mszp.hu | Belföld
2024. május 27. 10:55

Pál György: Az Egerben elveszett közbizalmat csak egy teljesen átláthatóan működő polgármesteri hivatal állíthatja vissza

Pál György: Az Egerben elveszett közbizalmat csak egy teljesen átláthatóan működő polgármesteri hivatal állíthatja vissza
Egerben egyetlen valóban ellenzéki polgármester-jelölt van, Pál György, akit az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd is támogat. Pénteken az ATV Voks című műsorában vendégeskedett a szocialista politikus, aki Eger jelenlegi közállapotairól és a regnáló polgármester politikájáról is beszélt. Pál György a tiszta közélet megteremtése érdekében átláthatóvá tenné a városvezetés működését, s nyilvánosságra hozná a közbeszerzéseket.

Pál Györgyöt indítja polgármester-jelöltként az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd Egerben a jelenlegi polgármesterrel, Mirkóczki Ádámmal szemben. Az ATV műsorába Pál György bizonyítékokkal érkezett, melyek egyértelműen megmutatják: ő az egyetlen valóban ellenzéki polgármester-jelölt Egerben. Elmondta, a városvezetés egy honvédelmi emlékhely felújítására 500 millió forintot költött, úgy, hogy a korábbi városvezetés már a 150 milliós árajánlatot is eltúlzottnak tartotta. A félmilliárd forint elköltésében olyan pár ezer forintos tételek, mint egy sarokszelep, valós árának sokszorosáért, 264 ezer forintért van elszámolva, magyarul 64-szeres túlárazásról kell beszélni. Hasonlóan megnövelt árat könyveltek el műanyag ajtók esetében is, a valójában 6 ezer forintos tételért az elszámolás szerint félmillió forintot fizettek. Mindezeket sokáig titkolta a városvezetés, valószínűleg, épp az ilyen kiadások elrejtése miatt. További 40-50 millió forintot illetően pedig még mindig kérdéses, hogy mire költötték.

Mirkóczki Ádám személyéről Pál György elmondta, 2019-ben az ellenzéki szavazók voksaival lett polgármester, ezt követően nagyon hamar saját pártjának fordított hátat, majd közösségének, jelenleg pedig olyan összefonódásokra, hangfelvételekre derült fény, melyek egyértelműen megmutatják, hogy valójában a NER-hez van beágyazva a polgármester. A városvezető célja a szavazók megosztása és a Fidesz erősítése, vélekedett az ellenzék jelöltje.

Egerben jelenleg három fideszes jelölt is indul, különböző formációkban. Pál György szerint mindent elmond a kialakult helyzetről az, hogy van, aki fideszes önkormányzati frakcióvezetőként tevékenykedik, a választások idején pedig elindul a kormánypárttal szemben, amellyel az a célja, hogy az ellenzéki szavazókat megossza.

Az egri közhangulatban nagy szerepe van Mirkóczki Ádámnak, a kiszivárogtatott hangfelvételekből pedig kiderül, hogyan akarnak bizonyos költségeket saját kézre juttatni.

Pál György korábban három cikluson keresztül dolgozott Egerben önkormányzati képviselőként, most 10 év után térne vissza a politikába. Pontosan látja, hova süllyedt le a városvezetés testületének színvonala, Eger méltósága. Ahhoz, hogy ez helyreálljon, változásra van szükség.

Az ellenzék polgármester-jelöltje szerint átláthatóvá kell tenni a városvezetés működését, így a közbeszerzéseknek is nyilvánosságra kell kerülniük. Az Egerben elveszett közbizalmat csak egy teljesen átláthatóan működő polgármesteri hivatal állíthatja vissza, melyben az utolsó fillérig, mindennel tisztességesen elszámolnak. Az embereknek ugyanis bízniuk kell a városvezetésben.

A közbiztonság és a rendészet kérdését is rendezné Pál György. Az elmúlt években a szociális rendszer elhanyagoltsága miatt elveszett az az intézményi hálózat, mely megakadályozta volna a szegények teljes leszakadását. Gyors beavatkozásra van szükség, rendészettel meg kell védeni az egrieket, valamint hosszútávú programra is szükség van, melyek megoldják a fennálló szociális problémákat.

A fejlesztésekre a forrást elő lehetne teremteni, ehhez észszerűsíteni kellene a városi cégek működését, ezzel 200-250 millió forintot lehetne megspórolni. Egyszerű átalakításokkal, átcsoportosításokkal mindez kivitelezhető lenne. Pál György szerint az sem történhetne meg még egyszer, hogy egy önkormányzat ne tudja elkölteni a kapott uniós támogatásokat.