mszp.hu | Belföld
2019. augusztus 02. 13:07

Pharrajimos: ma a holokauszt roma áldozataira emlékezünk

Máig nem tudni pontosan, hány cigány embertársunkat hurcolták el, nyomorították vagy gyilkolták meg a vészkorszakban. Magyarországon és Európában a második világháború idején és az azt megelőző években a mindinkább előtérbe kerülő szélsőjobboldali politika cigány emberek millióit fosztotta meg módszeresen a jogaiktól, majd később az életüktől is. Azt azonban pontosan tudjuk, hogy szegényebbek lettünk nélkülük.
Olyan időket élünk ma Magyarországon, amikor mindennapossá vált a gyűlöletkeltés, amikor nem elszigetelt jelenség kisebbségeket hátrányosan megkülönböztetni. Július elején meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművét. Mindez azt mutatja, hogy az egykori bűnösöknek ma is vannak szellemi örököseik, akik mindent megtesznek, hogy mi, magyarok, budapestiek ne élhessünk békességben egymással. A mi dolgunk, hogy útját álljuk a gyűlöletnek. 
 
Augusztus 2-án a roma holokauszt emléknapja alkalmat ad, hogy megálljunk egy percre és emlékezzünk az áldozatokra, de az év többi napján is el kell utasítanunk a rasszizmust, a gyűlöletkeltést és a megfélemlítést. Az a város, amely megvédi kisebbségeit a támadásoktól, a gyűlölet politikájától és a gonosz eszméktől, önmagát menti meg. Európa és Magyarország a cigányokkal együtt egységes, értékes egész!
 
Horváth Csaba
fővárosi képviselő,
az MSZP-Párbeszéd-DK-Momentum zuglói polgármesterjelöltje

Kapcsolódó párttagok