Belföld, Gazdaság | pénztárgépmutyi közlemény
2013. augusztus 29. 09:13

Pénztárgépmutyi – újabb piacot nyúlnak le

Az MSZP vizsgálatot követel a pénztárgépmutyi ügyében. Felháborító és megengedhetetlen, hogy a kormány a kiskereskedők és vendéglátósok százezreitől veszi el azt a pénzt, amiből néhány kiszemelt társaságnak hosszú éveken keresztül garantáltan milliárdokat juttat.

Kiskereskedők és vendéglátósok százezreinek kellene megrendelnie, majd hétfőig üzembe helyeznie az új, adóhatósághoz bekötött online pénztárgépeket. A mai napig egyetlen kereskedő sem rendelkezik saját működőképes online pénztárgéppel, hiszen ezek sorozatgyártása még meg sem kezdődött. Kérdéses, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal több tízmilliárdért – korábbi Közgép-cégtől – beszerzett szervere egyáltalán működik-e már, ahhoz ugyanis egyelőre pénztárgép hiányában egyetlen kiskereskedő sem tudott csatlakozni.

További problémát jelent a kiskereskedők és vendéglátók számára, hogy úgy kötelesek megrendelni az új pénztárgépeket, hogy jelenleg nem ismert, pontosan mekkora havi költséget fog jelenteni annak havi mobil-előfizetési díja.

A pénztárgépek cserélhetetlen mobilkommunikációs berendezéssel lesznek ellátva, így a szolgáltató-váltás gyakorlatilag lehetetlen a teljes pénztárgép cseréje nélkül.

Érthetetlen, hogy a nemzetgazdasági miniszter a pénztárgépek műszaki követelményeit miért úgy határozta meg rendeletében, hogy azoknak egyetlen magyar gyártó terméke sem felel meg. Annál nagyobb üzletet jelenthet a pénztárgép-csere azon keveseknek, akik mégis megfelelnek az előírásoknak: ilyen – jogerős engedéllyel rendelkező – cégből látszólag négy is akad, igaz, ezekből három ugyanannak a lengyel gyártónak a termékét forgalmazza más-más fantázianéven.

Mindezek alapján felkérjük Juhász Miklóst, a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, hogy hivatalból vizsgálja ki, hogy az érintett vállalkozások tevékenysége, együttműködése megfelel-e a tisztességes piaci magatartás törvényben rögzített követelményeinek, és – esetlegesen – nem korlátozták-e jogellenes módon a piaci versenyt.

Felkérjük továbbá Pintér Istvánt, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatóját, hogy hivatalból vizsgálja meg, megfelel-e a fogyasztóvédelem törvényi követelményeinek, hogy egyes pénztárgép-forgalmazók olyan pénztárgépeket is eladásra kínálnak, amelyekre nincs érvényes forgalmazási engedélyük.

Fogyasztóvédelmi vizsgálatot követelünk arról is, lehet-e jogszerűen pénztárgépet eladásra kínálni úgy, hogy a használathoz szükséges mobil-előfizetés költségei nem ismerhetőek meg.

Vizsgálatot követelünk továbbá Karas Monikától, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökétől arra vonatkozólag, megengedhető-e a hírközlési piacon, hogy a szolgáltatóváltás lehetősége gyakorlatilag kizárt az online pénztárgépek esetében.

Józsa István
országgyűlési képviselő

Tóth Csaba
országgyűlési képviselő