Népszava | Belföld | Pad Ferenc Tapolca Ajka választás
2015. március 19. 10:27

Pad Ferenc: Minden kampányban zsarolnak

Pad Ferenc meglepődve hallotta, hogy a tapolcai időközi országgyűlési választás eredményétől függ a rezsicsökkentés folytatása. Az MSZP és a DK képviselőjelöltje elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz minden kampányban fenyegeti, zsarolja a választókat. Vagy uszodát ígér, vagy a helyi politikusán keresztül megüzeni, ha a települések lakói nem kormánypártira voksolnak, nem lesz fejlesztés, pedig az Európai Unió nem kormánypárti, vagy ellenzéki projektekre ad pénzt, hanem aszerint válogat, hogy valami hasznos, vagy sem. A baloldali jelölt, akinek lejáratására forgatókönyv készült Fideszben, hisz abban, hogy április 12-én győzni fog.

- Mi lesz a rezsicsökkentéssel, ha ön győz április 12-én?

- Meglepődve hallottam néhány fideszes vezetőtől és kormánypárti ellenfelemtől, Fenyvesi Zoltántól, hogy a tapolcai időközi parlamenti választás eredményétől függ a rezsicsökkentés folytatása.

- Ahogy a munkahelyteremtés, vagy a bankok elszámoltatása is. A kormánypárti frakció szóvivője azzal fenyegeti a választókerületben élőket, hogy ha rosszul voksolnak április 12-én, sok minden odavész az országban.

- Ilyeneket már a februári veszprémi választás előtt is mondott a Fidesz, sőt akkor uszodát is ígértek a megyeszékhelynek, mégis a baloldali pártok által támogatott civil jelölt, Kész Zoltán győzött, nem a kormánypárt jelöltje, és a trükkös kétharmados parlamenti többséget, amivel a miniszterelnök egész Európában dicsekszik, lebontotta. A rezsicsökkentés és a bankok elszámoltatása üres kormánypropaganda. A munkahelyteremtés viszont más kérdés. Tuzson Bence Fidesz-frakció szóvivő, vagy a többiek bármit is állítanak erről a kampányban, azt helyben kevesen hiszik el. Csak módszertan kérdése, milyen eredményt tudnak kihozni, a kormánypárt ugyanis jobbára bűvészkedik a számokkal. Választókerületemben, a szocialista vezetésű Ajkán, országos összehasonlításban is nagyon alacsony a munkanélküliség. A jobbikos vezetésű Tapolcán vagy a fideszes irányítású Sümegen sajnos sokkal rosszabb a helyzet.

- A Fidesz szerint Ajkán azért 3 százalék körüli a munkanélküliség, mert a közelmúltban elhunyt kormánypárti Lasztovicza Jenő sokat tett ezért.

- Helyben tudják, hogy ez nem így van. A szocialista városvezetés igyekezett és igyekszik minél több vállalkozást idehozni és azokat megtartani. Sokan azt is tudják, hogy ha a külföldön dolgozókat, a közmunkásokat, vagy a csak egyetlen napra alkalmi munkát vállalókat nem számolnák, negatív lenne a kormányzati mérleg. Ajka egy jobboldali kormány, egy jobboldali parlament esetén is tudott fejlődni, ami azt bizonyítja, hogy az ellenzéki politikusok is képesek eredményeket elérni. Az országgyűlési képviselőnek pedig az a dolga, hogy együttműködjön a térség önkormányzataival, civil szervezeteivel, vállalkozóival, támogassa a pályázatokat, a beruházásokat. Az Európai Unió nem kormánypárti, vagy ellenzéki projektekre ad pénzt, hanem aszerint válogat, hogy valami hasznos, vagy sem. Nem értem, hogy a magyar kormány miért akar különbséget tenni. Elfogadhatatlan, hogy most már minden kampányban a fejlesztésekre adható pénzekkel fenyegetnek, zsarolnak.

- Hogyan tud majd a tapolcai jobbikos és a sümegi fideszes városvezetéssel együttműködni, ha elnyeri a parlamenti mandátumot?

- Ha a többség áprilisban engem támogat, akkor természetesen nemcsak a baloldali érzelmű, vagy szakszervezeti kötődésű embereknek leszek a képviselője, hanem annak az egész térségnek, amelyben megválasztottak. Szakszervezeti vezetőként megtanultam együttműködni mindenkivel; ott is különböző politikai beállítottságúak az emberek. Nem azt fogom keresni, mi választ el bennünket, hanem azt, ami összeköt. A különböző halmazoknak mindig lehet közös metszete, én pedig ezt a közös érdeket fogom keresni.

- Mekkora esélye van arra, hogy megnyerje az időközi választást?

- Csak most kezdődött a kampány, és még sok minden nyitott, de egyáltalán nem állok rosszul. Annak ellenére sem, hogy a Fidesz előre felépített terv szerint támad. A negatív kampányba nem fogok beszállni, ehelyett elkezdtem például aláírásokat gyűjteni a nyugdíjbarát képviselői programomhoz. Ebben az szerepel, amit a szakszervezetek már sok évvel ezelőtt kezdeményeztek, hogy a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét terjesszék ki férfiakra is, valamint újra igénybe lehessen venni a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjat is. Meggyőződésem, hogy ez jobban érdekli a választókat, mint a mocskolódás. Az ismerőseim szerint is valós esélyese vagyok a választásnak.

- A szocialisták megbízásából készült felmérés szerint hetekkel ezelőtt, ha enyhén is, de a Jobbik vezetett a térségben.

- Hallottam erről a kutatásról, de nem láttam. Az általunk megrendelt felmérés viszont nem került nyilvánosságra, és erről nem is szeretnék beszélni. Azt mindenki tudja, hogy ebben a körzetben a fideszes, a jobbikos és a baloldali jelöltnek is van esélye a győzelemre. A következő hetekben dől el, hogy kinek sikerül több szavazót megszólítani. Remélem, sok bizonytalan embert tudok majd magam mellé állítani, és a váltást akarókat képes leszek rávenni, hogy április 12-én jöjjenek el voksolni, és szavazzanak rám.

- Vezető fideszes politikusok szerint a kormánypárt már beárazta a tapolcai vereséget.

- Újpesten és Veszprémben - azt hiszem - ők is megtanulták, hogy a helyi politikát nem lehet teljesen függetlenné tenni a nagypolitikától. A brókerbotrányok, a kisbetétesek magára hagyása, a Simicska-Orbán háború, a fideszes vagyon-botrányok, a szociális törvény átalakítása, a vasárnapi zárva tartás elrendelése, és még sorolhatnám a hátrányos rendelkezéseket, elkeseríti az embereket, akik változást akarnak. Vélhetően a kormánypárti politikusok helyieknek szóló fenyegetései sem növelik a bizalmat.

- Amikor bemutatkozott a nyilvánosságnak, azt mondta, a bérből és fizetésből élőket, a nyugdíjasokat, az út szélén hagyottakat akarja majd szakszervezeti vezetőként képviselni. A kormánypárt viszont a kampány jegyében álláshalmozó, sokat kereső emberként mutatta be önt, aki biztosan nem értheti a mindennapi emberek gondját.

- A Fideszben forgatókönyv készült a lejáratásomra, ezek szerint komoly ellenfélnek tartanak. A Magyar Hírlap már közzétette az önkormányzati képviselőként tett vagyonnyilatkozatomat, amiből sok minden kiderül. Sok minden, de nem a teljes igazság. Önkormányzati képviselő például csak ősz óta vagyok, azóta kapom a tiszteletdíjat, és ha április 12-én bizalmat szavaznak nekem a választók, ez a megbízatásom természetesen megszűnik. A szakszervezeti munkámat a gazdasági beosztásom mellett végzem, kizárólag költségtérítéssel. A vagyonnyilatkozatom nyilvános, semmi titkolni valóm nincs. A napilap cikkében összecsúsztattak bizonyos dolgokat, így akartak kellemetlen helyzetbe hozni, de ez legyen az ő problémájuk. Az viszont érdekes, hogy az ellenfeleim vagyonnyilatkozata után nem érdeklődnek. Fenyvesi Zoltán például a Veszprém megyei közgyűlés társadalmi megbízatású alelnöke, így ez a megyénél nyilván megtalálható. Egyébként biztos vagyok abban, hogy a körzetemben élők jobban ismernek, mint azok, akik Budapestről akarnak meghurcolni.

- Azt is felróják önnek, hogy a 2010-es vörösiszap-katasztrófát megelőzően szakszervezeti vezetőként és felügyelőbizottsági tagként részese volt annak, hogy a MAL Zrt. üzeme "kívül-belül rohadt".

- Valóban az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke voltam akkor is, és a szakszervezet delegáltjaként a felügyelő bizottságban is én képviseltem a munkavállalókat, az egyik bányász kollégával együtt. Nem tudom értelmezni ezt a "kívül-belül rohadt" kifejezést. Aki ezt kitalálta, valószínűleg sosem látott vegyipari üzemet. Javaslom, hogy látogassanak meg néhányat. Az meg végképp nem értelmezhető, hogy milyen összefüggés van a fenti állítás és a felügyelőbizottsági tagság, vagy a szakszervezeti vezetőség között. El kéne olvasniuk, hogy mi a szerepe a felügyelőbizottságnak a gazdasági társaságok működésében. És ők akarják a keményen dolgozó embereket képviselni, akik még közelében sem jártak ipari üzemeknek. 2010-ben egyébként az egyik üzemegység értékesítési vezetőjeként dolgoztam, nem irányítottam a vállalatot, ahogy most sem irányítom. Nem vagyok a műszaki vezetője, ezért egyszerűen viccesnek tartom, amit rólam vezető fideszes politikusok mondanak. A vörösiszap-katasztrófához semmi közöm nem volt és nem is lehetett. Sajnálom, hogy ennyire felkészületlenek, és nem tudják, hogy miért vannak munkavállalók a cégek felügyelő bizottságaiban.

- Nem okoz gondot a cégnél, hogy baloldali pártok jelöltjeként elindul az időközi parlamenti választáson? A Mal Zrt. vezetői évek óta a vádlottak padján ülnek, ön pedig nem a kormánypárt színeiben verseng Lasztovicza Jenő mandátumáért.

- A főnökeimnek nem volt kifogása az indulásom ellen. Az természetes, hogy a szabadidőm, illetve a szabadságom terhére kampányolok. Ha megválasztanak, megszűnik az állásom. A képviselői munka ugyanis teljes embert kíván.

- És ha nem választják meg?

- Akkor dolgozom tovább, mint eddig, szakszervezeti vezetőként és önkormányzati képviselőként.

- Mit várnak öntől a helyiek?

- Elsősorban együttműködést. Azt, hogy valaki felkarolja a gondjaikat, segíti megvalósítani az elképzeléseiket. Ígérem, bennem partnerre fognak találni. A tapolcaiak például azt várják, hogy ismét legyen helyben aktív sebészeti és belgyógyászati ellátásuk. Ez eléggé hamisan cseng fideszes ellenfelemtől, aki a kampányban azt ígéri, ha megválasztják, a városban ismét megfelelő lesz az egészségügyi ellátás, hiszen a kórházat az Orbán-kormány zárta be, és a helyi képviselő ezt hagyta. Ebben a városban az is gondot jelent, hogy az úgynevezett Y-házak felújítására eddig nem adott pénzt az állam, sőt, a pályázatokból is kizárták ezeket az épületeket. Képviselőként addig fogok kilincselni, amíg az ott lakókat nem engedik pályázni. A tapolcai pusztulásra ítélt laktanyaépületeket is meg kellene menteni, de a térség más településein is van tennivaló. Sümegen legfontosabb a munkahelyteremtés. A Balaton-felvidék is ezernyi lehetőséget kínál, itt nem szabad a fejlesztésekkel leállni. Vannak elképzeléseim, és vannak jó tanácsadóim.

- Hisz abban, hogy a kormánypárti többség odafigyel majd egy ellenzéki mondandójára?

- A választók odafigyelnek. Sokan talán nem tudják, miért kiszolgáltatottak egyebek mellett a munkahelyükön. De ha sokszor elismétlem, biztosan megértik, hogy az Orbán-kormány megszüntette a valódi érdekegyeztetést Magyarországon, ezért csinálhatnak meg velük szinte akármit. Ha megválasztanak, rendre fel fogok szólalni, hogy elmondjam, a Munka törvénykönyve csak a munkaadókat védi, az Orbán Viktor által mostanában előszeretettel emlegetett keményen dolgozó kisembereket nem. Szakszervezeti vezetőként ezt naponta tapasztalom. Példákkal fogom bebizonyítani, hogy a Fidesz számára csak a hatalom a fontos. A kampányban is elmondom, hogy a fideszes képviselők nem mindenhatóak, az ő szavuk elég keveset számít a parlamentben. Szavaznak, ahogy kell, gyakran azt sem tudják, mire mondanak igent. Előfordult, hogy egy javaslat hivatalos kezdeményezőjének fogalma sem volt arról, mit adott be. Én pontosan tudom, kiknek az érdekében akarok politizálni és hiszem, hogy Ajkán, Tapolcán, Sümegen, Badacsonytomajon, illetve a többi településen élők ezt ma már többre becsülik, mint a fideszes pártkatonák homályos ígéreteit.

Fazekas Ágnes