Paksi erőmű - az emberek semmibevétele a hitelszerződés aláírása

A demokrácia elárulásának és az emberek semmibevételének tartja az ötpárti ellenzéki szövetség, hogy a kormány néhány nappal a parlamenti választás előtt aláírta a paksi erőmű bővítése érdekében Oroszországgal kötött hitelszerződést.

Erről Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke beszélt szerdán sajtótájékoztatón.

Azt követelte, a kormány 24 órán belül hozza nyilvánosságra a hitelszerződés magyar nyelvű szövegét, hogy ki és mikor írta alá, valamint hogy a parlamentnek lesz-e beleszólása abba.

Az orosz nyelvű szerződés szerint annak érvényességéhez nincs szükség országgyűlési jóváhagyásra, miközben Lázár János miniszterelnökségi államtitkár és Németh Lászlóné fejlesztési miniszter ezt ígérte korábban - jelezte.

A PM társelnöke az orosz pénzügyi megszállás részletes tervének nevezte a dokumentumot, hozzátéve: demokráciában elfogadhatatlan, hogy egy kormány néhány nappal hivatali idejének lejárta előtt 30 évre szóló pénzügyi kötelezettséget vállaljon. Szerinte a kormány által felvett "tízmilliárd eurós devizahitel" minden családot évi 100 ezer forint "atomadóval" terhel, az erőműbővítés miatt pedig drágulni fog az elektromos áram.

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti listavezetője azt mondta: a hitelszerződést pénzügyi puccsként értelmezik, és fennáll a gyanú, hogy a Magyarország jövőjét meghatározó döntéseket Moszkvában hozzák, Orbán Viktor miniszterelnök kezét pedig Vlagyimir Putyin orosz államfő vezeti.

Ez "uzsoraszerződés", mert amíg minden létező haszon az oroszoké, a magyar népé minden teher - jelentette ki. Hozzátette: a "brutális törlesztőrészleteket" akkor is behajtják Magyarországon - "hogy békésen vagy fegyverrel, azt még nem lehet tudni" -, ha Paks 2 nem épül meg, 15 napos törlesztési késedelem esetén pedig 150 százalékos kamatot számolnak fel. Szerinte a beruházás legfeljebb Simicska Lajos, a Közgép és "az Orbán Viktor által vezetett fideszes maffia" érdekeit szolgálja Magyarországon.