mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 19. 01:42

Pénzért már nem számít az emberélet?

Felelőtlenség a magyar kormány részéről, hogy megengedte: az európai Szuperkupa-döntőt nézők előtt rendezzék meg Budapesten – mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője pénteken az ATV Start című műsorában, ahová Soproni Tamással együtt hívták.

„Iszonyatosan nagy felelőtlenség”, amikor napról napra nő a fertőzöttek száma Magyarországon, ráadásul Németország veszélyeztett helynek nyilvánította Budapestet – mondta a képviselő.

Elmondta: mindenütt zárt kapuk mellett tartják az ilyen meccseket. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) viszont elismerte, hogy a budapesti találkozót kísérleti jelleggel rendezik nézők előtt, hogy felmérjék a járvány terjedését.

„Maga az UEFA ismerte el azt, hogy ez egy emberkísérlet” – mondta Bangóné. Hozzátette: mivel Magyarországon az emberkísérleteket nagyon komoly törvények szabályozzák és engedélyezési eljárásnak kell őket alávetni, írásbeli kérdést intéz Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszterhez: adtak-e engedélyt emberkísérletre az UEFA-nak?

„Felelőtlenség (…) a járvány kellős közepén megengedni egy kormánynak, hogy kísérleti nyúlnak használják a magyar állampolgárokat” – szögezte le a politikus.

Azt mondta: a kormány felülírja a saját kommunikációját, melyben azt hangoztatja, hogy neki az emberélet a fontos.

„Mindig csak a pénz, mindenek fölött a pénz. (…) Ha kapunk egy bizonyos összeget az UEFA-tól, hogy megrendezzünk egy ilyen kísérleti meccset, akkor már nem számít az emberélet?” – tette fel a kérdést.

Kifogásolta azt is, hogy a kormány még 10 milliárd forinttal megfejelte a médiahatóság működésére a költségvetésbe az idei évre betervezett 93 milliárd forintot. Ebből a 10 milliárd forintból nagyjából félmillió tesztet lehetne elvégezni – mutatott rá.

Ha már a kormány az adófizetők pénzéből milliószámra rendelt teszteket és védőfelszereléseket, akkor az MSZP azt kéri: teszteljenek!

Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom korábbi alelnöke, Budapest Terézvárosának polgármestere azt fűzte hozzá: a legnagyobb mítosz a Fidesz körül a kormányzóképeség mítosza, mert „most látszik, hogy valójában nem kormányzóképes a Fidesz”.

„Blöffkormányzás van. Blöff, hogy megtámogatják a cégeket – nem támogatják meg; nem mentenek meg munkahelyeket, (…) a hazai egészségügyi helyzeten is az látszik, hogy nem készült fel a kormány”.