mszp.hu | Belföld
2020. március 16. 16:29

Ötpontos védelmi csomagot javasol az MSZP a kormánynak

Ötpontos védelmi csomagot javasol az MSZP a kormánynak
A koronavírus-járvány ügyében a kormányé a döntések felelőssége, de az ellenzéknek is ugyanolyan fontos az emberek egészségének, biztonságának és megélhetésének védelme.

Ezért az MSZP ötpontos védelmi intézkedési tervét javasolja megfontolásra a kormánynak - mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője napirend előtt az Országgyűlésben hétfőn.

Ennek első pontja az emberek egészségének védelméről szóló csomag, melyben több tesztet és védőfelszerelést követelnek a Magyar Orvosi Kamara állásfoglalásának megfelelően. Tóth elmondta: a környező országokban sokkal több tesztet végeztek el, ott ezért a fertőződések száma is magasabb.

„Nem tudjuk, hogy a mostani esetszám reálisan tükrözi-e a vírusterjedés magyarországi adatait” – mutatott rá arra, hogy kevés teszttel csak kevés megbetegedést lehet kimutatni.


A második pont a magyar dolgozó emberek, a munkavállalók, a kis- és középvállalkozások védelméről szóló csomag. Mint mondta, nem ért egyet a kormányfővel, aki szerint a munkaadók és munkavállalók személyes egyeztetésen fogják megoldani a járvánnyal kapcsolatos kérdéseket.

„Egyedül hagyja a miniszterelnök és a kormány a magyar munkavállalókat és a munkaadókat” – mondta. „Jelen pillanatban is százak veszítik el a munkájukat.”

Hogyan adhat adekvát választ egy munkaadó a munkavállalójának, hogyan védheti meg az állását, ha elfogy az árbevétele, és semmiben nem számíthat a magyar kormányra, vagy bármilyen költségvetési könnyítésre? – kérdezte.

Ezért felszólította a kormányt: kezdjen széleskörű egyeztetést a szakszervezetek és munkaadók bevonásával, és azon tegyen ajánlatot, „mivel gazdálkodhatnak a munkavállalók”.

Függessze fel a szociális hozzájárulási adó és az egészségi hozzájárulás fizetési kötelezettségét, és hozzon létre bérgarancia-alapot. A multinacionális cégeknél tiltsa meg az elbocsátásokat, a munkanélküli-ellátást pedig terjessze ki.

A harmadik pont az időseket, a nyugdíjasokat és a szociális ellátásban részesülőket védi. Az élelmiszer-árrobbanást a magyar nyugdíjasok jelentős része nem fogja tudni bírni a jelenlegi nyugdíjjal, ezért az MSZP javaslata valódi, reális nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium mielőbbi kifizetése.

Ezen kívül, a lakossági gázár csökkentése, hiszen már csak 30 dollárba kerül az olaj, a gáz tőzsdei ára leesett.

„Miért nem tudják már csökkenteni a gázárat? Legalább erre az átmeneti időre! Ott halmozódik a több tízmilliárd, százmilliárd forint a magyar állami cégeknél, miért nem adják ezt oda a magyar családoknak?” – tette föl a kérdést.

A negyedik pont a pedagógusokat, diákokat és a köznevelésben dolgozókat védő csomag, mert a miniszterelnök állításával ellentétben a digitális oktatásnak nincsenek meg a feltételei, minden iskola más eljárást követ.

„Nincs egységes megoldás, tehát az, amit ön mond, az nem létezik. Tehát az nincs, ne haragudjon” – mondta a pártelnök.

A csomag ötödik része a szülőket védő intézkedések, hogy rugalmas munkarendben legalább az egyik szülő otthon tudjon maradni az iskolák bezárása után. Itt az MSZP a családi pótlék megemelésére tett javaslatot, „legalább erre az átmeneti időre, hogy a családok meg tudjanak élni”.

„Nagyon bízom benne, hogy a különböző akciótervek kidolgozásánál a kormány is figyelembe fogja venni” ezt a védelmi csomagot, melyről ma nyújtják be az Országgyűlésnek a határozati javaslatot – tette hozzá az MSZP elnöke.

Kapcsolódó párttagok