mszp.hu | Belföld
2021. június 06. 10:59

Pedagógusnapra

Mindannyian hálásak lehetünk azoknak a tanároknak, tanítóknak, iskolai és óvodai dolgozóknak, akik mai napig tanítják, nevelik és szeretik gyermekeinket.

Ők azok, akik a nehéz és méltatlan körülmények ellenére is nem szűnő lelkesedéssel oktatják gyermekek generációit. A pedagógusok közössége formálja hazánk közös jövőjét, minden tagja megérdemli, hogy kifejezzük őszinte köszönetünket és tiszteletünket munkájuk iránt.

A koronavírus-járvány miatt a tanároknak, tanítóknak tavaly szinte egyik napról a másikra kellett elsajátítaniuk a digitális oktatás fortélyait és még egy közel sem modern, kicsit sem támogató rendszerben is képesek voltak váratlan helyzetben helytállni. Kreatív és megfeszített munkával biztosították a fiatalok oktatását annak ellenére, hogy a kormánytól támogatás helyett többnyire csak vegzálást kaptak.

A veszélyhelyzet is rávilágított arra, mennyire fontos, hogy sok elhivatott, kreatív pedagógus legyen az országban. A kormány azonban továbbra sem hajlandó lépni a tanárhiány ellen, nem látja be, hogy ismét vonzóvá kell tennie ezt a hivatást. Annak ellenére sem, hogy az elmúlt 11 évnek már olyan súlyos következményei vannak, mint a pedagóguslétszám folyamatos csökkenése, pályaelhagyás, a pedagógus pályára készülők számának megfeleződése.  Mára már nyilvánvalóvá vált: belátható időn belül egyre kevesebben lesznek, akik tanítsák a gyerekeinket, ugyanis a végzett pedagógusok mindössze harmada akar tanítani.

A felnövekvő nemzedékek esélyeit, felemelkedését, önmegvalósítását és biztos megélhetését szolgáló oktatásra van szükség. Ezt egy korszerű, sokszínű, értékteremtő oktatási rendszer biztosíthatja, amely nem létezhet megbecsült és jól megfizetett pedagógusok nélkül!

A tanárok számára a garanciát ebben az ügyben is a 2022-es kormányváltás jelenti, mert az MSZP, ahogyan azt a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában ígéri, 2022 után a pedagógusbérek vetítési alapját hozzá fogja rendelni a mindenkori minimálbérhez. A pedagógushiány mérséklésére pedig, az alapképzésben és az osztatlan pedagógusképzésben is be fogjuk vezetni a tandíjmentességet, a teljes körű állami finanszírozást.

Az MSZP szerint így egy olyan életpályamodellt lehet biztosítani a pedagógusok számára, amely már a fiataloknak is tisztességes megélhetést nyújt és vonzóvá teszi ezt a hivatást a pályaválasztók számára.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP társelnöke