mszp.hu | pártértekezlet 2014
2014. december 13. 03:00

Pártértekezlet 2014

Folyamatosan tudósítunk az MSZP 10 órakor kezdődő pártértekezletéről.

16.55 - Tóbiás József záróbeszéde: „Az MSZP nem erőd, hanem kapu”

Tóbiás József szerint most az a kihívás, hogy a párt alkotója, szemlélője, vagy csendes elszenvedője lesz a társadalmi folyamatoknak. „Aki politizál, annak néha fel kell emelnie a fejét és meg kell látnia a távolban az ideát, amiért küzd. Mi eddig mindig csak a napi csatákra figyeltünk. De emlékezzünk: 25 évvel ezelőtt ezen a helyen ülésezők már volt egy álmuk. Akkor már Európai Unióról, NATO-csatlakozásról beszéltek, nekünk is ez a feladatunk. Minden egyes megbeszélésünk Magyarországról kell szóljon.”

Tóbiás József kijelentette: a beszéd bátorságát a cselekvés bátorságára kell váltani. Akik ma az utcán demonstrálnak, az elmúlt húsz évben valamelyik pártban találták a helyüket. Ma meg köszönik szépen, nem kérnek ebből. Miért? Mert még nem váltunk rá alkalmassá. Azon kell dolgoznunk, hogy ezek az utak összeérjenek.”

Az MSZP elnöke elárulta: ő is azt szerette volna, ha Veszprémben saját jelöltet állítanak a szocialisták. De mint mondta, a politikában fontos a gesztus. „Mutassa meg magát a civil társadalom. Hiszen mi velük együtt akarjuk megváltoztatni Magyarországot. Elmúltak azok az idők, amikor nagy párt voltunk. De lehetünk. Megvan rá minden esély.”

Tóbiás József szerint az MSZP azt a jövőt kínálja Magyarországnak, amelyben a jelen Magyarországa is esélyt kap a boldogulásra. „A jelen Magyarországa a négymillió létminimum alatt élő. Túl drága a szabadság, hogy bérbe adjuk liberálisoknak vagy konzervatívoknak. Nekünk kell megcsinálni. Más nem fogja.”

Az MSZP elnöke egy hasonlattal zárta beszédét. Azt mondta: az MSZP kapu kíván lenni és nem erőd. „Az erőd bezárkózik. A kapu nyitva van. Én egy jövőbe mutató, erős, vitákkal teli, építkező MSZP-t látok. Mi akarjuk a változást. Ne rettenjünk meg a hétköznapok változásaitól sem.”

Tóbiás József beszéde után a pártértekezlet résztvevői meghallgatták Beethoven Örömódáját, az Európai Unió Himnuszát, majd az esemény véget ért.

16.45 - Baja Ferenc: "Közösséget építünk"

Közösséget építünk – jelentette ki Baja Ferenc. Még mindig nem hiszi el ez a szervezet, hogy visszatalálhat oda, ahol az ember a fontos. Ennek a pártnak, ennek a szervezetnek az emberről kell szólnia a jövőben – mondta. 

16.35 - Csige Tamás: „Nem kis irodákban, hanem terepen kell nyerni”

Csige Tamás Hajdúdorog polgármestere azzal kezdte, hogy lesz még divatos Magyarországon a piros szín. „A jövőnk azon múlik, tudunk-e olyan közösségeket építeni, amelyek nem kis irodákban számolgatják ki páran, hogyan fogunk nyerni. Hanem ki kell menni a falvakba, boltokba, benzinkutakhoz és ott kell beszélni az emberekkel. Akkor járunk jó úton, ha hiteles személyeket állítunk a választók elé.”

16.25 - Gúr Nándor

Gúr Nándor szerint nem véletlen, hogy októberben sok korábban regnáló polgármesterünk nyerni tudott, például a mélyszegénységgel erősen szennyezett Zemplénben, Ricsén, ahol Vécsi Pista több szavazatot hozott be az MSZP-nek, mint a Fidesz meg a Jobbik együtt. Emberi hitelesség talaján lehet úgy önkormányozni, hogy ez legyen a vége – mondta. 

16.20 - Varga László: „Elementáris a felháborodás vidéken”

Varga László Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnök szerint a létminimum alatt élő több mint négymillió ember érdekeit képviselve társadalmi többséget lehet teremteni. „Nagyon kiélezett verseny zajlik vidéken. Akkora a mélyszegénység és olyan elementáris a felháborodás, hogy több településen már csak azt nézik, ki az, aki nem fideszes – legyen bármilyen pártlogó mögötte. Ahhoz, hogy a Jobbikot Kelet-Magyarországon ne tekintsék az emberek választási alternatívának, közelebb kell kerülni az emberekhez a keleti végeken is.”

16.15 - Halmi József: legyen fontos a vidék!

Halmi József, Győrtelek polgármestere szerint a vidék nélkül az MSZP soha nem fog kormányozni. Szociális munkásként azt gondolja, akkor lesz jó ez a párt ha közösséget építünk. A munka számít. A közmunkásokat is aktiválni kell. Győrtelek tudna mesélni a szegénységről. De ne csak beszéljünk a szegénységről, tegyünk is ellene – mondta.

16.05 - Kolozs András: „A legfontosabb feladat a hitelesség megteremtése”

Kolozs András, az MSZP XVI. kerületi elnöke szerint nem számít, ki új és ki régi, ma mindenkire szükség van. „Most egy olyan helyzet van, hogy ne udvariaskodjunk, ne beszéljünk mellé. A legnagyobb feladatunk a hitelesség megteremtése. Ez a következő időszak legnagyobb feladata. Még ma is igaz a mondás: nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Mert ahogy nem áll jól egy kereszténydemokrata politikusnak, ha szeretőt tart, ugyanúgy rosszul veszi ki magát, ha egy baloldali politikus luxusautóból száll ki.”

15.55 - Fábry Béla: „Ismét rendszerváltásra van szükség”

Fábry Béla a MSZP Népi Platformjának képviseletében azzal kezdte beszédét, hogy időnként nem árt, ha az ember visszanéz, honnan indult, honnan jött. „Az elvszerű következesség egy párt esetében is azt jelenti, hogy légy hű önmagadhoz. Ez nem dogmatikus ragaszkodást jelent a régi elvekhez, de vannak bizonyos az alapértékek, amelyeket a mai kor követelményeinek kell képviselni.”

Fábry Béla szerint Magyarország a gazdasági szakadék szélén áll, a társadalom folyamatosan szegényedik. Úgy fogalmazott: ismét rendszerváltásra van szükség. „A korrupt maffiaállamot korrekt piacgazdaságnak, európai parlamentarizmusnak kell felváltania. Ez nem történhet másként, mint azt az újpesti példa is mutatta. Bármennyire is egyenlőtlenek a feltételek, ehhez kell ragaszkodnunk” – jelentette ki Fábry Béla, aki végezetül a Népi Platform 12 pontban megfogalmazott téziseit ismertette.

15. 45 - Grőber Attila: „Kell az érzelmi politizálás”

Grőber Attila, az MSZP pápai elnöke azt mondta: egy párt mindig az eszmék, személyek, szervezetek hármas pillérén nyugszik. Szerinte ahhoz, hogy a szocialisták sikeresebbek legyenek, a jövőben együtt kell gondolkodni. Azt is fontosnak nevezte, hogy az érzelmi politizálásnak nagyobb teret kell adni és szükség van jól dekódolható szimbólumokra.

15.30 - A NER rendszere nincs kiépítve - dr. Simon Gábor

Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke arról beszélt, jól látszik, hogy a NER rendszere nincs kiépítve, mert csak akkor lenne teljes, ha 2017-ben Orbán lesz a köztársasági elnök lehetne. Az előttünk álló időszak alapvető politikai teljesítménye az lehet, hogy Orbán Viktor nem lesz köztársasági elnök – jelentette ki.

Ehhez az MSZP-nek tartalmi és formai megújulására lesz szükség. Hogy a prezidenciális (esetleg félprezidenciális) rendszer bevezetésének megakadályozására milyen eszközeink vannak, azt kell kitalálni. Hogy a társadalmi elégedetlenség élére tudunk-e állni, vagy ezek a folyamatok nélkülünk fognak zajlani a következő években. Szerinte kell gondolkodnunk a holnapról is, mert érvényes mondanivaló hiányában el fog mellettünk menni az utca.

15.15 - Kovács László: „A rátermettség legyen a döntő érv”

Kovács László korábbi pártelnök szerint az MSZP-nek el kell tudnia mondani, hogy jobban tudna kormányozni. Mint mondta, a szocialista kormányok „elmúltnyolcévének” voltak vállalható, sőt, büszkeségre okot adó eredményei. Az egykori külügyminiszter felhívta a figyelmet: nincs tudatosítva, hogy a Fidesz nem az ország kétharmadának a bizalmát kapta meg, hanem a parlamenti mandátumoknak – ami persze nem független az általuk átalakított választási rendszertől.

Kovács László azt javasolta, hogy a jövőben a pártbeli személyi kérdésekben ne alkuk és háttér-megállapodások döntsenek, hanem a rátermettség. „Az öt T elvét javaslom, ami a következő: tehetség, tudás, tapasztalat, teljesítmény és tisztesség. Ezeknek kell dominálniuk.”

14.55 - Lendvai Ildikó, a Deák Kör tagja, volt pártelnök

1941 december 13-án üzenetünk hadat az Egyesült Államoknak, és hetvenhárom évet kellett várni arra, hogy ezt újra megtehessük, csak az a különbség, hogy akkor nem kellett ehhez tolmács.

Komolyra fordítva a szót, rendkívüli helyzet előtt állunk, de van esély arra, hogy kimaradunk a törtenelmi lehetőségből, mert az események fő sodra nem ott van, ahol mi most állunk. Műhelymunkára van szükség ahhoz, hogy elfoglalhassuk a nekünk megfelelő helyet. Alakuljon sok olyan kör és műhely, mint a Deák-kör. Akkora társadalmi átalakulásra van szükség, hogy azt nyugodtan lehet új rendszerváltásnak nevezni, sőt, politikai rendszerváltásra is szükség van. Azon kell lenni minden erőnkkel, hogy ezt megcsináljuk.

Új program, új működési rend, új alapszabály kell, amelyet új kongresszuson kell elfogadni, amely egyébként módot adna a gondolati alapozásra is.

Új es merész ötletekkel álljunk elő a szegénység felszámolása érdekében. Nyissuk meg a garantált alapjövedelemről szóló vitát!

Inditsunk mozgalmat a közvetlen köztársasági elnökválasztás érdekében. Egyébként eredetileg is ez szerepelt az MSZP programjában.

Tisztában kell lenni azzal, hogy mi ennek a rendszernek a totális ellenzéke vagyunk, hiszen nem vagyunk a rendszer része, mert kilökték minket belőle. Ki kell alakítanunk a szabad Magyarország intézményrendszerét. Altarnatív alkotmánybíróságra, alternatív ombudsmanra lenne szükség.

Látni kell, hogy morális válság ingatta meg a jelenlegi hatalmat. Ki kell dolgoznunk azt a garancia rendszert, amelyben egy állam morálisan, normálisan tud működni; ez lenne a morális programunk.

14.45 Laskovics Diána: "Nem kibeszélve, hanem megbeszélve"

Laskovics Diána elnökségi tag szerint az embereknek elegük van az igazságtalanságokból, de az előző választásokon mégsem mentek el szavazni. „Rajtunk múlik, mi leszünk-e azok, akikre az emberek várnak. Fontos, hogy a következőkben egymást segítve, nem kibeszélve, hanem megbeszélve megkeressük a megoldásokat.”

14. 41 - Hajmási Judit: "A sok munka kifizetődik"

Hajmási Judit Somogy megyéből az MSZP Dél- Balatoni Helyi Szervezetének elnöke arról beszélt, hogy Fonyódon az őszi önkormányzati választás előtt a fideszes helyi képviselők nem sok esélyt hagytak, titkolóztak, elvágták a helyi ellenzéket minden információtól. „Rengeteget dolgoztunk, és azt gondoltuk, hogy jó, ha egy emberünk bejut a városi közgyűlésbe. Ehhez képest négy emberük jutott be az önkormányzati képviselőtestületbe, s ez azt mutatja, hogy a sok munka mindig meghozza a gyümölcsét.”

14.36 Máté Antal, Nyírbátor új polgármestere

Mindhárom választáson nyertek, úgy, hogy az előző MSZP-s polgármester nyugdíjba ment. Mindez azért fontos, mert bár nincs állandó receptje a győzelemnek, mégis vannak mindenhol érvényes szabályok.

Mindenekelőtt meg kell mutatni, hogy képesek vagyunk szakszerűen vezetni, kormányozni.

A generációváltásnak folyamatoknak kell lennie, a fiatalokat folyamatosan kell pozícióba hozni. Nem a kampány finisében kell kapkodni, és keresni az új, hiteles arcokat.

A kampányban ne az ellenféllel foglalkozzunk, hanem mutassunk fel hiteles programot. Erre fognak szavazni az emberek.

Nem lehet megspórolni a közvetlen találkozást a választókkal, és minden lakásba be kell kopogtatni.

Azt kérem a pártvezetésből, hogy használják a baloldali önkormányzatokat, mert csak ebből így lehet megújítani a pártot.

14.31 "A Fidesz problémákat adott, nekünk megoldásokat kell adnunk"

Horváth Csaba szerint nem az MSZP problémáit kell kivinnünk az utcára, hanem a társadalmi problémákat kell behoznunk az utcáról és az embereket bevonva dolgoznunk kell a megoldásukon.

Az utca nem tud kormányozni ,de az utca nélkül nincs kormányváltás, márpedig kormányváltásnak lennie kell, mert Magyarország nem tud és mára kiderült: nem is akar Orbán és a Fidesz totális rendszerében alattvaló lenni - mondta, hozzátéve: Újpest új esélyt adott ehhez.           

"Tóbiás Jóska iránymutatása alapján meg kell győznünk a pártpolitikából kiábrándultakat, hogy képesek vagyunk olyan politikát csinálni, ami az emberekről szól. A Fidesz uraskodó, vezérelvű társadalomképével szemben nekünk a szolidaritáson alapuló Magyarország  képét kell felmutatni - jelentette ki.

14.25 Takács István: „Missziós munkára van szükség”

Takács István Győrből arra hívta fel a figyelmet, hogy az MSZP idén háromszor kapott ki, de nem a Fidesztől, hanem a választóktól. Szerinte a klasszikus szociáldemokrácia hagyományai szerint kell képviselni az embereket. „Legyünk a jövedelemmel nem rendelkezők, a szegények, az elesettek pártja. Missziós munkára van szükség.”

Takács István kijelentette: a három vereség után ki kell jönni a gyengélkedőből. „Kevés, ha csak a hangosítást adjuk a tüntetésekhez. Vitatkozzunk, hallassuk a hangunkat, vigyük a híreket. A Fidesz ma rosszabb formát mutat, mint Gyurcsány az őszödi beszéd után. Az elégedetlen tömegek élére kell állni, ne hagyjuk őket fejetlenül.”

14:18 Ujhelyi István

Ujhelyi István egy drótvágót felmutatva arra emlékeztetett, hogy Horn Gyula egy ilyen szerszámmal vágta at a Vasfüggönyt. “Ne felejtsük, hogy ha eldobjuk a drótvágót, akkor Horn Gyulát és a Vasfüggóny lebontását is eldobjuk. Átadom ezt a szerszámot az elnöknek, és azt javaslom, hogy bontsák le vele az újabb Vasfüggönyt.”

Ujhelyi István arra emlékeztetett, hogy a nyári európai szocialista kongresszus az utóbbi idők legjelentősebb eseménye Lesz. “Több ezer baloldali elvtársunk itt akar majd hitet tenni arról, hogy Európát meg tudjuk és meg akarjuk változtatni. Ebben Magyarország és az MSZP Európa partnere. Ne játsszuk el ezt a lehetőséget, és készüljünk fel rá megfelelően.

Ujhelyi István bejelentette, hogy Gianni Pittella, az europai szocialista frakció (S&D) vezetője szeretne személyesen bekapcsolódni a veszprémi kampányba.

13.55 - Gőgös Zoltán

Gőgös Zoltán elnökhelyettes arról beszélt, hogy olyan programot kell adni, ami nem olyan mint a Luca széke, hogy sose készül el. (Egyébként ma Luca napja van – a szerk.)

Egy új vidékpolitika alapelemeit felvázolva azt mondta, még mindig csak a rendszerváltáskori agrárproduktum 80%-át adja a magyar mezőgazdaság, pedig az még egymillió embernek adott megélhetést. Ha nem tudjuk visszaadni a hiányzó agrármunkahelyeket, nem tudjuk visszaadni a jólét reményét Magyarországnak.

„Már ’84-ben is kompjúterrel etettük a disznókat”

Gőgös Zoltán nem sírja vissza a téesz-rendszert, de állítja: valami hasonlót kell létrehozni, a mai modern piacgazdasági viszonyokra szabva, ez kizárólag döntés és ösztönzés kérdése. Már ’84-ben is „kompjúterrel etettük a disznókat”, ezek meg a moslékos vályúhoz akarják visszavinni a magyar állattartást – mondta.

Elvileg lehetséges 100 ezer új munkahelyet teremteni a magyar vidéken – jelentette ki. De ehhez olyan érdekeltségi rendszer kell, amelyben nem Mészáros Lőrinc a minta – mondta. A lehetséges partnerekkel egyetértésben arra kell törekedni, hogy a mezőgazdaságból élőknek nagyobb érdeke legyen  a vidéki foglalkoztatásban. Mert vidéken csak az agráriumnak van infrastruktúrája, és ez így is marad, mert nem lesz minden faluban Audi gyár. Ennek a koncepciónak a részletes programjával kell előállni a következő években, ezt meg fogja érteni a vidék – mondta.

13.35 - Fetser János: „történelmi esélyt kapott az MSZP”

Fetser János Békés megyéből azzal kezdte, hogy az Orbán-kormány lerabolja a magyar vidéket. Kritikaként fogalmazta meg, hogy a 2002 és 2010 között Fidesz ellenzékben médiabirodalmat, árnyék-titkosszolgálatot épített ki. Az orosházi politikus kiemelte: az MSZP-nek nem magáról kell beszélnie, hanem a társadalmi problémákkal kell foglalkoznia. Mint mondta, a budapesti önkormányzati választási kampány negatívan hatott a vidéki hangulatra, a vidéki szervezetek önbizalmára is. Fetser János szerint az MSZP most történelmi esélyt kapott, amivel élnie kell.

13.30 - Szabó Imre: „Nem tagadom meg az elmúlt 25 évet”

Szabó Imre választmányi tag azzal kezdte, hogy értékelés és lezárás nélkül nem lehet tervezni. Ugyanakkor azt is hozzátette: senkinek a kedvéért nem hajlandó megtagadni az elmúlt 25 évet, azt a teljesítményt, amivel háromszor tudták az MSZP-t kormányzó párttá tenni.

Szabó kritikusan megjegyezte: a felszólalások írásos anyagából visszaköszönt a különböző alkotó műhelyek vezetőinek a helyzete. „Úgy is mondhatnám, hogy mindenkinek az üléspontja határozza meg az álláspontját” – jelentette ki, hozzátéve: volt, aki kifelejtette a saját felelősségének időszakát a szembenézés dokumentumaiból.

Szabó Imre felhívta a figyelmet arra, hogy az MSZP a következő időszakban nem úszhatja meg a meg az aprómunkát. „Rengeteg partnert kell találnunk, hogy mindaz a nemes cél megvalósulhasson”.

13:22 Nyakó István

A közvetlen köztársasági elnökválasztás fontos dolog, ezért nyújtsunk be javaslatot, hogy népszavazást szeretnénk tartani ez ügyben. Legyen közös jelöltje a demokratikus pártoknak 2017-ben! Ellenzéki kerekasztalt kell szervezni, még az elnökválasztás előtt. Ott majd egy új alkotmányt is meg kell fogalmazni, és egy új kormányt kell elfogadtatni. Az jelentené az új társadalmi szerződést, amikor az új alkotmányt népszavazásra bocsátjuk.

13.15 „Borítsátok a nyakunkba az ügyeket, és mi fellépünk ezek ellen!”

Harangozó Gábor, az MSZP Somogy Megyei Területi Szövetségének elnöke, országgyűlési képviselő azzal kezdte beszédét, hogy „nincs időnk”. Ugyanis hiába hitték még két hónapja, hogy jöhetnek a nyugodt építkezés évei, a helyzet megváltozott. Harangozó rámutatott: a Fidesz rengeteget veszített támogatásából, az emberek borzasztó dühösek az utcán, de nem jönnek az MSZP-hez. „Ezért most sürgősen szükség van rövidtávú lépésekre. Például ne utasítsuk el mindig a változásokat. Minden reformjellegű intézkedést „élből” elutasítottunk. Ilyen volt a banki különadó is, amikor a pénzintézetek valóban nagyon nagy profitot realizáltak még a legnagyobb válság idején is. Az új intézkedések jó elemeit nem szabad reflexből elvetni.”

Harangozó Gábor kijelentette: reméli, hogy ez a pártértekezlet valóban egy lezáró rendezvény. „Nekünk csak azzal kell foglalkozni, milyen elviselhetetlen igazságtalanságok vannak az országban, és ezek ellen kell látható módon fellépni.”

Harangozó arra kérte a párt tagságát, hogy legyenek borzasztó türelmetlenek velük, vezetőkkel, országgyűlési képviselőkkel. „Keressetek meg minket ügyekkel! Úgy, mint a hortobágyi gazdák vagy a parlagfüvesek! Borítsátok a nyakunkba a felháborító ügyeket, és mi ezeket ellen fel fogunk lépni, képviselni fogjuk az emberek érdekeit, és akkor a társadalom is mellénk fog állni” – zárta beszédét Harangozó Gábor.

13:08 - Szekeres Imre

Le kell vonni a hét választás tapasztalatait, azért, hogy ugyanazokat a hibákat ne kövessük el még egyszer. De ez nem lehet személyi leszámolás!

A parlamenti választáson nagyon csúnyán elvertek bennünket, pedig azt hittük, hogy az összefogás eredményes lesz. A vereség oka az volt, hogy az összefogás ténye és a miniszterelnök jelölés körüli huzavona azt sugallta, nem vagyunk kormányzóképesek. Nem voltak igazi válaszaink a fontos kérdésekre, gyengék voltunk az előttünk álló feladatok megoldásához. A vereség után senki nem törődött az európai parlamenti választás előkészítésével. Az önkormanyzati választás előtt úgy nézett ki, hogy egy kicsit meg tudunk kapaszkodni, de ez a voksolás sem hozta el a megerősödésünket. Pedig Budapestet meg lehetett volna nyerni, ha lett volna közös főpolgármester-jelöltünk és ha a demokratikus pártok együtt indultak volna.

A három választás után döntési helyzetbe kerültünk. Örömmel hallom, hogy nem folytatjuk azt, amit eddig csináltunk, és hogy nem alapítunk új pártot. Akkor viszont az MSZP bázisán kell megújulni, de ehhez konkrétumok kellenek. Nyitottnak kell lenni: mozgalmakat, tüntetésekeket kell szervezni. Együtt kell működni a tőlünk független tüntetések szervezőivel, de ez teljesen új viszonyt, új felfogást követel meg.

A mai napon le kell zárni az értékelést, és le kell vonni azokat a következtetéseket, amelyek alapján változtatni tudunk a tevékenységünkön. Kitartó és szívós munka kell egy új baloldal megszervezéséhez.

13.05

Király József Bács-Kiskun megyei elnök szerint az a dolgunk, hogy megtaláljuk azokat az értékeket, amelyekkel háromszor felhatalmazást kaptunk a kormányzásra az elmúlt 25 évben. Van megfelelő alapunk, van megfelelő programunk, de új rendszerben kell gondolkodnunk és újra ki kell találnunk, hogy mit ajánlunk ma magyar társadalom számára. Azt a terméket kell megtalálnunk, amivel aztán ki lehet menni az utcára. 

12.55 - Az MSZP-nek meg kell mutatnia a valóságot

Tóth Bertalan Baranya megyéből, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese azzal a szakállas viccel kezdte a beszédét. Ez arról szólt, hogy egy szibériai kényszermunkára vezényelt férfi megbeszélte az otthoniakkal: ha kék tintával írja a levelét, akkor igazat ír, ha viszont piros tintával, akkor ne higgyenek el abból semmit. Az első levele kék tintával, érkezett és az állt benne: minden nagyon szép, a boltok tömve vannak, bármit lehet itt kapni, csak piros tinta nincs.

Tóth Bertalan szerint most Magyarország is hasonló helyzetben van. „Az MSZP-nek meg kell mutatnia a valóságot, de a tintás üveg nem biztos, hogy nálunk van” – fogalmazott a frakcióvezető-helyettes, rámutatva: nem biztos, hogy jó taktika, ha az MSZP mindig csak reagálni akar a Fidesz akcióira. Ebből ki kellene lépni önálló akciókkal, kezdeményezésekkel.

„Az nem alternatíva, hogy mi jó ellenzék legyünk. Egy politikai párt működésének célja az lehet, hogy választást nyerjen, mert csak így képviselheti a leghatékonyabban az emberek érdekeit” – jelentette ki Tóth Bertalan. Tapsot kapott az a kijelentése, hogy ha egy hónapig nem lenne kibeszélés, az már pozitívan látszana az MSZP népszerűségén.

12.45

Kunhalmi Ágnes budapesti elnök szerint tévúton járna az MSZP, ha saját magára mint önértékre tekintene, csak szervezetként gondolkodna magáról. Az legfeljebb csak nekünk érdekes kérdés, hogy az MSZP-vel, mint párttal mi lesz – mondta. Ha a pártot szervezetileg „jól csináljuk” az még kevés egy új Magyarországhoz – tette hozzá.

Új Magyarországot az a csapat teremt majd, amelyik új politikát tud teremteni. Amelyik kilép a nap, a hét megnyerésének kényszeréből. Azok az emberek, akik ma nem látják bennünk a mai kormány alternatíváját, de utcára mennek a netadó ellen, a vasárnapi zárva tartás ellen, a korrupt adóhivatal ellen, azok már elhagyták komfortzónájukat. Nekünk is ez a dolgunk – mondta.

Ők nem egy jobb vagy másik MSZP-t, hanem jobb vagy másik politikát keresnek. Olyan kormányt akarnak, amelyik a modern információs korban él, amely érti a valóságot, amit magyarok milliói alkotnak Közép-Európában és még 7 milliárd ember ezen a földön. Csak az MSZP-nek van esélye felépíteni ezt a modern és igazságos politikát Magyarországon. Egy-másfél évünk van rá – zárta szavait.

12.38

Szücs Gábor, a Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke tájékoztatta a pártértekezletet az elmúlt elmúlt évek gazdálkodásának tanulságairól.

12.34 Hiller István, az Országgyűlés alelnöke

Magyarországon az elnöki rendszer kiépítése folyik. A következő választás nem 2017-ben, hanem 2018-ban lesz. A Miniszterelnöki Hivatal felduzzasztása is az új rendszer bevezetését szolgálja. Beszéljünk arról, hogy mi a véleményünk az elnöki rendszerről! Időben gondolkodjunk, és amikor itt az idő, dönteni kell. Azt javaslom, hogy az MSZP álljon a közvetlen választás és az elnöki rendszer mellett. Szervezünk mozgalmat, és követeljük, hogy 2017-ben a nép válassza a köztársasági elnököt!

12.25

Vissza kell adni az embereknek, amit a Fidesz elvett tőlük

Széplaki Tamás, az MSZP Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének elnökségi tagja szerint egy bűnszervezet ragadta magához a politikai hatalmat, amely diktatúrát hozott létre és ez nem fogadható el. „Csak mi szocialisták tudjuk visszavezetni Magyarországot Európába –  fogalmazott. – Vissza kell adni a szabadságot, a méltóságot, a reményt, a hitet.”

Széplaki Tamás szerint nem elég csak legyőzni a Fideszt. Úgy fogalmazott: senki sem úszhatja meg a felelősségre vonást. „Vissza kell adni az embereknek, amit a Fidesz elvett tőlük Lázár órájától Mészáros sok milliárd forintjáig.”

Mi, szocialisták azt valljuk, hogy minden ember egyenlőnek születik, joga van az egészséghez, tanuláshoz, emberhez méltó élethez. Büszkék vagyunk a magyarságunkra és arra, hogy európaiak vagyunk. Mi soproniak tudjuk: Európa balra van” – zárta felszólalását Széplaki Tamás.

12.20

Nemény András Vas megyei elnök felidézte a tavaszi választásokat, s azt, hogy akkor nem dőltek a kardjukba, hanem kemény munkába kezdtek. „Egyesével jártuk a háztartásokat. Az eredmény ismert: 14-ből hét körzetet megnyertünk, visszaszereztük az összes lakótelepet, és eltüntettük a térképről a Jobbikot. Sajnos a polgármester választást nagyon kevéssel elveszítettük, de ma Szombathelyen senkinek sincs kétsége, hogy ezek után mi jövünk. De csak akkor, ha jól csináljuk. Ha látunk és látszunk is.”

Nemény András szerint az embereknek tudniuk kell, hogy számíthatnak az MSZP-re. Mint mondta, ezt a munkát nem lehet megspórolni. „Valamilyennek lenni kell. Semmilyenekre nem szavaznak az emberek.”

Az MSZP Vas megyei elnöke a növekvő társadalmi elégedetlenségre utalva figyelmeztetett: a tömeg el fog indulni valamerre. „Ma még ránk vár.”

Nemény András szerint ha az MSZP-t járműhöz kellene hasonlítani, akkor sohasem lesz egy lézerblokkolós csúcskategóriás autó. Ő inkább egy buszhoz hasonlította a pártot, amire sokan felférnek, pontos, megbízható, hazavisz és nem mellesleg baloldalon van a kormány… 

12.04 - Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes

Egy perces néma csenddel emlékezzünk elhunyt képviselőtársunkra, Kiss Péterre! Köszönjük Horváth Imrének, hogy nehéz körülmények között is győzni tudott Újpesten.

Maroknyi csapattal dolgozunk a Parlamentben, de így is sikerült vissza hoznunk a szimbolikus politizálást. Bizonyítottuk, hogy érdemesek vagyunk a bizalomra. Azon leszünk, hogy a következő választás után a mostani 29 mellett további 100–110 képviselő foglalhassa el a helyét a Parlamentben. Hajrá MSZP!

12.00 - Hartmann Ferenc, Veszprém megyei elnök

Navracsics cserben hagyta Veszprémet, mert már a kampányban mondta, hogy valószínűleg uniós biztos lesz belőle. Veszprém nem Újpest, nem elég csak a városban győzni. 2012 óta hagyománya van ott az együttműködésnek. Olyan jelöltet kerestünk, aki nemcsak a baloldali szavazókat állítja maga melle, hanem azokat is, akik elégedetlenek a kormánnyal és a Fidesszel. Kész Zoltán függetlenként indul, és ezzel gesztust gyakorlatnak a civil szervezetek irányába is. Szimbolikus győzelemre készülünk.

11.55

A veszprémi Pál Béla a helyzetet úgy értékelte, Orbán rendszere megroppant. Nem csupán az Orbán-rendszer legyőzésére, hanem egy azt meghaladó igazságos, modern programot kell letenni a magyar társadalom asztalára. Világos, közérthető beszédre, a civilekkel való együttműködésre és erős szociális vállalásokra van szükség szerinte, konkrétan például olyanokra, mint a fiatalok számára garantált első munkahely. 

11.35

Tóbiás József beszédének végével véget ért az értekezlet sajtónyilvános része, kezdődik a vita!

11.25

Tóbiás József pártelnök önkritikus szavakkal kezdte beszédét. Elismerte, hogy a múltban sok hibát is elkövetett a párt, és bocsánatot kért, amiért az MSZP nem képviselte mindig következetesen a baloldali értékeket és kormányzás helyett miniszterelnöki castingokat folytatott. Majd úgy folytatta: az MSZP visszatalált önmagához, a múlt értékeihez.

Tóbiás károsnak nevezte a Fidesz önsorsrontó nyugatellenességét és a szegények szegénységben tartását. „Mindez mostanra oda vezetett, hogy sok százezer családnak kín lesz az előttünk álló ünnep, mert nem hogy ajándék, étel sem kerül az asztalra.”

Az MSZP elnöke elítélte és pótcselekvésnek nevezte, a drogtesztek bevezetését, és azt, hogy az előző kormányok által felépített M0-ást fizetőssé kívánja tenni. Kritizálta az LMP-t, amely egyenlőségjelet tesz a 2010 előtti és a mostani kormányzás között, a Jobbikot pedig az antidemokratikus rendszer hibájának nevezte, amely nem megoldás semmire.

Tóbiás József rámutatott: az elmúlt hónapokban Tóth József Angyalföldön és Újpesten Horváth Imre bebizonyították, hogy az MSZP egyedül is képes legyőzni a Fideszt. De vannak olyan helyek és helyzetek, ahol a győzelemhez szövetséget kell kötni. „Be kell vezetnünk a politikába a gesztus fogalmát” – mondta, hozzátéve: „Ahol nem vagyunk elég erősek, ott támogathatóvá válik egy civil világ jelöltje is.”

Tóbiás József rámutatott: lépésről lépésre kell lebontani a totális állam rendszerét. Orbán rendszerével ugyanis nincs alku, de a civil világgal újra szövetséget kell kötni. A pártelnök bejelentette: az MSZP létrehozza a Társadalmi Párbeszéd Intézetét, amelyet Lakner Zoltán fog vezetni, az Európai Szocialisták Pártja pedig idén júniusban Budapesten tartja a kongresszusát.

Tóbiás József szerint a Magyarországnak kínált új társadalmi szerződésnek két alapvető eleme lesz: a szegénység, elszegényedés és a nemzetközi elszigeteltség felszámolása.

Az MSZP 2017-ig nem foglalkozik azzal, ki van még a demokratikus ellenzéki oldalon. De 2017 már az előválasztás, a kihívás éve lesz. „A cél az, hogy a Fidesz rendszerének megdöntésében minél több szövetségesünk legyen, de ez a szövetségkötés nem történhet meg titokban, üzengetve – úgy, ahogy eddig. „Magyarország, a baloldal többet érdemel” – fogalmazott Tóbiás József.

A pártelnök azzal zárta beszédét, hogy az MSZP győzelemre, és nem háborúra készül. „Egy kettészakadt társadalmat kell egyesítenünk azzal, hogy békét teremtünk és mindenki számára biztosítjuk a gyarapodás feltételeit. Erről szól az MSZP jövője.” – mondta Tóbiás József, az MSZP elnöke.

11.20

Botka László üzent azoknak is, akik az MSZP „hűlt helyére” akartak állni. „Az MSZP mint brand erős, sőt erősebb mint amilyen politikával megtöltöttük az elmúlt években” – hangzott az üzenet.

A 2014-es választások eredményeiből egyértelműen látszik, hogy a választók a szocialista pártot bízták meg azzal, hogy az Orbán-rezsim baloldali alternatívája legyen – hangoztatta. 

11.10

Botka László úgy folytatta: a cél nem az önmarcangolás, nem a vádaskodás. Hanem az, hogy eldöntsük, milyen irányban kívánunk tovább dolgozni.

Nem három, hét választást buktunk el – emlékeztetett. Ennyi választás volt Magyarországon az elmúlt 8 évben – tette hozzá. Mindet elbuktuk, és minden bukás után eldöntöttük, hogy majd ezután jobban politizálunk. Most más a helyzet. Ugyanis sok mindent nem érdemes már jobban sem csinálni, mert ami korábban elég volt, az ma már nem elég – jelentette ki.

„Ahhoz, hogy meg tudjuk változtatni az orbáni rendszert, nekünk kell változnunk.”

Gyökeres változásra van szükségünk ahhoz, hogy változtatni tudjunk az orbáni rendszeren.  Változtatni kell szervezeti stílusunkon, módszereinken. 

10.55

Ha a Fidesz három választás után ma tartana egy pártértekezletet, hát az se lenne békemenet – mondta Botka László, némi derűt csempészve beszédébe.

Majd arról beszélt, hogy arra kértük a helyi szervezeteket, hogy tartsanak értékelő gyűléseket, és azok konklúzióját küldjék be a központba. Ez megtörtént,  a helyi szervektől érkező több 100 oldalnyi összegzés teljes képet ad, nincs olyan szempont ami ne szerepelne ebben a hatalmas dokumentumhalmazban. Itt ma már az a cél, hogy a következő időszakról beszéljünk.

10.49

A tanácskozást Gőgös Zoltán elnökhelyettes vezeti. Felkéri Botka Lászlót hogy az elmúlt időszak tanulságit összegezve tartsa meg értékelő beszédét.

Botka László szerint különleges volt ez az év. Különleges azért, mert három választás is volt, de azért is, mert a valódi fordulat a választások után következett be. A Fidesz az elmúlt két hónapban elvesztette szavazóinak 40%-át – tette hozzá.

10.45

Tóbiás József az MSZP huszonöt évvel ezelőtti megalapításáról is megemlékezett.

Azt mondta, ma Magyarország azt akarja, mint mindig: a szabadság és jólét harmóniáját, ezt szerették volna elérni a reformerek és a baloldali rendszerváltók, akik huszonöt éve megalapították az MSZP-t. "Illesse őket tisztelet! Meghajtom fejem a rendszerváltó magyar baloldal, a Magyar Szocialista Párt megalapítói előtt!" - fogalmazott.

Múlt nélkül nincsen jövő, ami különösen igaz akkor, amikor minden változás alatt van. Az MSZP a jelenlegi állapotában biztosan nem képes megérteni a változást, ezért az MSZP-nek is változnia kell.

Tóbiás József szerint nem külső körülmények, hanem saját hibás döntéseik miatt mondhatjuk ezt. Hozzátette: joguk és kötelességük tanulni, mert az MSZP rendszerváltó párt volt huszonöt éve és annak kell lennie most is. Ehhez az önkritika és a teremtés bátorsága kell - hangoztatta. Tóbiás József szerint a magyar demokrácia vereséget szenvedett, és bár a Fidesz verte szét, a demokrácia negyedszázada megalkotott rendszerének hibája is, hogy szét lehetett verni.

Önkritika kell annak kimondásához is, hogy négymillióan küzdenek "létválsággal", és bár számuk rohamosan nőtt az elmúlt négy évben, milliók élték meg előtte is krízisként a hétköznapokat.

Azt mondta, csak tömegek tudnak tömegdemokráciát építeni. Ebben az MSZP-nek is van feladata, és a szocialista párt is ezzel tartozik az alapítóinak, vagyis huszonöt év után ismét egy modern, jóléti demokráciát kívánunk Magyarországnak. (MTI)

10.35

"Múlt nélkül nincsen jövő - mondta Tóbiás, aki szerint szembe kell néznie a pártnak a múlttal, és tanulni kell a hibákból. Önkritikát kell tehát gyakorolni, mondta a pártelnök, és bátorságot kell venni a változtatáshoz. Kívánom, hogy adhassunk reményt a reményteleneknek - kívánt jó munkát az értekezlet részvevőinek az MSZP első embere.  (index.hu)

10.25

Szóvivőnk, Budai Bernadett nyitószavai után Ady Endre A tűz csiholója című verse hangzott el Latinovics Zoltán előadásában.

Múlt nélkül nincsen jövő – jelentette ki a pódiumra lépő Tóbiás József pártelnök.

A pártértekezleten beszédet mond Tóbiás József elnök-frakcióvezető, valamint Botka László, az országos választmányának elnöke.

A hatszáz résztvevő megemlékezik arról, hogy 25 évvel ezelőtt alapították meg az MSZP-t.

A pártértekezletet a választmány még október közepén hívta össze, hogy megvitassa a párt átalakításának és az új baloldali politikának a főbb irányait.
(MTI)