MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2013. április 23. 09:21

Ötpontos felsőoktatási program - Országgyűlés

Felsőoktatási program, orvosok kényszernyugdíjazása, társadalmi párbeszéd, távhődíj, földpályázatok, alacsony gazdasági növekedés, növekvő bürokrácia. Ülésezett a parlament.

Az MSZP ötpontos felsőoktatási programot javasol


Mesterházy Attila,  frakcióvezető a párt ötpontos felsőoktatási programját ismertette, amelyet törvényjavaslatként benyújtanak az Országgyűlésnek.

1. 2014 szeptemberétől mindenki, aki eléri a bekerüléshez szükséges minimális ponthatárt az tandíjmentesen tanulhasson felmenő rendszerben. A teljesítményelv úgy érvényesül, hogy a tandíjmentességet nem megszerezni, hanem megtartani kell. 

2. A költségtérítés összegét átlagosan 25 százalékkal csökkentjük.
 
3. Szociális ösztöndíj alapot hozunk létre a szociális körülmények ellensúlyozására. Egy másik ösztöndíjrendszert alakítunk ki a legkiválóbbak számára úgy, hogy ennek teljes köre a hallgatók negyedére terjedjen ki. Emellett valódi segítséget nyújtó diákhitel konstrukciót dolgozunk ki.
 
4. Felmenő rendszerben minden állami felsőoktatási hallgató számára lehetővé tesszük, hogy 3- 5 hónapig külföldön tanuljon idegen nyelvet.
 
5. A röghözkötés eltörlése.
 
Mesterházy Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt két évben 45 ezer fővel csökkent a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma, aminek nem demográfiai okai vannak, hanem egyszerűen drágább lett a felsőoktatás.

Az MSZP elnöke kifejtette: mivel az oktatás minden politikai párt számára stratégiai ágazat, mindenki a legmegtérülőbb befektetésként tekint rá, ezért az MSZP a parlament elé viszi öt pontját törvényjavaslatként, hogy egy gombnyomással az ígéretet realitássá lehessen váltani.

"Adjunk egy esélyt a magyar fiataloknak, nyomjuk meg az igen gombot, kezdhessenek tandíjmentesen azok a fiatalok, akik felsőoktatásba készülnek 2014-től!" - zárta felszólalását Mesterházy Attila.

Általános mentességet az orvosoknak a kényszernyugdíjazás alól!


Tukacs István a kényszernyugdíjazásokról szólva azt mondta: általános mentesség helyett az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak is kérelmezniük kell, hogy tovább dolgozhassanak, a beérkező kérelmeket viszont csak lassan, intézményenként sem egy időben bírálja el a kormányzat. Szerinte az intézkedés átgondolatlan volt, kimondottan az orvosi elit lefejezését szolgálja.

Miért nem folytat a kormány párbeszédet?


Gúr Nándor azt kifogásolta, hogy bár a kormányzat szereplői hangoztatják a társadalmi párbeszéd szükségességét, mégsem ennek megfelelően cselekszik.

Bírálta, hogy felszámolták az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT), és figyelmen kívül hagyják a munkaügyi tanácsokat, emellett egyeztetés nélkül változtattak a sztrájktörvényen vagy a munka törvénykönyvén.

Miért nő a távhő díja?

Szanyi Tibor azt mondta, hogy a rezsicsökkentés során eddig öt-tíz százalékkal mérséklődtek az áram illetve gázszámlák, a fővárosban a távhő ára viszont 26 százalékkal emelkedett. Miért működik a rezsicsökkentés emelkedő árak mentén? - kérdezte a képviselő.

Szubjektív értékelések befolyásolták a földpályázatokat


Gőgös Zoltán azt mondta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet mellett működő ellenőrző bizottság jelentéséből kiderült, hogy a szubjektív értékelések szinte minden esetben befolyásolták a földpályázatok végeredményét.

Csökkent a gazdaság teljesítménye


Szekeres Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ tagállami közül csak 14-ben alacsonyabb a gazdasági növekedés, mint Magyarországon. Az elmúlt két évben csökkent a gazdaság teljesítménye és a beruházások mértéke - tette hozzá.

Egyre növekszik a hivatalok száma

Pál Tibor szerint egyre növekszik a hivatalok száma, valamint a bürokrácia, holott a kormány ennek ellenzőjét ígérte. Azt mondta: egyes önkormányzatok a költségvetési törvényben biztosítottnál több embert kénytelenek alkalmazni, ezt pedig nem kompenzálja a kormány. Miért szorítják lehetetlen feltételek közé a helyhatóságokat? - kérdezte.

Mi lesz a nyugdíj előtt álló vizsgabiztosokkal?


Göndör István egy kormányrendeletre hivatkozva közölte: veszélyezteti a szakképzési vizsgák megtartását, ha a visszavonják a nyugdíjba vonuló vizsgabiztosok engedélyét. Arra várt választ: miért diszkriminálják azokat, akik egy szakmailag elfogadott névjegyzékben szerepelnek?