mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. január 15. 06:46

Párbeszédet kezdünk az európai minimálbérről

Párbeszédet kezdünk az európai minimálbérről
Az MSZP üdvözli az Európai Bizottság európai minimálbérről szóló konzultációját, ezzel egy lépéssel közelebb került az MSZP és az európai szocialisták által követelt Szociális Európa megvalósítása.
Szükségesnek tartjuk az európai minimálbér bevezetését, mert a növekvő szociális és jövedelmi különbségek egyre nagyobb feszültséget okoznak az egyes tagállamokban és az unió egészében is. Ennek a konfliktusforrásnak a csökkentése érdekében van szükség arra, hogy a szociális jogok területén is egységes szabályok érvényesüljenek, amelyek valódi fizikai és megélhetési biztonságot nyújtanak minden uniós polgárnak.
 
Az MSZP egyetért azzal, hogy a munkavállalóknak joguk van tisztességes megélhetést nyújtó, méltányos bérezésben részesülni. Ma Magyarországon mintegy 1,1 millió munkavállaló dolgozik a bruttó 161.000 forintos minimálbérért, ami az egyik legalacsonyabb minimálbér az Európai Unióban. Éppen ezért megfelelő összegű minimálbérről kell gondoskodni annak érdekében, hogy a munkavállalók a keresetükből ki tudják elégíteni saját szükségleteiket és családjuk szükségleteit.
 
A következő napokban társadalmi vitát és párbeszédet kezdeményezünk az európai minimálbér szabályainak meghatározásáról. Online felületen, valamint az MSZP köztársaságpártiak előtt megnyitott irodáiban hamarosan elérhető kérdőívek kitöltésével mindenki elmondhatja véleményét az európai minimálbérre vonatkozó kezdeményezésről és megteheti javaslatait. Mi pedig vállaljuk, hogy a társadalmi vita során kialakuló többségi álláspontot képviseljük az Európai Parlamentben és a Magyar Országgyűlésben egyaránt.
 
Dr. Tóth Bertalan
az MSZP elnöke

Kapcsolódó párttagok