mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 25. 12:49

Pártkatona helyett egy konszenzusos jelölt kerüljön az NVI élére!

Pártkatona helyett egy konszenzusos jelölt kerüljön az NVI élére!
A Nemzeti Választási Iroda 2013 óta regnáló elnöke bejelentette a távozását. A vezetése alatt korábban sohasem tapasztalt mennyiségű gyanús eset és panasz övezte a választásokat, ami miatt rengeteg ember kérdőjelezte meg a voksolások tisztaságát.

Az NVI leköszönő elnökének tevékenységét olyan botrányok jellemezték, mint a választás napján összeomló informatikai rendszer, az eltérő névjegyzéki adatok esete, a törvényes határidőre le nem zárt névjegyzék, visszatartott jegyzőkönyvek és persze azok az esetek, amikor bizonyos szavazókörökben csak az ellenzékre leadott szavazatokat találták tömegesen érvénytelennek.

Az NVI elnöke már 2016-ban bizonyította, hogy ő is csak egy fideszes pártkatona, amikor részt vállalt az MSZP vasárnapi boltzár eltörlését célzó népszavazási kezdeményezésének meghiúsításában.

Orbán Viktornak most új elnököt kell megneveznie. Felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy az új vezető személyéről a parlamenti pártok közötti konszenzussal szülessen döntés. Olyan szakember kerüljön a Nemzeti Választási Iroda élére, akinek a személyében valamennyi párt biztosítottnak látja a választások tisztaságának garantálását.

Amennyiben Orbán Viktornak és a Fidesznek nem világos, hogy hova vezethet az, ha egy állami választási szerv vezetője politikailag elfogult a kormányzó pártok érdekében, tisztességtelenül és törvénytelenül végzi tevékenységét, akkor vigyázó szemüket Fehéroroszországra vessék. Jó lenne ezt Magyarországon elkerülni. 

MSZP