mszp.hu | Belföld
2024. február 28. 10:13

Példaértékű gyermekvédelem Zuglóban

Zugló felajánlja gyermekvédelmi programját minden önkormányzat számára, ezzel is segítve a jövőbeni erőszak megelőzését. Horváth Csaba, Zugló polgármestere, az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerda reggel sajtótájékoztatót tartott a közgyűlést megelőzően, melyben elmondta, mindent meg kell tenni azért, hogy a bántalmazások meg se történhessenek.

A gyermekek védelme elsődleges, éppen ezért már 2022-ben elfogadtak Zuglóban egy gyermekvédelmi koncepciót, melynek lényege, hogy a jelzés, a kivizsgálás, az esetleges felelősségmegállapítás és az áldozatok megsegítése egy négy pilléres rendszerként épüljön fel. Ennek fontos része volt a megelőzés is, hogy a potenciális áldozatoknak már az előtt lehetősége legyen segítségért fordulni, mielőtt megtörténne a baj.

A négypilléres rendszer azóta számos egyéb programmal egészült ki, jelenleg is fut Zuglóban a „Békés otthon”, a „Békés iskolák” program, valamint a tavalyi évben hatalmas országos ismertségre tett szert az „Erősebb nem” kampány. Ez utóbbinak lényege a családon belüli erőszak megelőzése volt, olyan széles körben elismert férfiakkal, akik példamutató módon fejezték ki: elutasítják a családon belüli erőszak minden formáját.

Az elmúlt hetekben történtek jogosan borzolták fel az egész ország kedélyét, az önkormányzatokat ez arra kell sarkallja, hogy még nagyobb erőfeszítéseket tegyenek. Horváth Csaba ezért a 2022-ben elfogadott és azóta mintaprogramként is szolgáló gyermekvédelmi koncepciót felajánlja az ország minden városvezetésének, mint egyfajta útmutató. Jelenleg az látszik, az önkormányzatok szinte mindegyike elkezdett foglalkozni a gyermekvédelem ráeső feladataival, Zugló ebben szeretne módszertani segítséget nyújtani.

„Nyilván egyet kell értenünk abban, hogy az erőszak, illetve a gyermekek sérelmére elkövetett bármilyen kisebb vagy nagyobb ocsmány bűncselekmény elfogadhatatlan és azt ki kell rekesztenünk minden létező eszközzel” – emelte ki Horváth Csaba. Zárásképp hozzátette, a ma felálló vizsgálóbizottság nem elsősorban a felelősöket keresi, hanem azt, hogy a jelzés és a kivizsgálás hogyan fajult oda, hogy nem került sor intézkedésre, csak évekkel később született jogerős ítélet. Ezt a kérdést kell kivizsgálni, a legfontosabb, hogy az áldozatok időben megkapják a szükséges segítséget és ne is váljanak áldozatokká.