Népszava | Belföld
2013. március 08. 09:44

Partner nélkül az MSZP egyedül indul

Botka László meggyőződése, hogy aki azt állítja magáról, kormányváltást akar de elutasítja az MSZP-vel való együttműködést, az el fogja veszíteni a választói támogatását. A szocialista választmányi elnök, Szeged polgármestere kimondja: ha nem lesz együttműködni kész demokratikus politikai partner, akinek valós választói támogatottsága van, akkor az MSZP önállóan indul a választásokon.

- Együtt vagy külön?

- Az MSZP azért volt az elmúlt 20 év legsikeresebb pártja - mi nyertük a legtöbb választást -, mert mindig az ország érdeke volt számunkra a legfontosabb. Magyarországnak most kormányváltásra van szüksége, ami a szocialista párt nélkül elképzelhetetlen, ezért mi szövetséget kínálunk minden az Orbán-rezsimet leváltani akaró demokratikusan gondolkodó magyar választópolgárnak, legyen akár baloldali, akár liberális, mérsékelt konzervatív, szakmaiságában sértett szakember, vagy demokratikus érzelmében sértett demokrata. Ezt tartom a legfontosabbnak és azt gondolom, hogy ezt várják tőlünk a választók is.

- Ügyesen kitért a kérdés elől. Mit jelent, hogy szövetséget kínálnak a választóknak? Azt, hogy a különböző demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel nem akarnak együttműködni?

- Furcsa, hogy mindig az MSZP-nek teszik fel ezt a kérdést. A mi politikai stratégiánk két éve egyértelmű: szövetséget kínáltunk és kínálunk minden demokratikus politikai mozgalomnak, többen azonban visszautasították ezt az ajánlatot. Választási szövetséget pedig választások előtt szoktak kötni, amikor már látszik, hány lehetséges partner van a pályán és kinek mekkora a támogatottsága. Valós támogatottsággal bíró politikai szervezetekkel közösen ugyanis sokkal könnyebb a kormányváltáshoz szükséges 2-2,5 millió szavazatot megszerezni. Erről azonban még korai beszélni. Én már azt is óriási előrelépésnek tartom, hogy sok olyan demokratikus mozgalom, szervezet, amelyik korábban azzal kampányolt, hogy a Fidesz és az MSZP egy kutya, most egyértelműen kimondja: a legrosszabban teljesítő szocialista kormány is jobb volt, a jelenlegi Orbán-kormánynál.

- Jelen pillanatban hány potenciális partner van a pályán?

- 2010-ben két demokratikus ellenzéki párt került be a parlamentbe: az MSZP és az LMP. Az LMP a ciklus elején az MSZP-vel szemben politizált. Néhányan közülük azt gondolták, hogy a szocialista párt nem fogja túlélni a választási vereséget, majd Gyurcsány Ferencék kiválását és miután a politikában légüres tér soha nem marad, ezt az űrt az LMP fogja betölteni. Aztán, ahogy idővel haladtunk az orbáni kormányzásban, választóik jelentős része számára elfogadhatatlanná vált ez a politika, vélhetően ezért is szakadt ketté a párt. Mi az elmúlt három évben folyamatosan kezet nyújtottuk az LMP-nek, ők pedig rendre visszautasítottak bennünket. De mert tudjuk, hogy a választói akarat minden politikai szándékot felülír és a választók Magyarországon egyre inkább kormányváltást akarnak, ezt a kezet a demokratikus ellenzéki erőknek várhatóan el kell majd fogadniuk. Meggyőződésem, hogy aki azt állítja magáról, hogy kormányváltást akar de elutasítja az MSZP-vel való együttműködést, az el fogja veszíteni a választói támogatását.

- És ha a választókat vonzó demokratikus ellenzéki pártok mégsem fogadják el a szocialisták kezét, egyedül indulnak 2014-ben?

- Jelenleg több mint húsz szervezettel egyeztetjük a programjainkat. Erre azért is szükség van, mert felelős politikai erőként a választások előtt szeretnénk megmondani az embereknek, mit várhatnak az új szocialista kormánytól. Milyen lesz az igazságos, többkulcsos adórendszer, a szocialista családtámogatási rendszer, hogyan gondoljuk a tandíjmentes oktatást és hogyan szeretnénk több támogatást nyújtani a leszakadó rétegeknek. A pártok és mozgalmak mellett civil és szakmai szervezetekkel, szakszervezetekkel konzultálunk; e szervezetek elismerően nyilatkoznak az MSZP gazdasági, oktatási, foglalkoztatási vagy szociálpolitikájáról. Mi szövetségben gondolkozunk, de a labda most nem nálunk pattog.

- Megint nem válaszolt, hogy akár egyedül is elindulnak a következő választásokon?

- Ha nem lesz együttműködni kész demokratikus politikai partner, akinek valós választói támogatottsága van, akkor nem tud mást csinálni az MSZP. Hosszú út vezetett addig, amíg megkerülhetetlen lett a szocialista párt és nekünk, az MSZP politikusainak a jövőben is azért kell dolgoznunk, hogy tovább erősödjünk.

- Bajnai Gordon a napokban az ön vendége volt Szegeden. Tárgyaltak a város ügyeiről, de négyszemközt nyilván az Együtt 2014 és az MSZP ellentéteiről, a sérelmekről is beszéltek.

- Bajnai Gordonnal rendszeresen találkoztam és beszélgettem az elmúlt három évben, mint ahogy Mesterházy Attila és több szocialista politikus is - ez így természetes. Éveken keresztül együtt dolgoztunk, ezért fontos, hogyan vélekedik az ország jelenlegi helyzetéről, mit képzel a jövőről. A párttá alakuló Együtt 2014 társalapítójaként érkezett Szegedre, ahol fórumot tartott és előtte meglátogatott a városházán. Elsősorban az önkormányzati átalakítás hatásairól beszélgettünk. Elmondtam neki, hogy a kormányzati propagandával ellentétben a Fidesz nem megmenti az önkormányzatokat, hanem leépíti. Jóval több pénzt von el 2013-ban a településektől, mint amennyibe az államosított feladatok kerültek, a közszolgáltatások színvonala romlott, amit az emberek már éreznek. Ami a kérdés másik felét illeti: mi nem szoktunk visszaszólni, nem minősítjük a lehetséges partnereket, akik leginkább az MSZP-hez képest próbálják meghatározni önmagukat. Ilyesmiről azonban nem esett szó.

- Készülnek a programok, de nem lenne fontosabb arról beszélni, mit ajánlanak a választóknak a szocialisták?

- 2010-ben a Fidesz úgy nyert választást, hogy semmi programja nem volt. Program helyett két dolgot csináltak: elmondták, hogy az MSZP és a Gyurcsány tönkretette az országot, illetve mindenkinek azt ígérték, hogy a kormányváltástól egy csapásra minden jobb lesz. Ehhez képest három év után elmondható, hogy az ország minden tekintetben rosszabb állapotban van, mint az előző ciklusban. Szerintünk politikai párt tisztességes, vállalható és komolyan gondolt program nélkül nem indul a választásokon, ezért készítettük el a szakmai és készítjük a választási programot. Május elsején így el tudjuk majd mondani, mire kérünk felhatalmazást. Az emberek számára ez valóban fontosabb annál, ki-kivel tárgyal és kivel nem. A fülkében, függetlenül attól, hány szereplője lesz a választásnak, mindenki egyetlen kérdést lát majd a szavazólapon: maradjon-e az Orbán-kormány vagy menjen. Ahhoz, hogy a választók többsége egyértelműen a változásra szavazzon, új demokratikus alternatívára van szükség. Arra, hogy el tudjuk mondani nekik, mitől lesz jobb a saját életük és mitől lesz jobb az országnak. Egyetlen percig sem hiszem, hogy a mi sok száz oldalnyi programunkat millióan elolvasnák, de nem is az a lényeg. Hanem az, hogy a társadalom, illetve a magyar gazdaság szereplői számára egyértelmű legyen, mit akarnak a szocialisták.

- Korán kezdődött a kampány. Nem tart attól, hogy az emberek a végére elfáradnak?

- Furcsa helyzet állt elő: a három éve kormányzó Fidesz indított kampányt az ellenzék ellen. Másutt ez fordítva van és általában az ellenzék dönti el, mikor kezdődjön a korteshadjárat. Orbán Viktor a közvélemény-kutatásokból nyilván látja, hogy már csak saját bázisára számíthat, ezért őket akarja egyben tartani, aminek eszköze az MSZP-vel szembeni gyűlöletkampányt. A fideszesek többször megtapasztalhatták, hogy a negatív kampány távol tartja a választókat a szavazófülkétől, a miniszterelnöknek pedig most ez a célja. Ócska trükk.

- Hogy lehet ez ellen harcolni?

- Pozitív világképet kell felmutatni, a sárdobálásba azonban nem szabad belemennünk. Nekünk amúgy sincs szükségünk arra, hogy hazugsággal vádoljuk a Fidesz vezetőit. Elég bemutatni, hogy mit tettek ezzel az országgal és mellé tenni, hogy mit akarnak a szocialisták. Az elmúlt hónapokban jártam az országot és azt tapasztaltam, hogy egyre többen jönnek MSZP-s fórumokra, érdeklődnek a politikánk iránt. Óriási a várakozás, az emberek igazságos, európai alternatívát akarnak végre.

- De a demokratikus ellenzék vezetőit, jelöltjeit a Fidesz politikailag le akarja gyilkolni.

- Ehhez hozzá vagyunk szokva. A Fidesz eszközrendszerének ez régen nagyon fontos eleme, az elmúlt évtizedben erről szólt a politikájuk. De még egyszer hangsúlyozom, ennek a stratégiának egyetlen célja van: a megmaradt bázis megerősítése, és elvenni az emberek kedvét attól, hogy elmenjenek szavazni. Hat választást nyertem Szegeden, hat sikeres kampányt csináltam végig az elmúlt 20 évben. Annál azért többre tartom a magyar embereket, hogy ilyen eszközökkel hatni lehessen rájuk. Örömmel tapasztalom, hogy - habár szocialista szimpatizánsok mindenütt arra biztatnak, legyünk kemények és határozottak - mindenki egyértelművé teszi: nekünk nem szabad erre a szintre lemenni. Egy ideig lehet a népet öncélú politizálással és a politikai ellenfél lejáratásával szórakoztatni, de amikor a magyar családok döntő többsége saját bőrén érzi, hogy rosszabbul él és nem igaz a kormányzati sikerpropaganda, amikor már minden családból hiányzik egy-egy fiatal, mert ötszázezren elhagyták Magyarországot, akkor azt gondolom, hogy hosszú távon nem hat a gyűlöletpropaganda. Különösen abban az országban nem, ahol másfél millió ember mélyszegénységben, négymillió a létminimum környékén él és nagyon sok gyerek éhezik, az emberek pedig tudják, hogy ennek nem a demokratikus ellenzék az okozója.

Fazekas Ágnes / Népszava