Öt kérdés a Fidesz egészségpolitikusaihoz

Az Orbán-kormány az államszocializmus letűnt korára emlékeztető dicshimnuszokat zeng az egészségügy fejlődéséről. A mesterségesen kreált idill azonban nem téveszti meg a magyar embereket: akik betegként vagy hozzátartozóként megfordulnak a kórházakban, érzékelik az ágazat katasztrofális helyzetét.

A tisztánlátás érdekében az alábbi "ünneprontó" kérdéseket tesszük fel a Fidesz egészségpolitikusainak:

1. Mivel magyarázható, hogy a történelminek hívott béremelések ellenére - az orvosi kamara adatai szerint - 2013 első négy hónapjában, az előző év azonos időszakához viszonyítva 15 százalékkal nőtt a külföldi munkát választó orvosok száma?

2. Miért pont a kórházak és a szakrendelők működési költségeit kurtítják meg újabb 6 milliárd forinttal a Varga-csomag keretében akkor, amikor rekordokat dönt a kórházak adóssága és már a gyógyszerellátásuk is veszélybe került?

3. Miért fedezetlen az egészségügyben a kötelező minimálbéremelés, miért nem növelik az ügyeleti díjakat és miért maradtak ki a háziorvosi praxisok a béremelésből?

4. Miért nem látják be, hogy a megalázó kényszernyugdíjazás tovább mélyíti az egészségügy válságát?

5. Mivel magyarázzák azt a kutatási eredményt, miszerint az egészségügyi szolgáltatásokhoz való általános hozzáférés a magyar lakosság 42 százaléka szerint nehezebb, mint öt évvel ezelőtt volt?

Várjuk megtisztelő válaszaikat.

Kökény Mihály,
korábbi egészségügyi miniszter,
az MSZP Egészségügyi Tagozatának elnöke