MTI/mszp.hu | Szeged
2014. november 14. 17:19

Összevonnak több önkormányzati céget Szegeden

Összevonnak több önkormányzati céget Szegeden, a vállalkozások vezetőinek többségét pedig menesztik - jelentette be Botka László polgármester pénteken.

A szervezeti és személyi átalakítások célja, hogy a városi közszolgáltatások zömét nyújtó cégek átláthatóan, hatékonyan működjenek - mondta a politikus sajtótájékoztatóján.

Botka László hangsúlyozta, az önkormányzati cégeket szeretnék mentesíteni a politikai vitáktól, ezért az új vezetők kinevezésénél csak a szakmai szempontok számítanak, az igazgatói posztokra egy év után pedig pályázatot írnak ki.

A polgármester utalt rá, hogy az előző önkormányzati ciklusban a helyi közéleti viták meghatározó eleme volt a városi cégek működése, miután a közgyűlés Fidesz és Jobbik alkotta többsége leváltotta a vállalkozásokat vezető szakembereket. Ezután folyamatosan növekedtek a költségek, romlott a színvonal és a hatékonyság - tette hozzá.

A 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cégek közül a hasonló szakmai tevékenységű vállalkozásokat vonják össze, így a városi televízió beolvad a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-be, a közterületek használata után díjat szedő Szegedi Városkép Kft. pedig a Szegedi Vásár és Piac Kft.-be. A hazai nagyvárosok többségéhez hasonlóan a temetőket üzemeltető Szegedi Testamentum Kft. a közterület-fenntartással foglalkozó Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. részeként működik tovább, várhatóan a jövő év első felétől, az önkormányzati tulajdonú épületek takarítását végző Szint Kft. pedig az ingatlanfenntartással foglalkozó IKV Zrt. része lesz - mondta a polgármester.

A tizennégy cég vezetője közül négyet alkalmatlanság miatt mentenek fel pozíciójukból, így nekik semmilyen juttatás nem jár majd, mások közös megegyezéssel vagy rendes felmondással távoznak. Folytatja viszont munkáját a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetője, Herczeg Tamás, a Szegedi Vadaspark igazgatója, Veprik Róbert és az egykori fideszes önkormányzati képviselő, Makrai László, aki a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t irányítja. Az új cégvezetők között is lesz korábbi fideszes képviselő: Drégelyi Zoltán informatikus a Ritek Zrt. vezetésére kap megbízatást - közölte Botka László.

Annak érdekében, hogy az ellenzék napi szinten minden információt megkapjon az önkormányzati cégek működéséről, 16 felügyelőbizottsági posztra tehetnek majd javaslatot a következő közgyűlésen - jelentette be a polgármester.