Péppé vert húsipar

Orbán is tudja: péppé verte a húsipart. De hol a megoldás?  

Szeptember 11-én írásbeli kérdést intéztem Orbán Viktorhoz. Azt kérdeztem, elképzelhetőnek tartja-e, hogy az állam átvegye a csődbe jutott pápai húsüzem irányítását és tulajdonát? Egyúttal arról is érdeklődtem, kész-e velem, mint a térség országgyűlési képviselőjével egyeztetni a cég jövőjéről. A miniszterelnök helyett szakminisztere, Fazekas Sándor adott egy semmitmondó, ellentmondásos és hazugságoktól hemzsegő választ.

Természetesen támogatjuk, hogy a termelőket kártalanítsák, de mi lesz a többi, szintén Pápa környéki kisvállalkozóval, akiknek ugyancsak tartozik a vállalat? Ők is emberek és ők is kilátástalan helyzetben vannak.

Arra nem válaszolt Fazekas Sándor, hogy képes-e az Orbán-kormány elkerülni a pápai húsgyár felszámolása miatti szociális katasztrófát. Ha ugyanis továbbra sem történik semmi, a jövő hónap közepén megindul a felszámolási eljárás, amely után minimális esélye lehet a folytatásnak (lásd Kapuvár). Márpedig ha bezár a gyár, családok ezrei kerülnek kilátástalan helyzetbe.

Az nem meglepő, hogy a kormány a húsipar 2011-ben kezdődött válságáért is az előző cégvezetést okolja, ami az európai rekordszintre emelt áfa, az egységes e-útdíj, tranzakciós illeték, munkásokhoz el nem jutó, állam által azonnal lenyúlt kötelező béremelés, és az egyéb különadók bevezetése után komolytalan.

Azt állítják, hogy a vezetők a hibásak, miközben elismerik: a húsipari cégek 100 százaléka bajban van, azok is, akik a kormányváltás előtt nyereséget termeltek. Az pedig egyenesen hazugság - ezt dokumentumok is bizonyítják - hogy a korábbi vezetés a saját maga által beszállított állatokat kifizette.

A miniszter úr levele, amit államtitkára jegyez, nem ad válasz arra, hogy mi lesz a gyárral. Október 2-án azonban újabb ajánlatot kell kiküldeni a hitelezőknek. Ez nem lehet jobb, mint az első, 5 százalékos ajánlat. Október 15-én felszámolási eljárás következhet, ahonnan már csak nagyon ritkán van visszaút.

Az idő rövid, a kormánynak a mellébeszélés helyett cselekednie kell. Ennek egyik járható útja, ha az állami vagyonkezelő él elővásárlási jogával, átveszi a cég irányítását, tőkét emel, majd végrehajt egy reorganizációt. Amennyiben ez sikeres lesz, akkor a gyár ismét magánosítható, és az állam visszakapja a befektetéseit. A Mol-kivásárlás árából 100 ehhez hasonló talpra állítást lehetne megvalósítani.

Az írásbeli kérdés elérhető itt: http://www.parlament.hu/irom39/12165/12165.pdf
A miniszteri válasz pedig itt: http://www.parlament.hu/irom39/12165/12165-0001.pdf

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke