2012. június 05. 12:19

Pár huzamos bűnelkövetés a közmédiánál

”Semmilyen kapkodásra, összevonásra, szétválasztásra, itt, legalábbis rövidtávon, föltétlenül szükség nincsen. (...)

Azt javasolnám a következő kormánynak, hogy üljön le a médiumok képviselőivel, gondolja át az egész rendszert, kezdődjön egy megbeszélés, adjunk magunknak időt - ebben az ügyben a tatár nem hajt bennünket” - mondta Orbán Viktor a közmédiáról még 2010 februárjában, alig három hónappal azelőtt, hogy másodszor is elfoglalta a miniszterelnöki pozíciót. Aztán…

… elfoglalta, és a közmédia azonnali elfoglalásába kezdett. (Ennyit a kapkodás szükségtelenségéről.)

… első körben a négy önálló, évtizedes (az MTI esetében évszázados!) szakmai múlttal és nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező közmédiumot egyetlen pártfelügyelet alá vont mamutvállalatba vonta össze. (Ennyit az összevonás szükségtelenségéről).

… most, a második felvonásban rendkívül ésszerűtlenül és drágán, de a kétharmados médiatákolmánynak megfelelően külön parancsnoki fülkét épít a nemzeti hírügynökségnek és a médiaszolgáltató mamutnak. (Ennyit a szétválasztás szükségtelenségéről.)

Mindezt pártállami módon végrehajtott kirúgássorozat, botrányos hírhamisítások, a demokratikus világot felkavaró médiajog-alkotás és a hatalomhű pártkatonák ide-oda vezénylései kísérték-kísérik. (A hírek szerint az Élő-kapcsolás is marad a közmédiában, miután Lánchíd Rádiónál korábban a Lomnici-botrányba belebukó Élő Gábor alatt dolgozó Barna Dóra az MTI-Hírcentrum vezetője lesz.)

A közmédia ilyetén való átalakításával Orbán Viktor jó időre lehúzta a pártatlan közmédiát Magyarország térképéről. Az MSZP Sajtótagozata szolidáris a megmaradt MTI maroknyi médiamunkásával és mindazokkal, akiket Orbán Viktor a sajtószabadságot, az egyetemes és alapvető emberi jogokat tipró médiatörvény alapján a hatalma alá rendel.

MSZP Sajtótagozata