mesterhazyattila.hu
2011. július 17. 10:52

Partnerség a demokratákkal, partnerség az emberekkel

Mesterházy Attila írása a hét legfontosabb politikai eseményeiről.

Nekilátott a Fidesz a sarkalatos törvények kidolgozásának. Szokás szerint megkerülve a parlamenti egyeztetést, a Fidesz elnöksége mondja ki a tutit. Orbán Viktor még saját parlamenti képviselőit is partvonalra küldi, hiszen megint egy európai parlamenti képviselő vezényli a folyamatot, mint az alaptörvény esetében. Így zajlik Magyarország átalakítása, ami még véletlenül sem egyenlő a javulással.

Amihez hozzányúl a Fidesz, az elromlik.

Ez a helyzet a parlamenti választás szabályozásával is. Az 1989 óta érvényben lévő választási törvény nem tökéletes, de mindeddig jól szolgálta a demokratikus versengés ügyét: nem betonozott be senkit a hatalomba, nyílt küzdelemre késztette a pártokat. Ha kritizálták valamiért, az a torzító hatás, amely lehetővé teszi, hogy a győztes párt "túlnyerje" magát, vagyis sokkal nagyobb arányban szerezzen képviselői helyeket, mint ami a szavazók szándékából következne.

Mit tesz a Fidesz? Drasztikusan növeli a torzító hatást.

Teljesen kiiktatnák a rendszerből a kompenzáció lehetőségét. Ha például egy párt jelöltje 51:49 arányú vereséget szenved egy egyéni választókerületben, akkor 49 százaléknyi szavazat és a mögötte álló választói akarat tűnik el a semmiben. Országos szinten választópolgárok százezrei élhetik meg azt, hogy a voksukra nincs szükség. Ellenben, a győztes pártot támogató torzító hatás nagyságrenddel lesz erősebb, mint eddig volt. Az emberekre hivatkozó kormány az emberek szavazatának semmibe vételét készül sarkalatos törvénybe foglalni.

Az MSZP a választási törvény vitája során ki fog állni az arányosság védelméért, sőt, mi az arányossági elem erősítését szeretnénk elérni.

Abban is egészen biztosak lehetünk, hogy a demokratikus szervezetek - legyenek ezek pártok, civil szervezetek, szakszervezetek - együttműködése bármilyen választási rendszerben a Fidesz és a Jobbik legyőzésének alapvető feltétele. Ehhez egymás értékeinek, önállóságának kölcsönös tiszteletben tartására, korrekt partnerségre van szükség. Az MSZP ezt képviseli, és ezt ajánlja a demokratikus Magyarország híveinek. Ennek érdekében bocsátjuk vitára elvi és szakpolitikai programunkat. A demokraták összefogására van szükség és arra, hogy a demokratikus erők felkészülten jussanak el a választási küzdelem küszöbére, továbbá a kormányzással kapcsolatos elképzeléseink világosak, kiérleltek legyenek. Ezzel a munkával kell most foglalkoznunk, minél nyitottabban, minél intenzívebben.

Jó alkalom lehet az összefogásra az MSZP népszavazási kezdeményezése, amellyel egy alapvető jogállami értéket, a visszamenőleges jogalkotás tilalmát akarjuk helyreállítani. Ha a parlamenti többség lebontja a demokráciát és a hétköznapi élet biztonságát, akkor az embereknek kell azt megvédeniük. Ebben minden demokratikus erő egyetérthet. Mi nem kidobni akarjuk az emberek szavazatait, mint a Fidesz, hanem lehetőséget kívánunk teremteni arra, hogy döntsenek. Előbb a jogbiztonság helyreállításáról a népszavazáson, majd egy tisztességes választási rendszerben a Fidesz országlásának végéről.