mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás
2021. március 10. 16:53

Ösztöndíjprogrammal és átfogó bérrendezéssel lehet csökkenteni a szociális ágazat szakemberhiányát

Egy most készült reprezentatív felmérés a szociális dolgozók helyzetéről azt mutatja ki, hogy az időseket, gyerekeket és fogyatékkal élőket ellátó szociális dolgozók alulfizetettek és túlterheltek. A 207 ezer forintos átlagbérből rengetegen nem tudják biztosítani a megélhetésüket, ezért másodállás vállalására kényszerülnek. A megalázóan alacsony jövedelmek okozta létszámhiány miatt pedig folyamatosan növekszik a dolgozók leterheltsége.

Ilyen állapotok között érte el hazánkat a koronavírus-járvány, ami az elmúlt egy évben sohasem látott kihívások elé állította az egész szociális ágazatot. Az, hogy a rendszer nem omlott össze, egyedül az elhivatott dolgozók helytállásának köszönhető. Azonban a számokból az látszik, hogy egyre kevesebben választják ezt a hivatást, nincs megfelelő számú utánpótlás és ez már rövid időn belül veszélybe fogja sodorni az egész ellátórendszert.

Cselekedni kell azért, hogy a jövőben is biztosítható legyen a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők ellátása! Éppen ezért először is a kormánynak végre meg kell adnia a szociális ágazat dolgozói számára is azt az egyszeri 500 ezer forintos pluszjuttatást az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményük elismeréseként, amit az MSZP már majd egy éve követel a számukra.

Továbbá az MSZP azt követeli, hogy a kormány haladéktalanul kezdjen tárgyalni az érdekvédelmi szervezetekkel egy olyan átfogó bérrendezés ügyében, amely lehetővé teszi a tisztességes megélhetést másodállás vállalása nélkül is!

Ezen felül pedig azt javasoljuk, hogy a kormány vezessen be egy olyan ösztöndíjprogramot a szociális szakmához kapcsolódó szakokra jelentkezők számára, amellyel enyhíteni lehet a szakemberhiányon.

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke