Pártállástól függetlenül támogatni kell a válság következményeit enyhítő intézkedéseket

Az Európai Unió jövőjéről tartott vitát az Európai Parlament a keddi plenáris ülésén Werner Faymann osztrák kancellár és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke részvételével.


Az osztrák kormányfő ezt követően a szocialista-demokrata képviselőcsoport frakcióülésén is részt vett. Felszólalásában dr. Gurmai Zita EP-képviselő az EU kettészakadásnak veszélyére és az európai polgárok körülményeit javító intézkedések szükségességére hívta fel a figyelmet.

„A kétsebességes Európa kialakulása számos kockázat rejt magában. El kell fogadni, hogy nem minden tagország képes és hajlandó azonos mértékben előrehaladni az integrációban, ugyanakkor nem szabad, hogy ez az EU szétszakadásához vezessen. A gazdasági válság súlyos következményekkel járt az eurót használó országokban és az eurózónán kívüli tagállamokban is. Ezért a válságból való kilábalást szolgáló intézkedéseket sem lehet az eurózónán kívüli országok nélkül meghozni” – hangsúlyozta a képviselő.

Gurmai Zita emlékeztetett rá továbbá, hogy Ausztria egyike azon tagállamoknak, amelyek már sikerrel bevezették az állástalan fiataloknak munka- vagy továbbképzési lehetőséget nyújtó garanciaprogramot. „Bízom benne, hogy ezzel egész Európa számára kijelölték a követendő utat. Az európai polgárok jelentős részének napról napra kemény körülményekkel kell szembesülniük. Ez arra kell, hogy ösztönözzön bennünket, hogy pártállástól függetlenül felsorakozzunk a garanciaprogram és más, kézzelfogható intézkedések mellé” – fogalmazott Gurmai Zita.