mszp.hu | közlemény Pécs
2014. szeptember 29. 15:55

Páva nem akar repülni?

Páva Zsolt az egyik pécsi online újságnak azt nyilatkozta, hogy „nagyon komolyan meg kell vizsgálni, van-e értelme fenntartani a repülőteret. Egyelőre ugyanis a piac nem indokolja, a légitársaságok sorban szűnnek meg, mindenki csökkenti a járatszámokat és a célállomásait is.”

A Magyar Szocialista Párt pécsi frakciója megdöbbentőnek találja, hogy a XXI. században, Magyarország ötödik legnagyobb városának polgármestere ilyen rövidlátón és provinciálisan közelíti meg ezt a kérdést. Természetesen könnyebb mindent lebontani, megszüntetni vagy bezárni, mint nyereségesen üzemeltetni.

Mi azonban úgy gondoljuk, sokkal inkább rendszeres repülőjáratokat kellene indítani a Pécs számára stratégiailag fontos célállomásokra. Ezt a szándékunkat egyébként a Fidesz sajnos korábban sem támogatta.

Azt biztosan senki nem vitatja, hogy gazdasági szempontból minden településnek hasznára válik egy jól működő repülőtér. Ha légi úton megközelíthetetlen egy település az a turizmusnak éppen úgy árt, ahogyan a potenciális befektetőket is elriasztja. Minden nagy cégnek szüksége van közeli reptérre, ha nagyberuházást, jelentős méretű üzemet tervez.

A piaci szempontokon túl pedig van egy másik nagyon fontosa szempont is. A pécsi emberek kényelmét, életminőségét is javítaná, az utazási lehetőségeiket bővítené, ha nem kellene Budapestre vagy Eszékre utazniuk – ami sokszor tovább tart, mint maga a repülőút – azért, hogy meglátogassák a szeretteiket, eljussanak egy-egy európai városba.
 
Amennyiben Páva Zsolt hátat fordít a XXI. század legmodernebb közlekedési eszközének, ekkor ezzel tovább növeli a város és a régió leszakadását.

Pécsnek szüksége van reptérre! Ezt az álláspontot következetesen képviseltük a múltban, képviseljük a jelenben és képviselni fogjuk a jövőben is.

Schmuck Roland
frakcióvezető