Példátlan és megalázó döntés

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Monitoring Bizottsága ma délután úgy döntött, hogy javasolni fogja a Közgyűlésnek az Orbán Viktor által kormányzott Magyarország általános megfigyelés alá helyezését.

Ez az Európa Tanács fennállása óta példátlan döntés, hiszen korábban sohasem fordult elő, hogy egy EU-tagország esetében a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatban olyan súlyos aggályok merüljenek fel, amelyek a Monitoring Bizottság szerint indokolttá teszik az eljárás beindítását.

A mai döntés üzenete egyértelmű: Európa nem tekinti Orbán Viktor Magyarországát teljes értékű demokráciának. Európa nem gondolja, hogy az alkotmányos rendszer átalakításával kapcsolatban megfogalmazott széleskörű kritikák alaptalan támadások, és nem hiszik el az Orbán-kormánynak azt sem, hogy készek a demokratikus normákat sértő intézkedések korrekciójára.

A bizottsági jelentés nem csupán a magyar demokráciát szűkítő intézkedések tartalmát, hanem azt a döntéshozatali módszert is kifogásolja, amely révén az Orbán Viktorhoz köthető politikai és gazdasági érdekcsoportok kezdeményezései mindenféle társadalmi vitát és érdekegyeztetést megkerülve, egyik pillanatról a másikra válhatnak törvényi, sőt alkotmányos normává.

Tény, hogy Magyarország nemzetközi tekintélye padlón van. Csakhogy ez az ötvenes éveket idéző kormánypropaganda állításával szemben nem a "balliberális áskálódás", hanem Orbán Viktor totalitárius hatalomgyakorlásának következménye. Egy olyan politikáé, amely mára a saját európai pártcsaládját is szembeállította a magyar miniszterelnökkel. Érdemes felidézni, hogy az indítvány, amelynek nyomán a jelentés született, néppárti kezdeményezés volt. Emlékeztetnénk arra is, hogy a bizottság többsége szintén jobboldali politikusokból áll.

Az eljárás megindítására vonatkozó végső döntés csak a Közgyűlés június végi ülésszakán fog megszületni. Az Orbán-kormányra nézve azonban kevés jóval kecsegtet, hogy addigra a Velencei Bizottság elemzése is elkészül az alaptörvény negyedik módosításról, amelyet a fideszes kétharmad a hazai és nemzetközi közvélemény által többször megfogalmazott, a bizottság jelentésében is szereplő aggályokat lesöpörve fogadott el.

Orbán Viktor folyamatosan szégyent hoz Magyarországra. Szégyent hoz az Európai Unióra, amelyhez Magyarország a magyar emberek akaratából csatlakozott. Orbán Viktor szégyenét kell ma mindannyiunknak elszenvednünk, és ha Orbán Viktor kitart az eddigi hatalomgyakorlási módszerei mellett, nyáron újabb megalázó döntéseknek nézünk elébe. Ez a mai döntés üzenete, és ezért minden felelősség Orbán Viktort terheli.

Harangozó Gábor, Szabó Vilmos
az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjai