mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Nyugdíj
2021. április 29. 14:56

Párszáz forintos alamizsna helyett igazságos nyugdíjemelést hajtana végre az MSZP

Párszáz forintos alamizsna helyett igazságos nyugdíjemelést hajtana végre az MSZP
Az elszegényített, nyomorgó időseknek most 250 forinttal szeretné kiszúrni a szemét a kormány; az átlagnyugdíjas viszont akár 850 forinttal is számolhat a Fidesz-KDNP „gáláns” nyugdíjkiegészítésének köszönhetően.

Az MSZP felháborítóan alacsonynak tartja a kormány 0,6 százalékos nyugdíjkiegészítési szándékát, amely nem fedezi még a legalapvetőbb élelmiszerek árának inflációját sem – jelentette ki a párt Facebook oldalán közvetített csütörtöki online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a Parlament Népjóléti bizottságának elnöke.

„Mi, szocialisták igazságossá fogjuk tenni a nyugdíjakat a fideszes kormány igazságtalanságaival szemben, akik csak becsapják, zsarolják és kifosztják a nyugdíjasokat! Alul tervezték az inflációt, egész éven keresztül mintegy kétmillió nyugdíjas finanszírozott a kormánynak. Tavaly ugyanis – kapaszkodjanak meg – az élelmiszerek minden hónapban jobban drágultak, mint 7%! Ezzel szemben csupán 3% volt a nyugdíjemelés. Ez elfogadhatatlan, mint ahogy ez a mindössze 0,6%-os nyugdíjemelés is, amit most adnának” – hangsúlyozta Korózs.

Elmondta, még az átlagnyugdíjnál is, amely most több mint 140.000 forint, ez mindössze 850 forint emelkedést fog eredményezni, ám a nyugdíjasok kétharmada nem kapja meg az átlagot ma Magyarországon. „1,2 millió nyugdíjas a 2 millióból kevesebbet kap, mint az átlag, lesz olyan, akinek a havi emelése 250 forint lesz. Gondoljanak bele, ez nem több, mint 20 deka lecsókolbász ára” – mutatott rá.

A szocialista politikus emlékeztetett, az MSZP már régóta mondja folyamatosan, hogy a Fidesz úgynevezett inflációkövető nyugdíjemelése „az évszázad átverése. Miért is? Azért, mert ha valaki nyomorgott tavaly, akkor a fideszesek garantálják, hogy jövőre is nyomorogni fog! 2010-ben még nem érte el a nyugdíjasok szegénységi rátája az 5%-ot, a múlt évre ez már a háromszorosára emelkedett! 2010-ben a legalacsonyabb jövedelmi tizedben élő nyugdíjasok száma 26.000 volt, 20 év alatt több mint tízszeresére nőtt a számuk” – ismertette a döbbenetes adatokat Korózs Lajos.

„Elfogadhatatlan a 0,6%-os nyugdíjemelés, hiszen ez alamizsnának is kevés, éppen ezért jelentjük ki, hogy kormányváltás után mi igazságossá tesszük mind a nyugdíjemelés kiszámítását, mind pedig annak elosztását” – ígérte az Országgyűlés Népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke.

 

Kapcsolódó párttagok