Példa nélküli a bérmegállapodás elmaradása

Magyarországon negyed évszázada nem volt példa arra, hogy ne szülessen megállapodás a munkavállalók, a munkáltatók, valamint a kormány képviselői között a következő évi minimálbérről.

Döbbenetes, hogy Orbán Viktor kormánya a 2015-ös bértárgyalásokon még arról sem volt hajlandó megállapodni, hogy a minimálbér 2018-ra érje el a létminimum összegét. Ezzel a döntéssel végleg cserben hagyta azt a több millió embert, akik a családjukkal együtt nem tudnak kijönni a fizetésükből.

Örömmel tapasztaltuk ugyanakkor, hogy van olyan szakszervezet Magyarországon, amely valóban a munkavállalók érdekében lép fel, ebből következően nem fogadta el az idei bérajánlatot. Bebizonyosodott, hogy a magyar munkavállalók érdekeit ma egyedül a Magyar Szakszervezeti Szövetség képviseli. Ahogy a legnagyobb szakszervezeti tömörülés, úgy az MSZP sem fogadja el, hogy a dolgozó magyar emberek nélkülözzenek.

Azzal, hogy a magyar kormány 25 éve először önállóan hirdeti ki a minimálbér jövő évi összegét, az elképesztő méretű dolgozói szegénység és brutális mértékű elvándorlás minden felelősségét magára vállalta.

Az Orbán-kormány az elmúlt években folytatott szemellenzős politikájával mára vészes munkaerőhiányt halmozott fel, a fizetések értéke mellett így a magyar gazdaság versenyképessége is napról napra csökken. A soha nem látott elvándorlás megfékezését azonnali fizetésemeléssel kell kezdeni!

Tóbiás József
elnök-frakcióvezető

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03

Kapcsolódó párttagok