eszon.hu | Belföld
2016. augusztus 03. 15:43

Parlamenti téma lesz az Y-híd ügye

Dr. Varga László ragaszkodik ahhoz, hogy a megígért fejlesztési források megérkezzenek Miskolcra.

„Nem hagyhatom és nem is hagyom, hogy a kormány által megígért fejlesztési források ne érkezzenek meg Miskolcra, s a városlakók ne kapják meg azt, ami jár nekik. Éppen ezért a lehető leghamarabb, az Országgyűlés őszi ülésszakának legelején a parlament elé viszem az Y-híd és az ahhoz kapcsolódó beruházások ügyét."

Mindezt dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője jelentette ki szerdai tájékoztatóján annak kapcsán, hogy kiderült: a Fidesz helyi és országos vezetői hiába ígérgetik évek óta, a Vörösmarty utcát a Tiszai pályaudvarral (illetve az oda tervezett intermodális csomóponttal), valamint Martinkertvárossal összekötő úgynevezett Y-híd 2022-ig biztosan nem épül meg, ahogyan a 3. sz. főút belvárost elkerülő szakasza sem.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy a fideszes kormányzat és városvezetés már a 2014-es választást megelőzően is ígéretet tett az Y-híd megépítésére. Akkor arról beszéltek, hogy a 2013-ban lezárult uniós költségvetési ciklus maradványösszegeiből el lehet végezni a beruházást. Aztán Orbán Viktor 2015-ös miskolci látogatásakor kiderült, hogy ezt a fejlesztést nem tartalmazza a kormányzat által meghirdetett Modern Városok Program sem. Miskolc országgyűlési képviselője ezt követően sajtótájékoztatón is firtatta, majd a parlamentben is megkérdezte, mi lesz az Y-híd sorsa. Akkor azt a választ kapta, hogy ha uniós forrásból nem is, de hazai forrásból végre lehet hajtani a beruházást. Ehhez képest derült ki a napokban, hogy sem az Y-híd, sem pedig a beruházással szorosan összefüggő belvárosi elkerülő megépítése nem szerepel a kormányzat tervei között.

„A miskolciaknak ez óriási csalódás, úgy érzik, hogy átverték őket" – jelentette ki az MSZP-s országgyűlési képviselő. „Miért esett kútba a beruházás? Nincs elég lobbiereje a miskolci Fidesznek ahhoz, hogy ragaszkodjon az állami ígéretekhez? Vagy az idei I. negyedéves lesújtó GDP-adatok késztették meghátrálásra a kormányt? Felelőtlenül ígérgettek?" – sorolta a kérdéseit Varga, firtatva egyúttal azt is, mennyit költöttek különböző hatástanulmányokra, tervekre egy olyan beruházás kapcsán, amelyet, mint most kiderült, meg sem akar valósítani.

Kapcsolódó párttagok