MTI/mszp.hu
2012. február 26. 13:17

Parlamenti vitát kezdeményez az MSZP a kormányzati megszorításokról

A kormánynak parlamenti vitában kellene bemutatnia és megvédenie a kedden nyilvánosságra került "megszorító intézkedéseket".

Tukacs István, a szocialista párt országgyűlési képviselője vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a keddi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat alapján a minisztereknek a gyógyszertámogatások és a közösségi közlekedés finanszírozásának csökkentésére kell javaslatot tenniük, de emellett a dokumentumban rögzítik kormányzati beruházások leállítását is.
    
A szocialista politikus szerint a kormány ezzel a lépéssel az európai uniós kohéziós források elvonását akarja elkerülni, hiszen az látszik, hogy a költségvetés és az abban becsült gazdasági mutatók még mindig gyenge lábakon állnak. Mint mondta, a kabinet reakciója kísértetiesen emlékeztet a tavalyi, "két hónap után megbukott" költségvetéssel történtekre, amikor is a kormány először egy 250 milliárd forintos megszorítást hajtott végre, amit később három további kiigazítás követett. Hozzátette: a Fidesz-kormány ahogy most, úgy akkor se akart nyilvános vitát nyitni arról, hogy minisztereit a költségvetés "megkurtítására" utasította.
    
Tukacs István elmondta, elképzelhetetlennek tartják a gyógyszerkassza további csökkentését, hiszen abban már most is 80 milliárd forinttal kevesebb pénz van, mint tavaly, ami eddig is az alapvető gyógyszerek drágulásával, az idősek terheinek emelkedésével járt. Az MSZP emellett elvárja a kormánytól, hogy a közösségi közlekedést érintő intézkedésekkel összefüggésben kérdezze meg az érintett önkormányzatok és szakmai szerveztek véleményét, továbbá számoljon be arról is, milyen kormányzati beruházások hiúsulhatnak meg a jövőben - fűzte hozzá a szocialista képviselő.