Parlamenti törvénygyár: elhibázott egészségügyi politika, kiárusított magyar állampolgárság

Dr. Garai István Levente országgyűlési képviselő (MSZP) és Eszik Bence, az MSZP Kiskunfélegyháza, elnökségi tagja, a SOCIETAS   Baloldali Ifjúsági Mozgalom Bács-Kiskun megyei elnöke tartott ma (november 16-án) sajtótájékoztatót Egészségügyi salátatörvény , illetve  Itt az újabb fideszes biznisz: magyar állampolgárság olcsón eladó!  címmel, a párt Gorkij utcai székházában.

Garai István elmondta, az elmúlt évben jelentősen megszaporodott a külföldön munkát vállaló orvosi, egészségügyi szakdolgozók száma, ami már önmagában is a magyar egészségügy kritikája. Beszélt a méltányossági támogatások megvonásáról, az orvostudományi egyetemek tervezett átalakításról, amely véleménye szerint jelentős visszalépést jelenthet a képzés terén is. Szóba került a kórház teljes körű szolgáltatásaira vonatkozó aláírás gyűjtési akció is, melyet ma százharmincheten írtak alá ma a piacon.

Eszik Bence, Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvetetője, Babák Mihály és Kapus Krisztián polgármesterek kezdeményezését bírálta. Állítása szerint a fideszes politikusok arra tettek javaslatot, hogy a harmadik országbeli vagyis az európai nemzetközösségen kívüli  államok polgárai esetében a nemzeti letelepedési engedély megadásakor különös méltánylást érdemlő körülményként kezeljék, ha a kérelmező igazolja, hogy akár ő személyesen, akár a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság minimum 250 ezer euró értékben vásárol legalább öt évre szóló értékpapírt. Elmondta, hasonló rendszer az Egyesült Államokban is létezik, de ott a kötvény összege jóval magasabb és a pénzt nem párt közeli vállalkozások, és ezeken keresztül természetesen a kormányzó párt kapja, hanem helyi kisgazdaságok juthatnak hozzá.