mszp.hu | Belföld | útdíj
2015. január 30. 16:25

Petíció Orbán Viktornak

Tisztelt Miniszterelnök Úr! 

Eleget téve a felszólításának, tudatjuk Önnel, hogy teljes mértékben elhibázottnak, tisztességtelennek, átgondolatlannak és ésszerűtlennek tartjuk az autópályák bevezető szakaszira, illetve az M0-ás elkerülő útra kivetett útdíjat.

Ön arról beszélt, hogy jelenleg csak próbaüzem zajlik, amelynek tanúságait összegezve hozzák majd meg a végleges döntésüket.  Felszólítjuk Önt, hogy mielőbb szüntessék meg ezt az új útadót, és állítsák vissza a 2015. január 1-e előtti állapotokat!

A döntés elhibázott, mert ezeket az utakat többnyire a Budapest környéki agglomerációban élő, de a fővárosban dolgozó, vagy tanuló emberek használják. Vagyis Önök megsarcolnák azokat is, akik munkába, vagy iskolába akarnak járni.

A döntés tisztességtelen, mert az újabb útdíjjal sújtott szakaszokat Magyarország az Európai Unió támogatásával építette. A költségek mindössze 10-20 százalékát fizette a magyar állam, azt is abból az adóból, amelyet mi fizettünk be. Vagyis Önök olyan utakon akarnak használati díjat szedni, amelyekért egyszer már fizettünk, és amelyeket jórészt uniós támogatásból épített Magyarország.

A döntés átgondolatlan, mert ésszerűtlenül jelölték ki a fizetős szakaszokat. Egyetlen magyarázat van csak: Önök minél több adót akarnak beszedni, mert kell a pénz a kormány féktelen költekezésére.

A döntés ésszerűtlen, mert ezzel csak nőni fog Budapest és a környező települések átmenő forgalma, környezeti terhelése.

Miniszterelnök Úr!

Határozottan felszólítjuk, hogy mielőbb vonják vissza ezt a döntést, és tegyék ismét ingyenessé Budapest és az agglomeráció közlekedését, vagyis állítsák vissza a 2015. január 1-e előtti állapotokat!

 

 

 

A Pest megyében élők és közlekedők nevében:

Pinczehelyi Tamás
Magyar Szocialista Párt Pest megyei Szervezete