azt a választ kapták, „nem szokott a miniszterelnök ilyen bizottsági ülésekre járni”. „Én értem, de háború se szokott lenni a szomszédunkban hál’istennek minden nap” – jegyezte meg Mesterházy.

Hozzátette: az ülésen jelen lévő szakemberek: az Információs Hivatal főigazgatója és a katonai nemzetbiztonsági szolgálat vezetője nagyon korrekt, széles körű és részletes szakmai tájékoztatást adtak a kialakult helyzetről, és a külügyi államtitkár is „próbált a keretein belül korrekten válaszokat adni a kérdésekre”.

Megjegyezte: „még nálunk is” kirívó, hogy egy bizottsági ülés anyagát konkrétan 50 évre titkosították, ahelyett, hogy pusztán nem nyilvánosnak nyilvánították volna.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21