Piliscsaba kész a kormányváltásra

„Az ott az Attila, nem láttad?” – szólt oda egy néni a mellette állónak, amikor a kormányváltó szövetség miniszterelnök-jelöltje Piliscsaba központjába érve ellépett mellettük. Mesterházy Attila útja ezúttal az Oázis kávézóba vezetett, ahol házi sütivel várták.

Mesterházy Attilát a 70-es, 80-as évek magyar könnyűzenei világát felidéző főhelyiségben rögtön azzal köszöntötte az üzlet tulajdonosa, hogy Piliscsabán egy nagy baloldali család él, amely meg fogja nyerni ezt a választást, mert olyan erős kampányt még nem csináltak, mint amilyet ezekben a hetekben.

Mint kiderült, a legelszántabb piliscsabai aktivistának tartott Miklós Gyöngyi nem a levegőbe beszélt. A helyi baloldal bázisának számító kávézó közönsége még akkor sem veszített a lelkesedéséből, amikor Szabóné Müller Timea, a kormányváltó összefogás országgyűlési képviselőjelöltje a Piliscsabán az elmúlt években elharapózó gondokat sorolta.

Szerinte ezért Piliscsaba a budakeszi központú választókerület legnehezebb helyzetben lévő települése. Alacsony iskolázottság, növekvő munkanélküliség, infrastrukturális hiányosságok, etnikai feszültségek. Igazi munkalehetőség híján sok közmunkás is él itt, a fideszes önkormányzat azonban emberszámba sem veszi őket – sorolta a bajokat.

Pedig az alacsonyabb végzettségű emberek is emberek, így nekik is joguk van ahhoz, hogy jobban éljenek – mondta. Ennek a reménye az, amit mi elhoztunk ide a háztól házig, ajtótól ajtóig folytatott kampányunkkal, a folyamatos kitelepüléseinkkel és azzal, hogy őszintén elmondtuk az ittenieknek, hogy mit szeretnénk csinálni, ha nyerünk.

De mit is? Lesz például 250 ezer új, valódi megélhetést biztosító munkahely Magyarországon a következő években, ha a baloldal nyer április 6-án. Ezt már Mesterházy Attila ígérte, aki szerint hazudik Orbán Viktor, amikor arról beszél, hogy Magyarország jobban teljesít. A valóság ugyanis az, hogy 10-ből nyolc ember ma rosszabbul él, mint a második Orbán-kormány hivatalba lépése előtt, így „a jóisten mentsen meg minket attól, hogy a Fidesz azt a programot folytassa, amit az elmúlt négy évben megvalósított”.

Mi nem egymillió új munkahelyet ígérünk, hanem ennek a negyedét. De ezeket egyrészt elő is fogjuk teremteni, másrészt ezek olyan munkahelyek lesznek, amelyekből meg is lehet majd élni – reagált Mesterházy Attila a két legfontosabb problémára.

„A gazdag fizessen!” – foglalta össze a kormányváltók adópolitikai javaslatának lényegét egy idősebb, kalapos úr. Mesterházy Attila ezt úgy fogalmazta meg, hogy igazságosabbá tesszük az adórendszert és 100 ezer forintra emeljük a nettó minimálbért. A várólistákat csökkenteni fogjuk, a nehezebb helyzetben élő nyugdíjasok gyógyszerkiadásához pedig 24 ezer forinttal fogunk hozzájárulni.

A kormányváltó szövetség országjáró karavánja ezután a közeli piactérre gördült át, ahol a szimpatizánsokkal való találkozás mellé még egy rögtönzött sajtótájékoztató is belefért a programba.