mszp.hu | Belföld
2022. január 06. 15:09

„Összeszerelő üzem” helyett magas szakképzési színvonal áll a nemzeti egységkormány programjában

„Összeszerelő üzem” helyett magas szakképzési színvonal áll a nemzeti egységkormány programjában
A Márki-Zay Péter vezette új kormány felgyorsítaná az EU-s bérdirektíva végrehajtását, hogy mindenkinek tisztességes fizetése legyen.

A Fidesszel ellentétben, aki olcsó, kiszolgáltatott dolgozókból álló„összeszerelő üzemet” csinált hazánkból, a demokratikus ellenzék mindenkinek magasabb színvonalú képzést biztosítana, ami összhangban áll azzal is, hogy végre a reálbérek is érdemben, jelentősen emelkedjenek – erről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

„A munkavállalók tisztességes béreket akarnak tisztességes munkakörülmények között, munkaügyi és munkajogi védelmet: szeretnének épségben hazamenni a családjukhoz, tisztességes bérrel. Ennek a feltételeit fogjuk megteremteni: egy esélyteremtő államot fogunk létrehozni, ahol esélye lesz a dolgozóknak erre” – mondta Komjáthi Imre.

Hangsúlyozta, határozottan fel kell gyorsítani az Európa Unió munkaügyi direktívájának végrehajtását, amely többek között azt is tartalmazza, hogy a minimálbérnek az átlagbér 60%-át el kell érnie.

A szocialista politikus kiemelte, erre tavasztól az új nemzeti egységkormány többféle eszközt is biztosít. „Adunk lehetőséget arra, hogy [a dolgozók] szakszervezetet alapítsanak, másrészt legyen nyomásgyakorló eszköz arra, hogy a cégeket meggyőzzék. Most egyszerre van jelen Magyarországon a munkaerőhiány és a munkanélküliség. A munkanélküliségen segíteni kell, és meg is lesznek az eszközeink, amivel ezt a munkaerő-tartalékot felszabadítsuk, képezzük és bevigyük a munka világába. A munkaerőhiány, az azt is hozza, hogy vannak cégek, amik kétszámjegyű béremelést kell, hogy adjanak, másképp nem marad ott a dolgozójuk. Az államnak pedig azt kell majd biztosítania – ami most nincs – hogy ne élhessenek vissza a munkáltatók a hatalmukkal” – mutatott rá.

„Mi szocialisták régóta mondjuk, hogy mind a hazai, mind a multinacionális cégeknél a munkaügyi kapcsolatokat biztosítani kell: ez azt jelenti, hogy működhessen szakszervezet, legyen érdekegyeztetés (…) és a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseket szigorítani kell” – húzta alá.

Komjáthi Imre leszögezte, Magyarország versenyképességet a nemzetközi színtéren egyáltalán nem csak a kiszolgáltatott dolgozók és az alacsony keresetek kell, hogy jelentsék. „2010 óta lett volna lehetősége az Orbán-kormánynak arra, hogy nagyon magasan, jól képzett munkaerőt biztosítsunk a multik számára: azért maradjanak, azért legyenek itt, mert olyan képzési centrumok vannak és olyan jól képzett munkaerő van. Nem ezt tették, egész más irányba mozdultak el, gyakorlatilag csak egy összeszerelő üzem lett Magyarország. Ebben nekünk nagy feladatunk van, hogy ezen változtassunk” – jelentette be az MSZP elnökhelyettese.

Végezetül kérdésre megerősítette, bízik benne, hogy a Márki-Zay vezette új, nemzeti egységkormánynak lesz majd külön, dedikált munkaügyi minisztere, azonban elmondta, nem tervezi, hogy ő maga tölti majd be ezt a pozíciót.

Kapcsolódó párttagok