baloldali.hu
2011. október 17. 09:42

Összetartó Magyarország rendezvénysorozat először Nyíregyházán

Dr. Veres János, megyei elnökkel együtt mutatta be Baja Ferenc országgyűlési képviselő, őszi országjárása során először a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei MSZP-tagság számára az Összetartó Magyarország névre hallgató kiadványt.

A politikus előadásában elemezte a 2011-ig kialakult politikai helyzet előzményeit, és új típusú programalkotást hirdetett az MSZP-ben. Emellett Baja Ferenc és új intézmények létrehozását javasolta a párt számára azzal a céllal, hogy a Magyar Szocialista Párt 2014-ben le tudja váltani az Orbán-kormányt.

Baja Ferenc elmondta: alig több mint egy év elteltével a Fidesz elveszette 2010-es szavazótáborának 40%-át, ugyanakkor a kormánytól elpártoló szavazók jelentős része nem az ellenzéki pártok, hanem a bizonytalanok táborát gyarapította. Ennél is fontosabbnak tartotta kiemelni, hogy a választói aktivitás mélypontra zuhant, hiszen a felmérések szerint egy „most vasárnap” esedékes választáson csupán a szavazók 40%-a venne részt. A politikus szerint a kiábrándultság és az apátia fő oka, hogy a kormányzás a rendszerváltás óta minden győztes politikai erőt felkészületlenül ért.


Ennek elkerülése végett Baja Ferenc egy új típusú programalkotást javasolt a Magyar Szocialista Párt számára. Ennek alapvető fontosságú kezdőpontja egy úgynevezett „Magyarország audit” lenne, azaz a választói igények és a megoldandó problémák reális felmérése. A politikus szerint lejárt az ígérgetés ideje: az új programot nem légvárakra és felelőtlen ígérgetésre kell építeni, hanem elérhető, reális célokra. Azonban ez nem jelenti, hogy az MSZP új politikájának elveszne a baloldali karaktere; szerinte ugyanis a baloldali értékeknek át kell hatniuk a program minden szegmensét. Baja Ferenc szerint egy hatékony, az ország érdekeit szem előtt tartó program megalkotásánál alapvető kiindulási pont kell legyen, hogy nincsen egységes csodaszer az ország problémáira: külön fejlesztési stratégiát kell kínálni Budapestnek, külön a fejlődő vidéknek és külön a hátrányos helyzetű térségek számára.

Az országgyűlési képviselő szerint ahhoz, hogy a program elfogadtatása, az MSZP hitelességének visszaszerzése hatékony legyen, új kezdeményezésekre, új szervezeti formákra is szükség van. Ezért megteremtenék az „Összetartó Magyarország” névre keresztelt mozgalmat, amelynek célja egy olyan szervezet kialakítása lenne, amely nemcsak politikailag aktív, de valóban képes a társadalmi mobilitásért tenni. A mozgalom kiemelten foglalkozna munkavállalói érdekvédelemmel, lokális közösségek támogatásával, az érdekvédelmi szervezetekkel való kapcsolattartással és a hátrányos helyzetű térségek problémáinak megoldásával. Az Összetartó Magyarországnak természetes személyek és szervezetek egyaránt tagjai lehetnek – mondta a politikus.

Emellett létrehoznának egy kifejezetten a fiatalabb generáció megszólítására szolgáló közpolitikai programalkotó csoportot, a „Nyugat Generációs Hálót”. A Nyugat célja nemcsak szakpolitikai elemzések és értékelések készítése lenne, de a csoport egyben hatást kíván gyakorolni a politikai döntéshozókra is. Baja Ferenc szerint azonban a választók új körének megszólításához nemcsak intézményeiben, de működésében is meg kell újulnia a baloldalnak. Ezzel kapcsolatban a képviselő „MSZP 2.0” néven ismertette elképzeléseit, amely az MSZP-t egy teljesítményelvű, tanulni, alkalmazkodni és gyorsan reagálni képes, nyitott, szolgáltató párttá fejlesztené.

Baja Ferenc azzal zárta gondolatait, hogy senki nem bízott az MSZP sikerében néhány évvel 1994, 2002 és 2006 előtt sem, azonban a párt mindhárom alkalommal győzni tudott az országgyűlési választásokon. Az Orbán-kormány politikája azonban esélyt teremt arra, hogy egy intézményeiben és szervezetében megújult és hitelessé váló baloldal valódi alternatívát mutasson a Fidesszel szemben. Ezért a képviselő szerint amennyiben az MSZP a lehetőségeit és Magyarország problémáit helyesen felmérve dolgozik és megfelelő megoldásokat kínálva politizál, reális esély lehet a győzelemre 2014-ben is.

(forrás: www.baloldali.hu)