mszp.hu | Külföld
2022. november 26. 21:37

Pedro Sánchezt választotta elnökéül a Szocialista Internacionálé kongresszusa az MSZP szavazatával

Pedro Sánchezt választotta elnökéül a Szocialista Internacionálé kongresszusa az MSZP szavazatával
Az MSZP delegációja – köztük Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke, Hiller István választmányi elnök, Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes, az Európai Szocialisták Pártja (PES) Nőszervezetének elnöke, valamint Harangozó Gábor alelnök - Madridban van a világ szocialista és szociáldemokrata pártjai, a Szocialista Internacionálé kongresszusán, amelynek egyetlen teljes jogú magyar tagja az MSZP.

A kongresszuson péntek este megválasztották az új elnököt, Pedro Sánchezt, Spanyolország miniszterelnökét. Pedro Sánchez George Papandreout, Görögország korábbi miniszterelnökét váltja ezen a tisztségen.

Az elnökválasztáson túl Madridban többek között Iratxe García Pérezzel, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) frakcióvezetőjével tárgyaltak a magyar szocialisták, sok más mellett arról is, hogy a Magyarországnak járó források ügyében segítsen az S&D frakcióvezetője a közös szocialista álláspont kialakításában. Ennek lényege, hogy a magyar emberek kapják meg a támogatást, mert ebben a megélhetési válságban a magyar családoknak óriási szüksége van rá. Ezzel egyidejűleg alakítsanak ki olyan menetrendet, amely teljesítésével rákényszerítik Orbán Viktort a jogállami normák betartására és a korrupciómentességre.

Egybehangzó a szocialista, szociáldemokrata álláspont arról, hogy a válságokat több szociális juttatással és állami segítséggel kell kezelni, mert a neoliberális gazdaságpolitika és az annak következtében kialakult egyenlőtlenségek fokozódnak, ennek árát pedig mindig az emberek fizetik meg. „A munkavállalók védelmét, a lakhatás biztonságát, a családok és a fiatalok jövőjének biztosítását, valamint a klíma- és környezetvédelemi problémákat közösen kell megoldanunk. Az emberi jogokért, a szociális biztonságért és a demokráciáért újra meg újra meg kell harcolnunk!” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke.

A kongresszus egy fontos eredménye volt az is, hogy első alkalommal választottak nőt a Szocialista Internacionálé főtitkárának a ghánai Benedicta Lasi személyében.