Pancser-kormány

Az ombudsman szerint nem volt kellően előkészített a megváltozott munkaképességű emberek állapotának felmérését végző, és az ellátásokra való jogosultságot megállapító intézményrendszer átalakítása.

A vizsgálat alátámasztja, amit az MSZP régóta mond. A kormányzat megalázó helyzetbe hozta a megváltozott munkaképességű embereket. Bebizonyosodott az Orbán-kormány hatástanulmányok nélkül vágott bele a rendszer átalakításába. A rokkantakon akartak spórolni, és katasztrófát okoztak.

Nemcsak erkölcsileg, de szakmailag is elfogadhatatlan ez a pancserság: több tízezer ember a kárvallottja az Orbán-kormány felelőtlenségének.

A kormány felelősségét tovább súlyosbítja, hogy a mai napig nem válaszoltak az ügyben még tavaly feltett kérdéseinkre.

Követeljük a kormánytól, mutassa be az előkészítés tervezett menetrendjét, az ötlettől az elfogadott törvényig! Nevezzék meg a felelősöket, akik elszámolnak a tönkretett életekért!

Az MSZP világos megoldást ajánl a problémára: a véglegesen megrokkant és nem rehabilitálható emberek számára lehetővé tesszük a nyugdíjvédelmet. Megszüntetjük az embertelen és orvos-szakmailag is irritáló orvosi felülvizsgálatokat, illetve eljárásokat. Aki nem rehabilitálható és az előírt nyugdíjbiztosítási feltételeknek megfelel, annak rokkantsági nyugdíjat biztosítunk. Erre koncentrálva, rendszerszerű, a szakmai és társadalmi hatások áttekintése után nyugdíjkorrekciós programot dolgozunk ki.

Korózs Lajos,
elnökségi tag