mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2021. szeptember 09. 08:04

Pegasus-ügy: Nagyon nagy botrány!

Pegasus-ügy: Nagyon nagy botrány!
„Nagyon nagy botránynak” nevezte a Pegasus lehallgatási ügyet Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője, és kijelentette: megkísérli megkérdezni a lehallgatásra jogosult szerveket, „vajon mit, miért, hogyan csinálnak, és mivel”.

„Ma már senki nem (...) vonja azt kétségbe, (...) hogy a kormánynak van ilyen szoftvere. Hiszen ezt (...) implicit módon beismerték” – mondta a politikus az ATV Start című műsorában szerdán, miután kiderült: egy ellenzéki médiatulajdonos, Páva Zoltán telefonján idén tavasszal is jelen volt a szoftver.

Mesterházy azt mondta: időpontot kért – és kapott péntekre - az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójától, aki, bár „nem hiszem, hogy ilyen őszinteségi rohamot kapna”, tudná segíteni az ügyben való tisztánlátást.

S bár Mesterházy, aki az Országgyűlés Külügyi Bizottsága tagjaként átesett nemzetbiztonsági átvilágításon, nem számolhatna be teljes körűen az elhangzottakról, annyit elmondhatna, „hogy kaptam racionális válaszokat - kaptam egyáltalán válaszokat -, vagy kávéztunk egyet és azt mondták, hogy menjek én a fenébe” – mondta.

A képviselő annak a szakszolgálatnak a vezetőjéhez is fordult, amely technikailag is bonyolíthatja ezt a lehallgatást, itt az időpontja „függőben van”; Varga Judit igazságügyi miniszter viszont már másfél hónapja nem válaszol a megkeresésére – mondta el.

„Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon nagy botrány” – mondta a képviselő, hozzátéve: „ott van a politikusoknak az asztalán nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.”

Kérdezték Mesterházyt a kaszinókoncessziókról is, miután a sajtóból kiderült, hogy a Szerencsejáték Zrt. egy eldugott aloldalán közölte: Garancsi István és Szalay-Bobrovniczky Kristóf kapta meg a korábban az elhunyt Andy Vajna érdekeltségébe álló, jövedelmező fővárosi kaszinókoncessziókat 2056-ig.

„Titokban – most úgy látom, hogy ez az új divat – hogy a koncessziókat adnak ki hosszú időszakra. (...) Ennyi erőből lehetett volna 2156 is, mert (...) végül is miért ne?” – kommentálta.

Mint mondta, szakmailag semmi nem indokolja a hosszú koncessziós időt, hiszen ez nem olyan iparág, ahol nagyberuházásokat kell tenni.

„Az egyik fideszes oligarchától a másikhoz kerültek ezek a kaszinók”, „arról szól az egész, hogy megpróbálnak bizonyos jól jövedelmező szektorokat bebetonozni, hogy ha jön esetleg egy kormányváltás, akkor ezzel ne nagyon tudjon az új kormányzat mit csinálni” – mutatott rá.

Azt mondta azonban: vannak olyan lehetőségek, amivel ezt a szektort is „úgymond át lehet alakítani”; a Fidesz többször élt olyan törvényhozási lehetőséggel, ami egyik napról a másikra átírta egy szektor működési mechanizmusát.

„Ezeket a technikákat ők már bevetették” – mondta –, „ami törvényes eszköz, ami (...) a kereteken belül levő eszköz, én azt gondolom, hogy nem baj, hogyha visszanyal a fagyi. (...) ...nem baj, hogyha a saját fegyverükkel kergetjük őket”.

Kapcsolódó párttagok