mszp.hu | Belföld
2021. szeptember 19. 00:53

Pegasus-ügy: hétfőn elkezdhetik a magyarázkodást a fideszesek a Honvédelmi és rendészeti bizottságban

A HVG kiderítette: újabb civileket, köztük még fideszes gazdasági szereplőket is hallgattak le jogsértő eljárással.

A tovább fokozódó lehallgatási botrány közepén, a ma már teljesen értelmezhetetlen gyurcsányozáson kívül semmilyen jövőbe mutató kampánya sincs már a fideszeseknek – mondta el Harangozó Tamás, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának MSZP-s tagja péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Reagálva Orbán Viktor aznapi rádióinterjújára, Harangozó Tamás elmondta, ma ezerszám van sokkal súlyosabb problémája hazánknak, mint az őszödi beszéd évfordulója. „A mi kampányunkban az szerepel, hogy mit szeretnénk kínálni ennek az országnak; hogy én is Szekszárdon, a választókerületemben, mit szeretnék kínálni az ott élő embereknek. Konkrétan, például az M9-es autóutat, amiből lassan 12 évnyi fideszes kormányzás után egy centi nem épült meg. Most úgy tűnik, el fogják vinni azt a nyomvonalat onnan és nem is kapja meg ez a térség, amelyik egyébként – hogyha a Paksi Atomerőművet leszedjük róla –, szegényebb, mint Kelet-Magyarország” – emlékeztetett.

Rátérve a Pegasus megfigyelési botrányra elmondta, miután a sajtó, mindenekelőtt a HVG feltárta, hogy újabb gazdasági szereplőket hallgattak le jogellenesen, a fideszeseknek már a jövő héten el kell kezdeniük a törvénytelenségekről a számadást.

„Hétfőn össze fog ülni a Nemzetbiztonsági bizottság, és sajtóértesülésekből meg informális parlamenti körökből is azt vélelmezi az ellenzék is (…), hogy most el fognak jönni a fideszes képviselők, el fog jönni a belügyminiszter és válaszolni fog a kérdésekre” – jelentette be.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese kifejtette, a Pegasus-ügyben nem az a botrány, hogy egy ország vásárol vagy tart egy ilyen kémszoftvert, hanem az, hogy a saját állampolgárai ellen használja nem pedig terroristák megfigyelésére. „Ez olyan, mint ha a Gripen vadászgépekkel szállnának fel és tartanák sakkban a karakószörcsögi lakosokat”.

Harangozó elmondta, nemcsak a Nemzetbiztonsági bizottság fog összeülni az ügyben, hanem a Honvédelmi bizottság is. „Kósa Lajos most már legalább válaszolt írásban. Arra az időpontra, amire mi szerettük volna, nem tudta összehívni, de írásban ígéretet tett, hogy a Parlament megkezdése után mi is foglalkozunk ezzel a témával, hiszen minket meg az érdekel, hogy a Terrorelhárítási Központnak volt-e eszköze, és ha volt, akkor mi”.