mszp.hu | Belföld
2024. február 08. 14:00

Pedofil-mentegetés helyett miért nem a gyermekvédelmi rendszert erősíti a kormány?

Pedofil-mentegetés helyett miért nem a gyermekvédelmi rendszert erősíti a kormány?
Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke írásbeli kérdéseket nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy megtudja, a gyermekvédelmi rendszer megerősítése helyett miért a „pedofilmosdatókat” mentegeti a kormány, valamint, hogy mikor emelik a gyermekjogi képviselők számát.

A kormány csupán retorikájában gyermekvédő, az évek alatt a gyermekvédelmi rendszert annak megerősítése helyett leépítették. Komjáthi Imre kiemelte, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat keretein belül 2022-ben még 23 fő látta el a gyermekjogi képviselői feladatokat, ezt a kormány 2023-ban 16 főre csökkentette. Ezzel kapcsolatban már tavaly is nyújtott be kérdést az MSZP társelnöke, akkor azonban Rétvári Bence ismét a kormányzati propagandával, - Magyarországon a gyermekek védelme az első - takarózott, és azt állította, a gyermekvédelem országos lefedettsége megoldott.

Komjáthi Imre szerint ez kétséges, ugyanis a gyermekjogi képviselők száma harmadával csökkent, így pedig azok a feladatok kerültek kiemelten veszélybe, melyek a személyes jelenlétet igénylik. Megyénként jelenleg 0,8 gyermekjogi képviselő jut, a lecsökkentett létszám pedig megnövekedett terhelést és kevesebb gyermekekkel töltött időt jelent. Ez utóbbi különösen nagy probléma, hiszen a jogvédők a gyermekekkel töltött idő közben tudják igazán megismerni a gyermekek problémáit.

A gyermekjogi képviselők feladata sokrétű, védik a kiskorúak jogait, segítik a gyermekeket jogaik és kötelességeik megismerésében és érvényesítésében. Komjáthi Imre rámutatott, a jogvédők kiemelten figyelnek a speciális és különleges ellátást igénylő gyermekekre, emellett figyelemmel kísérik a tanulmányaikat is. Szükség esetén pedig a gyermek érdekében a gyámhatóságnál eljárást kezdeményeznek. Ilyen esetben segítenek a gyermeknek panasza megfogalmazásában, kezdeményezhetik annak kivizsgálását, segítik a gyermeket az állapotának megfelelő ellátáshoz való hozzájutásban.

Az MSZP társelnöke szerint, ha a kormány valóban nemzeti érdekként kezelné gyermekeink védelmét, akkor fejlesztené a gyermekvédelem rendszerét és az elérhető szolgáltatásokat, biztosítaná a megfelelő tájékoztatást, segítené a gyermekeket jogaik gyakorlásában és elsősorban megvédené őket.

„Őket védené, nem azokat, akik bűnt követnek el. Ezzel szemben a kormány még a saját maga által hozott törvényeket is megkerüli elnöki kegyelemmel, ha érdekei úgy diktálják” – mutatott rá a szocialista országgyűlési képviselő.

Komjáthi Imre arra is keresi a választ, mit tett a kormány a bicskei pedofilbotrány kirobbanása óta a gyermekek védelme érdekében. A bicskei gyermekotthon igazgatójának ügye óta ugyanis nyolc év telt el, azóta több pedofilbotrányba keveredett a Fidesz, a kormány mégis mindet megúszta. Az MSZP társelnöke kiemelte, miközben párttársaikat mosdatták a kormánypárti politikusok, magukat a legnagyobb gyermekvédőnek próbálták beállítani. 

A kormányzat törvénymódosításokkal, nemzeti konzultációval és közpénzből finanszírozott propagandával is próbálta elfedni az ellentmondásokat, azonban Novák Katalin és Varga Judit közös kegyelmi ügye teljesen világossá tette, hogy ez az egész csak színjáték. Komjáthi Imre szerint, ha a kormány valóban nemzeti érdekként kezelné gyermekek védelmét, akkor fejlesztené a gyermekvédelem rendszerét, biztosítaná a gyermekeket jogaik gyakorlásában és  megvédené őket. Ezzel szemben a kormány még a saját maga által hozott törvényeket is megkerüli elnöki kegyelemmel, ha érdekei úgy diktálják.

Mindezekre tekintettel Komjáthi Imre a következő kérdéseket tette fel Pintér Sándornak:

  • Mit tett, illetve tett-e érdemi intézkedéseket a gyermekek védelmében a kormány a bicskei pedofilbotrány kirobbanása óta?
  • Történtek-e lépések a gyermekotthonokban élő gyerekek felvilágosítása, az ott dolgozók továbbképzése, a jelzőendszer kiépítése érdekében?
  • Miért mentegetik a pedofilmosdatókat, miért nem a gyermekvédelmi rendszert erősítik?
  • Mikor emelik legalább a leépítés előtti létszámra a gyermekjogi képviselők számát?

Kapcsolódó párttagok