eszon.hu | Belföld | orvosi ügyelet Miskolc
2013. január 29. 15:39

Összeomolhat az orvosi ügyelet

Négy ügyeletes orvos helyett ugyanis kettő látná el a miskolci, répáshutai, bükkszentkereszti és kistokaji hétvégi ügyeletet.

Dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke keddi miskolci tájékoztatóján elmondta: dr. Kriza Ákos, Miskolc – civilben egyébként orvos – polgármestere a városi orvosi ügyelet ellátását úgy akarja magánvállalkozásra bízni, hogy ezzel jelentősen csökkenti az ellátási színvonalat. A diósgyőri ügyeleti ellátást ugyanis megszüntetné, a városban szolgálatot teljesítő ügyeletes orvosok számát pedig a felére csökkentené. Így a jelenlegi kettő helyett már csak egy autó járna ki a betegekhez, Miskolcon, illetve az ellátási körzet más településein, Répáshutától egészen Kistokajig.

Az MSZP miskolci önkormányzati frakciója ezért a városvezetés sürgősséggel beterjesztett előterjesztését nem szavazta meg (ez még 2011 novemberében történt), a 2012 decemberében megjelent pályázattal pedig nem ért egyet, Felszólítják dr. Kriza Ákost, tegyen le tervéről, nyilvánítsa eredménytelennek a pályázati kiírást és a következő közgyűlésre készítsen olyan előterjesztést, illetve új pályázati kiírást, amely – mint fogalmazott – „nem ellentétes a miskolciak érdekével". Dr. Simon Gábor elmondta azt is, hogy a tervezett intézkedések ellen a hét végén aláírásgyűjtési akcióba kezdtek. Tapasztalataik szerint a miskolciak felháborodtak dr. Kriza Ákosék ötletén, már az első napon rengetegen fejezték ki tiltakozásukat a leépítés ellen.

Dr. Varga László, az MSZP miskolci ügyvezető elnöke a tájékoztatón arról beszélt, hogy ismereteik szerint a Miskolcot és az ügyeleti körzethez tartozó településeket ellátó – a Misek diósgyőri telephelyén (a volt Diósgyőri Kórházban) és a Csabai kapuban működő – két orvosi ügyelet havi forgalma 550-600 fő Diósgyőrben, 850-900 fő a Csabai kapuban. Ez összesen körülbelül 1400-1500 beteg, ám létszámuk például influenzajárvány idején jelentősen megemelkedhet. Havonta 120-130, illetve 170-190 beteghez megy ki a két kijáró ügyeletes orvos, elosztva egymás között az ellátási területet. Most ezt a munkát szeretné a városvezetés egy helyre, a Csabai kapui kórházba zsúfolva, egy kijáró orvossal és egy autóval elláttatni. Az MSZP álláspontja szerint ez komoly veszélyeket rejthet magában, adot esetben működésképtelenné is válhat a miskolci orvosi ügyelet.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyeleti feladatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár eddig is finanszírozta, a felnőtt és a gyermekügyeletért havonta a szerződött fél (azaz a város önkormányzata) 21 millió forintot kapott. Ebből – az eddigi tapasztalatok szerint – tisztességesen el lehet látni a feladatot, abban az esetben is, ha mindkét telephely működik.