2011. március 12. 12:11

Ötletek helyett világos stratégiát

Gál András Levente KIM államtitkár újabb ötletmorzsát hozott nyilvánosságra a Fidesz közigazgatásra vonatkozó elképzeléseiből.

Az eddig kiszivárgott vagy kormánypárti politikusok által ismertetett, az önkormányzati és államigazgatási rendszert átalakító lépésekből csak az látszik, hogy a Fidesz korlátlan és ellenőrizetlen hatalmát erre a területre is ki akarja terjeszteni. Szó sem esik arról, hogyan akar javítani az önkormányzatok által ellátott közszolgáltatások színvonalán, mi lesz az óvodákkal, iskolákkal, a szociális ellátással.

Az Alkotmány tervezetéből kihagyták, hogy a választópolgárok közösségét illeti meg az önkormányzás joga, amivel kinyitják a kaput a falusi önkormányzatok megszüntetése előtt. A jól működő kistérségi rendszer helyett elveszik az önkormányzatok térségi döntési jogát és helyette, a közvélemény számára ismeretlen tartalommal, járások létrehozásáról beszélnek. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatiság értékeinek megőrzése helyett állami feladat centralizációt akarnak végrehajtani ezen a szinten is.

Az MSZP felszólítja a Fideszt, hogy a különböző ötletek kinyilatkoztatása helyett hozza nyilvánosságra a közigazgatás átalakítására kidolgozott stratégiáját, már ha van ilyen. Kezdjen haladéktalanul egyeztetést az önkormányzati érdekszövetségekkel és tegye nyilvánvalóvá, hogy milyen munkamegosztást tervez az önkormányzatok és az állam között. Enélkül a települések képtelenek tervezni, közép- és hosszú távú koncepciókat készíteni és ennek a városokban, falvakban élő emberek látják kárát.

Lamperth Mónika,
az MSZP Közjogi kabinetjének vezetője,
országgyűlési képviselő