mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2017. március 30. 16:54

Pazarlóan bánt a Fidesz az oltóanyaggal és az emberi életekkel

Pazarlóan bánt a Fidesz az oltóanyaggal és az emberi életekkel
A Fidesz dilettantizmusa tönkretette az egészségügyet: amire kellene pénz, arra nem költenek, amire pedig jut forrás, ott pazarló módon költekeznek. Erről utal többek között az a tény is, hogy az idei influenzaszezonban az 1,3 millió berendelt ingyenes oltóanyagnak csupán a fele fogyott el – a többi veszteség, mivel a vakcinákat jövőre már nem lehet felhasználni. Ez nagyjából 700 millió forintos kárt jelent.

Eközben Magyarországon a 65, illetve 70 év felettiek körében 1,5-2 millió ember oltása lenne indokolt, ahhoz hogy elérjük az Uniós irányelvben javasolt 75 százalékos átoltottságot az idősek között. Ehhez képest Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár beszámolójában mindössze 620 ezer oltott ember szerepel, az átoltottság aránya pedig évről évre csökken.

A Fidesz-kormány tehát egyszerre bánik pazarlóan az emberek pénzével és az emberek életével.  Ha ugyanis megrendelt 1,3 millió oltóanyagot, akkor gondoskodnia kellett volna arról, hogy ez a mennyiség elfogyjon. Ha viszont figyelembe vették volna, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent az ingyenes influenza oltóanyag felhasználása, akkor nem kellett volna 1,3 millió vakcinát rendelniük.

Ónodi-Szűcs Zoltánnak a bizottsági beszámoló során nem megsértődnie kell, hanem a járvány kitörése előtt ki kellett volna adni a feladatot a háziorvosoknak, hogy a 65, vagy 70 feletti korosztályt és a krónikus betegeket be kell oltani, majd ennek az ellenőrzését meg is kellett volna szerveznie. Így nőhetett volna az átoltottság, csökkenhetett volna a halálozás, és nem dobnánk ki 700 millió forintot az ablakon az egyébként is forráshiányos egészségügyből.

Szakács László