mszp.hu | Belföld
2024. május 13. 23:00

Pesterzsébet 100 éve – A helyiek úgy szeretik, hogy még a kerület főutcáját is becézik

Pesterzsébet 100 éve – A helyiek úgy szeretik, hogy még a kerület főutcáját is becézik
100 éve nyerte el a városi jogot Pesterzsébet – erről beszélt Dr. Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője a hétfő esti napirend utáni felszólalásában.
Dr. Hiller István Pesterzsébet képviselőjeként nemcsak választókerületeként, hanem otthonaként is beszélhet a városról, hiszen – mint mondta –  „este ott fekszem le, és reggel ott kelek föl”. 62 ezer helyi lakos együtt ünnepelheti, hogy 100 éve lett város Pesterzsébet.
 
Az MSZP országgyűlési képviselője parlamenti felszólalásában emlékeztetett, hogy Pesterzsébet egy részének legkorábbi említése a XI. századból való, azonban valójában a kiegyezés utáni időszak és a székesfőváros létrejötte, majd a vonzásában jelentkező hatások indukálták a közösség fejlődését. 
Az egyik telep, hogy nevet nyerjen Erzsébet királynéhoz fordult, hogy használhassa a nevét, így jött létre Erzsébetfalva, ennek szomszédságában egy másik telep pedig az akkor még élő Kossuth Lajoshoz fordult a névhasználat érdekében, így jött létre Kossuthfalva. Ez a két településrész ma is emlékeztet a történelmi múltra. 
 
A fejlődés a XIX. század végén és a XX. század elején gyorsan zajlott, hiszen gyárak létesültek, iparosodás ment végbe, Pesterzsébet munkásváros lett. Országos jelentőségű és hírnevű intézmények jöttek létre. 
 
Az egész országban működő Kossuth Társaság egyik legaktívabb része él és dolgozik Pesterzsébeten, ezért minden ősszel reformkori napokat rendeznek, ahol értékes, érdekes programok várják az érdeklődőket, a tudományos előadásoktól a felvonulásokig. 
 
A pesterzsébeti lakosok közösségét és otthonuk szeretetét pedig jól jellemzi, hogy még a kerület főutcáját is becézik. 
 

Kapcsolódó párttagok