mszp.hu | Belföld
2020. július 22. 14:41

Pedagógushiány már az egyetemre készülőknél is

A kormány által favorizált pedagógus-életpályamodell megbukott, még a beígért összeg utolsó 5 %-át is évről évre változó mozgóbérként kapták meg a pedagógusok, és ugyanez a sorsa a júliustól esedékes 10 %-os szakmai bérpótléknak is.

A kormány 6 éve képtelen arra, hogy a vetítési alapot legalább a mindenkori minimálbérhez igazítsa, ugyanis az mind a mai napig 101.500 forint.

Csoda, ha ezek után egyre kevesebben jelentkeznek pedagógusnak és már az egyetemi éveik alatt elmegy a kedvük a pályától? De nem csak az anyagiak miatt: a Horthy-korszakba visszarévedő NAT, az egyentankönyvek, egyentananyagok, az autoriter tankerületi magatartásról időnként kiszivárgott hírek korántsem teszik vonzóvá a XXI. században született, és az interneten széleskörűen tájékozott diákok számára a pedagóguspályát.

Márpedig a korfa egyre tragikusabb, a nyugdíjkorhatárt elérők miatt az aktív pedagógusok száma a szakszervezetek számítása szerint 10 éven belül megfeleződik.

Ráadásul az oktatási kormányzat a COVID19 első hullámakor elbocsátott szerződéses tanárokat, így kétséges, hogy szeptembertől ezek a tanárok vissza akarnak-e térni abba a tankerületbe, ahol ilyen méltatlanul bántak velük.

Az MSZP azt javasolja, hogy az oktatás legyen szabad, kiszámítható és a pedagógusok bérének vetítési alapját kössék a mindenkori minimálbérhez.

MSZP

Bővebb információ: Kunhalmi Ágnesa Kulturális bizottság alelnöke