mszp.hu | Belföld
2023. június 09. 12:34

Ősztől jöhet a 425 forintos euró?

Ősztől jöhet a 425 forintos euró?
Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Varga Mihály pénzügyminiszternek arról, hogy valóban 425 forintos euróval számol-e a kormány októberre, hiszen az üzemanyagok jövedéki adójának jövő év eleji, brutális emeléséből és a hozzá kapcsolódó kormányzati indokolásból ez következik.

A kormány benyújtotta a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló T/4243. számú törvényjavaslatot, amely jelentős mértékben emelné a benzin és a gázolaj jövedéki adóját, – 50 dollár feletti kőolajár esetében – literenként 32,55 forinttal. Ami azt eredményezné, hogy január elsejétől várhatóan literenként mintegy 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok ára.

A törvényjavaslatot benyújtó Varga Mihály pénzügyminiszter azzal indokolta a javaslatot, hogy arra az üzemanyagok adómértékének uniós adóminimum teljesítése miatt van szükség. Ezek szerint a törvényjavaslat annyival kívánja emelni az üzemanyagokra vonatkozó jövedéki adómértéket, amennyivel az uniós szabályoknak megfeleltethető.

Azonban az uniós minimum jövedéki adómértékek 2010 óta változatlanok, tehát ha a hazai szabályozáshoz hozzá kell nyúlni, azt a 2010 óta elszenvedett jelentős forintgyengülés okozza.  Az üzemanyagok jövedéki adójának tervezett emelési mértékével kapcsolatban figyelemmel kell lenni a forint-euró árfolyamra, hiszen Magyarországon minden évben az október első munkanapján érvényes, az unió hivatalos lapjában kihirdetett árfolyamot kell alkalmazni az adó minimális mértékének meghatározására.

Az októberi árfolyamot még nem ismerjük, de a törvényjavaslatban előirányzott, literenként 32,55 forintos jövedéki adóemelés az üzemanyagok esetében 425 forintos euró árfolyamhoz van igazítva, hiszen ha ennél kevesebbet kell adni egy euróért, akkor értelemszerűen nincs szükség ekkora adóemelésre.

Ezért ezzel kapcsolatosan Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője az alábbi négy kérdést tette fel Varga Mihály pénzügyminiszternek.

  • 1. Valóban arra számít, hogy 2023. október első munkanapján 425 forintot kell adni 1euróért?
  • 2. Hogyan írja át Ön szerint az Ön által várt 420 forint fölötti euró árfolyam a költségvetési makropályát, milyen hatással lesz az infláció alakulására?
  • 3. Ha várakozása szerint nem kell 425 forintot adni egy euróért októberben, akkor miért kívánja az uniós minimumértéken felül túladóztatni az üzemanyag-használókat?
  • 4. Miért nem kívánja megvárni az októbert a jövő évi jövedéki adómértékek meghatározásával, hiszen – a jelenlegi jogállam-ellenes különleges jogrendben – a kormányrendeletben is dönthet adómértékekről?

Kapcsolódó párttagok