mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. június 23. 11:56

Pénzt az embereknek, most!

Pénzt az embereknek, most!
Mi az képviseljük, hogy pénzt az embereknek! – jelentette ki Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, az ATV Start című műsorában szerdán, hangsúlyozva: pártja nem a horizontot akarja nézni, hanem azt: most juttassák pénzhez az embereket.

„Nem majd, valamikor, a horizonton, hanem most!” – szögezte le, ezzel indokolva, miért nyújtotta be a szocialista párt újra a minimálbér adómentességéről és a sávos adócsökkentésről szóló törvényjavaslatát.

Javaslatuk 2,3 millió embert érintene. A minimálbért adómentessé tennék a személyi jövedelemadó jóváírásával, és egészen 321 ezer forintos bruttó fizetésig biztosítanák sávosan eltérő mértékben az adójóváírást, így emelve a bért.

„Az emberek nem a horizontot nézik, hanem a pénztárcát nézik, meg azt nézik, hogy most, ma mit tudnak tenni az asztalra” – mondta az elnökhelyettes.

Elismerte: jelen pillanatban azt látják, hogy ebben is csak a kormányváltás hozhat megoldást, „de azt akkor is harcosan és hangosan el kell mondanunk, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy mi mit képviselünk. Mi az képviseljük, hogy pénzt az embereknek!” – erősítette meg.

Mit mondta, „nem járja”, hogy az idei 4100 forintos minimálbér-emelést „kapásból” elvitte az infláció, vagy hogy napi 72 forinttal emelte a Fidesz-kormány a közmunkásbért, amiből 2 tojást sem lehet venni.

Felidézte: a pandémia alatt rengeteg kormányzati ígéret volt, közte a 70%-os bértámogatás, aztán ebből lett „a végén a 70% 30%-ának a mit tudom én hány százaléka”, aminek következtében több mint 300 ezer ember volt munka nélkül.

Elismerte: van, akinek ad a kormány; a baj azzal van, „ahogy ad, meg amennyit ad”. Felhívott mindenkit: beszélgessenek a nyugdíjasokkal a csepeli piacon, akik „hanyatt vágják magukat” a 2000 forintos zöldbabártól.

Csepeli-soroksári választókerületéről, ahol az előválasztáson az MSZP-Párbeszéd jelöltjeként indul, azt mondta: az ott lakók életét hosszú ideje keserítik a közlekedési anomáliák, a HÉV története „maga egy horror”, és az M0-ás Deák Ferenc hídján az állandó dugók szintén az emberek mindennapjait érintik.

Mint mondta, „a kormány sara”, hogy már rég nem történt meg a hídfelújítás, illetve hogy felújítás után két héttel kiderült: egy létfontosságú alkatrész megint cserére szorul.

Az előválasztásról, illetve a 2022-es választásról kijelentette: „az MSZP nélkül nem lehet kormányváltás”, „nagyon sok helyen az MSZP nélkül nem lehet nyerni”.

Molnár Gyula és Szakács László esetleges átigazolásáról a DK frakciójába kijelentette: „Nem az MSZP hozta meg ezt a döntést. Ezt a döntést ők hozták meg.”

Azt mondta: a két politikus „nagyon racionális” döntést hozott, ezt megérti. „Végiggondolták, hogy hogyan tudják a politikai pályafutásukat folytatni, és úgy látják, hogy csak akkor tudják, hogyha a DK-frakcióba ülnek be” – mondta Komjáthi.

Kifejtette, kétféle politikus létezik: vannak, aki érzelmileg is kötődnek egy közösséghez és az értékeik „nagyon szilárdak és nagyon határozottak”, ezért abban a közösségben politizálnak; illetve „vannak azok a politikusok, akik magáért a politikáért politizálnak, de nem érzelmi alapon fognak dönteni, hogy éppen melyik frakcióban (…) vagy melyik pártban politizálnak, hanem nagyon racionális döntést hoznak”.

 Magát az első csoportba sorolva kijelentette: „Én ezt a piros pólót nem cserélném le egy parlamenti mandátumért se kékre, se lilára, se semmilyen más színűre”.

„Tudok olyan politikusról, (…) aki ült már egyik pártban, másik pártban, most pedig egy harmadik pártban indul az előválasztáson. Szíve joga, de azt is gondolom, hogy azért ezt a választók is látják, hogy kinek mennyire fontosak az értékei és az elvei” – jegyezte meg.

Kapcsolódó párttagok